Connect
To Top

Een dure baby: zo houd je de uitgaven in bedwang

Hoera! Je krijgt er een kindje bij! Ontzettend leuk nieuws natuurlijk, maar een extra aanwinst voor het gezin zorgt ook voor een verandering van je financiële situatie. Volgens het CBS gaat gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen van ouders naar hun pasgeboren baby. Consumentencollectief UnitedConsumers geeft handige tips voor het in de hand houden van je uitgaven na de geboorte van je kleintje.

Zo houd je de uitgaven in bedwang met een baby

Deze extra kosten kun je verwachten

Het verzorgen van je kindje kost naast een heleboel liefde ook aardig wat geld. Zo moet er een box in de huiskamer komen, maar ook een hoop babyspullen als de commode, kinderwagen, flessen en voeding, kinderstoel, traphekjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het Nibud schat in dat de spulletjes een eenmalige kostenpost vormen van iets meer dan 600 euro. Daarmee komen we direct bij de belangrijkste bespaartip.

Regel, als het even kan, de babyspullen via-via

Veel babyspullen heb je maar voor een paar maanden of een paar jaar nodig. Ouders helpen elkaar graag uit de brand, dus vraag eens in je familie- of vriendenkring naar een kinderwagen, box of kinderstoeltje. Zo kun je de spullen gratis lenen of misschien kopen voor een prikkie. Ook op marktplaats worden heel veel babyspullen aangeboden. Dan kost je kinderwagen een stuk minder dan die honderden euro’s in de winkel.

Houd rekening met een berg aan (praktische) cadeaus

Je wilt natuurlijk goed voorbereid zijn op het moment dat het kindje komt. Toch is het vaak overbodig om een gigantische garderobe aan te schaffen voor de geboorte. De kraamvisite brengt vaak heel veel kleertjes mee, dus voorzie jezelf vooral van de basics en wat je écht nodig denkt te hebben. Dan kun je na de kraamtijd altijd nog wat extra’s aanschaffen.

De energierekening schiet omhoog

Je baby’tje moet op z’n tijd natuurlijk ook lekker in bad en de wasmachine, babyfoon en flessenwarmer draaien overuren. Probeer daarom extra op energieverspilling te letten om die extra kosten op te vangen. Draai de wasjes, als het even kan, op een lage temperatuur en let goed op of de lichten of verwarming niet voor niets aan staan. Benieuwd of je teveel betaalt voor je energierekening? Bekijk hier eenvoudig wat jij kunt besparen op energie.

Een dure baby zo houd je de uitgaven in bedwang

Maak een mooi overzicht van je uitgaven

De meeste ouders gaan vaak wat minder werken als er een kindje is geboren. Dat merk je natuurlijk direct in het bedrag dat je per maand te besteden hebt. Daarom is het altijd heel verstandig om de inkomsten en uitgaven eens overzichtelijk op een rijtje te zetten. Zo weet je in no time wat erin komt en wat eruit gaat, maar belangrijker nog: waar je misschien op wilt besparen.

Angst en extra veilige producten

Veel producenten spelen tegenwoordig in op de onzekerheid en angst van jonge moeders en vaders. Uiteraard zorg je ervoor dat je kindje veilig in deze wereld kan opgroeien, maar de verkopers smeren je vaak een super-de-luxe, extra veilig product aan voor flinke bedragen. Gebruik gewoon je verstand en denk goed na of het dat geld wel écht waard is.

Babyhapjes en boodschappen doen

Is je baby’tje na een maand of vier toe aan zijn eerste oefenhapjes? Dan kun je uiteraard dure kant-en-klaarhapjes aanschaffen in de supermarkt, maar je kunt eigenlijk net zo makkelijk naar de markt of supermarkt voor wat fruit of groentes. Prak bijvoorbeeld een banaantje of wat worteltjes en je bespaart zo flink wat geld. De ervaring leert: de kleine geniet daar gelukkig ook net zo lekker van!

Hoe zit het eigenlijk met je vaste lasten?

Weet jij precies hoeveel je per maand kwijt bent aan energierekeningen, je zorg- en autoverzekeringen of mobiele telefoon? Via consumentencollectief UnitedConsumers beheer je al je vasten lasten vanuit één plek. Door groot inkopen bieden ze korting op verschillende producten. Voor energie krijg je, naast de welkomstbonus, altijd 10 procent korting op je energierekening.

#BabystraatjeAd

Meer wat regelen