Connect
To Top

Het kraampakket, alles wat je moet weten

Laatste update 17 augustus 2022

Het kraampakket. Nu je zwanger bent, heb je hier vast al over gehoord of gelezen. Alles wat je wilt weten én moet weten over het kraampakket hebben we voor je op een rijtje gezet. Waarom je dit nodig hebt, wat er in zit, waar je ‘m aanvraagt, wat het kost, wat je met de spullen doet die over zijn. En meer!

het kraampakket

Inhoudsopgave:

  • Wat is een kraampakket?
  • Wat zit er in een kraampakket?
  • Wanneer vraag je een kraampakket aan?
  • Hoe vraag je een kraampakket aan?
  • Waar bestel je online je kraampakketten?
  • Welke zorgverzekering heeft welk kraampakket?
  • Wat moet je doen met een kraampakket?
  • Wat kost een kraampakket?
  • Bestaan er ook een duurzaam en natuurlijk kraampakketten?
  • Wat doe je met de spullen uit het kraampakket die over zijn?

Wat is een kraampakket?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is het eigenlijk? Een kraampakket is een doos met allerlei spullen die je nodig hebt voor en tijdens de bevalling én in de kraamperiode.

Vooral als je thuis bevalt, heeft de verloskundige veel uit je pakket nodig. Beval je in het ziekenhuis, dan kun je je pakket gerust thuis laten. Zet het pakket thuis wel binnen handbereik neer, dan hoeft de verloskundige en kraamverzorgende niet te zoeken.

Ben je van plan om thuis te bevallen? Dan ben je verplicht een pakket in huis te hebben. Wil je in het ziekenhuis bevallen? Dan heb je in principe geen pakket nodig om mee naar het ziekenhuis te nemen. Wel heb je een aantal spullen uit het pakket nodig tijden de kraamperiode.

Ook al weet je precies waar je wilt bevallen, je weet nooit hoe de dingen gaan verlopen. Het kan voorkomen dat je onverwachts toch thuis moet bevallen. En dan is het fijn als je hiervoor alles in huis hebt.

Wat zit er in een kraampakket?

De precieze inhoud verschilt per kraampakket, maar onderstaande producten vind je in de basis vaak terug in je pakket. Ook geven we je een aantal handige tips waar en hoe je deze producten nog meer gebruikt.

Tip: Wil je weten welke zorgverzekeraar een kraampakket vergoed? Vergelijk en bekijk hier alle vergoedingen.

De pakketten die je ontvangt via zorgverzekeraars zijn veelal basispakketten. Bestel je zelf je pakket online? Dan heb je een grotere keuze en kun je ook luxere pakketten bestellen. Vaak met meer verzorgingsproducten of extra cadeautjes voor je baby of voor jezelf. Uiteraard niet nodig voor je bevalling, maar wel leuk.

Inhoud

  • Matrasbeschermer: beschermt je matras bij het eventueel breken van je vliezen.
    Tip: leg dit een paar weken voor je uitgerekende datum over je matras (onder je hoeslaken en molton). Zweet je erg? Leg er dan een nog een handdoek over heen. Dit helpt ook tegen ‘kraken’ in bed. Let op dat je de juiste afmeting hebt.
  • Kraammatras: beschermt je matras tijdens de bevalling. Maar is ook handig voor in de kraamweek.
  • Onderleggers: beschermt je matras tijdens de bevalling en/of tijdens de verzorging van jou na de bevalling.
  • Handgel: ontsmet de handen van iedereen die in de buurt van de baby is.
    Tip: zet dit flesje altijd in de buurt. Vraag je kraamverzorgende het kraambezoek altijd even dit flesje te geven voordat ze bij de baby komen.
  • Flesje alcohol: ontsmettingsmiddel voor wondjes, maar dit gebruik je vooral om de thermometer van jouw baby mee schoon te maken.
  • Watten: gebruikt voor de ontsmetting, van bijvoorbeeld de thermometer.
  • Koortsthermometer: om de temperatuur van je baby op te nemen.
  • Gaaskompressen: steriele gaasjes om eventuele wondjes mee te verzorgen.
    Tip: heeft je kindje een vuiltje bij het oog? Gebruik dan een gaasje om het oog mee schoon te maken.
  • Steriele navelklem of cordring: voor het afklemmen van de navelstreng. Een cordring is een nieuwalternatief voor de navelklem.
  • Kraamverband: in de eerste dagen na je bevalling verlies je nog veel bloed. Gewoon maandverband is niet voldoende. Kraamverband is extra groot en extra dik. Gelukkig gebruik je dit vaak niet langer dan een week. Advies is om minimaal 2 a 3 pakken in huis te hebben.
  • Een elastisch netbroekje: dit is een stretchbroekje waar je het kraamverband in kunt doen.
  • Gaasjes: nodig bij de verzorging van een eventueel wondje bij jou of je baby.

Wat zit er in een kraampakket

Wanneer vraag je een kraampakket aan?

Zodra je zwanger bent, kun je het kraampakket aanvragen bij je zorgverzekering. Dan ontvang je het in de zesde of zevende maand van je zwangerschap. Handig, want dan hoef je er niet meer over na te denken.

Ben je niet aanvullend verzekerd en schaf je het pakket zelf aan? Zorg er in ieder geval voor dat je het pakket zo’n 6 weken voor de uitgerekende datum in huis hebt. Schrik je ’s nachts opeens wakker, omdat je het pakket toch nog vergeten bent te bestellen? Het voordeel van online bestellen is dat het vaak de volgende dag al in huis is. En wil je het toch sneller? Haal dan de spullen gewoon los bij een apotheek in de buurt. Of vraag je (schoon)moeder of een vriendin dit even te kopen. 

Hoe vraag je een kraampakket aan?

Kraampakketten kun je in veel gevallen eenvoudig online of telefonisch bij je verzekeraar aanvragen. Soms wordt het automatisch naar je toegestuurd wanneer je ook de kraamzorg via je verzekeraar regelt. Zorg er in ieder geval voor dat je je pakket op tijd aanvraagt.

Zelf je pakket regelen? Deze bestel je eenvoudig online bij een groot aantal webwinkels

Waar bestel je online je kraampakket?

Heb je via je zorgverzekering geen recht op een gratis pakket? Bestel deze dan zelf online. De twee bekendste merken hiervoor zijn het Natalis kraampakket en het Heltiq kraampakket.

Van plan borstvoeding te geven? Bestel dan één van de kraampakketten van Heltiq. Hier zitten namelijk ook nog 30 zoogcompressen in. Die vangen de lekkende melk op, zodat je geen natte plekken in je kleding krijgt.

Natalis biedt drie varianten. Basis, uitgebreid en een luxe pakket. Het uitgebreide en het luxe pakket worden geleverd in een multifunctionele opbergmand in plaats van een kartonnen doos . Natuurlijk handig voor het opbergen van babykleertjes of speelgoed.

Het uitgebreide pakket heeft naast de artikelen uit het basispakket een aantal extra producten. En het luxe pakket heeft daarbovenop ook nog babyverzorgingsproducten.

Welke zorgverzekering heeft welk kraampakket?

Het kraampakket wordt niet door de basisverzekering vergoed. Ben je aanvullend verzekerd, dan wordt dit in veel gevallen gewoon vergoed. Check gewoon even bij je zorgverzekering waar jij recht op hebt.

Om het je gemakkelijk te maken, staan hieronder de meeste linkjes naar de pagina’s over alle pakketten van de diverse zorgverzekeraars. Een aantal zorgverzekeraars hebben een extra cadeautje in het pakket opgenomen. Zo is het naast een medisch pakket, ook nog een leuk uitpakpakket. 

VGZ pakket

Gratis pakket vanuit een aantal aanvullende verzekeringen. Of voordelig aan te schaffen. Lees hier alles over het VGZ kraampakket of vraag direct aan.

Zilveren kruis pakket

Gratis aan te vragen vanuit de meeste aanvullende verzekeringen. Ook bieden zij de mogelijkheid het pakket voordelig aan te schaffen. Bekijk het Zilveren Kruis kraampakket op deze pagina

Menzis pakket

Vanuit alle verzekeringen biedt Menzis een gratis medisch kraampakket. Vraag het Menzis kraampakket direct aan of bekijk eerst wat er in zit.

CZ pakket

Vraag je ook kraamzorg via CZ aan? Dan krijg je een gratis pakket automatisch toegestuurd. Heb je zelf je kraamzorg geregeld, vraag het kraampakket dan nog apart aan. Bekijk op deze pagina de voorwaarden van het CZ kraampakket.

Anderzorg pakket

Een voordelig pakket te bestellen. Bekijk wat het Anderzorg kraampakket inhoudt en bestel voordelig.

FBTO pakket

Vanuit de aanvullende module krijg je een gratis medisch kraampakket. Of online te bestellen. Vraag het FBTO kraampakket direct aan.

Ohra pakket

Heb je je aangemeld voor kraamzorg via Ohra? Dan ontvang je automatisch een gratis pakket thuisgestuurd. Bekijk hier wat Ohra voor je heeft samengesteld in het Ohra kraampakket.

Univé pakket

Gratis vanuit diverse aanvullende verzekeringen in combinatie met kraamzorg via Univé. Bekijk het Univé kraampakket en lees de voorwaarden.

Interpolis pakket

Niet gratis, wel voordelig te bestellen. Vraag hier het Interpolis kraampakket voordelig aan.

Bewuzt pakket

Geen vergoeding voor het pakket. Je moet zelf het pakket online bestellen. Hier kun je online je kraampakket bestellen.

natalis kraampakket

Natalis kraampakket

Bij deze online shops bestel je eenvoudig je Natalis basis kraampakket. Het Natalis kraampakket uitgebreid pakket en het Natalis kraampakket Luxe:

Heltiq kraampakket

Heltiq kraampakket

Het Heltiq pakket schaf je direct aan via:

Wat kost een kraampakket?

Er zit best wat verschil tussen de inhoud en de kosten van een kraampakket. Gemiddeld liggen de kosten van een kraampakket tussen de € 20 en € 50. Afhankelijk welk pakket je bestelt. Er zijn echte basis pakketten, maar ook uitgebreidere varianten met meer producten.

Wat moet je doen met een kraampakket?

Zelf hoef je niks te doen met de spullen uit je pakket. Laat dat maar gerust aan je verloskundige en kraamverzorgende over. Ze weten precies wat er in zit. Zet het bij je in de kamer, binnen handbereik. Handig voor als je thuis bevalt.

Het enige wat je tijdens de zwangerschap uit je pakket haalt, is de matrasbeschermer. Die leg je vanaf 3 weken voor de uitgerekende datum op je matras. Mochten je vliezen ’s nachts breken, dan blijft je matras droog. Leg de matrasbeschermer onder je hoeslaken en molton. Zo’n matrasbeschermer is handig, maar kraakt wel als je er op gaat liggen. Vind je dit vervelend? Leg er dan een dikke handdoek overheen. Dit helpt ook tegen broeien.

En de cadeautjes haal je er natuurlijk ook alvast uit, leuk om op de babykamer te zetten.

Bestaat er ook een duurzaam en natuurlijk kraampakket?

Jazeker. Steeds meer vrouwen kiezen bewust voor (meer) natuurlijke producten, zoals verzorgingsproducten. De reguliere kraampakketten zijn puur medisch van aard. Ben je op zoek naar een natuurlijk pakket? Kijk dan eens bij Dalalou (voorheen Nalini) of het Moeder Aarde pakket.

Dalalou

Een kraamtas gevuld met alle benodigde verzorgingsproducten, zo duurzaam, natuurlijk, biologisch, verantwoord, gifvrij, eerlijk en liefdevol als mogelijk. Deze natuurlijke kraamtas is samengesteld samen met verloskundigen en kraamverzorgenden.

Er zijn twee varianten, een standaard en een luxe pakket. Het luxe pakket bevat extra producten en extra cadeautjes, zoals een wolzijden mutsje, kruidenmix voor bad en thee, wasbare zoogcompressen en pure babymassageolie.

Moeder Aarde

Het Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket is het meest uitgebreide natuurlijke kraampakket. Natuurlijk bestaat het pakket uit de noodzakelijke verbandmiddelen, maar er zit meer in. Je vindt er natuurlijke verzorgingsbenodigdheden, maar ook informatie en inspiratie. Alles om jou als zwangere zo goed mogelijk voor te bereiden op de geboorte van je kindje. Er zijn twee varianten. Een Luxe pakket en een Overvloed pakket.

moeder aarde kraampakket

Wat doe je met de spullen die over zijn: doneren

De spullen uit het pakket worden vooral gebruikt wanneer je thuis bevalt. Beval je in het ziekenhuis, dan houd je een groot deel van het pakket over. Zonde en onnodig om deze weg te gooien. Maar wat doe je er dan mee? Wist je dat hier veel mooie bestemmingen voor zijn en je het kraampakket kunt doneren?

Geef het aan je verloskundige

Vraag je verloskundige of zij er iets aan heeft. En zij kent misschien ook wel lokale inzameldoelen of andere goede doelen die er veel aan hebben.

Stichting Baby Hope

Geef het aan Stichting Baby Hope. Ze zamelen kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Waarmee ze een hogere hygiënestandaard tijdens bevallingen voor ogen hebben. Kijk op hun website als je meer wilt weten over de stichting, inzamelpunten of hoe je doneert.

Lokaal vrouwen steunen

Je kunt je pakket natuurlijk ook gewoon weggeven aan vrouwen in de buurt, die geen aanvullende verzekering hebben en er blij mee zijn. Zet het dan op lokale marktplaatsen om af te halen.

Proud MaMa

Deze stichting zamelt pakketten in om een kraamkliniek in Gambia te steunen. Als dank voor het opsturen van je pakket krijg je een tashanger van Proud MaMa. Lees het verhaal achter deze stichting op hun website en kijk daar ook voor het adres waar je het pakket naartoe stuurt.

Meer wat regelen