Connect
To Top

Ik ben zwanger: is het verstandig om over te stappen van zorgverzekering?

Ben jij in momenteel blijde verwachting? Gefeliciteerd! Nu je zwanger bent, wil je dat alles goed geregeld is. Je hebt waarschijnlijk al gedacht aan de babykamer, de babykleertjes en de luiers. Maar heb jij ook al gedacht aan je zorgverzekering? Wij vertellen je waarom het verstandig kan zijn om over te stappen.

Wat vergoedt je basisverzekering?

Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen welke zorg je wel en niet standaard vergoed krijgt. Iedereen boven de 18 jaar dient verplicht een basisverzekering af te sluiten in Nederland. Je basisverzekering vergoedt de belangrijkste basiszorg, zoals bijvoorbeeld medicijnen, huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en ook:

 • Ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak geldt er een eigen bijdrage).
 • Kraamzorg (bij kraamzorg thuis geldt er een eigen bijdrage).
 • Bevalling geboortecentrum.
 • Verloskundige zorg.
 • Thuisbevalling.

Wat wordt niet vergoed door je basisverzekering?

Je denkt nu waarschijnlijk: ‘mooi, ik hoef alleen een basisverzekering te hebben en dan zit ik goed!’ In een zekere zin is dat waar, maar toch is het verstandig om te kijken of je voor sommige zaken beter een aanvullende verzekering af kunt sluiten. Denk hierbij aan:

 • Vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak.
 • Zwangerschapscursussen en advies bij borstvoeding.
 • Vergoeding eigen bijdrage kraamzorg thuis.
 • (Gedeeltelijke vergoeding) borstkolf.
 • Gratis kraampakket.
 • Fysiotherapie.

Waarom overstappen van zorgverzekering als je zwanger bent?

Je weet nu welke zorg je vergoedt krijgt vanuit de basisverzekering en voor welke zorg je beter een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Zijn jij en je baby’tje momenteel goed verzekerd, of kun je beter overstappen van zorgverzekering? Wij zetten de belangrijkste redenen voor je op een rij:

Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en kraamzorg thuis

Het is niet te hopen, maar soms komt het wel eens voor dat er complicaties ontstaan tijdens je zwangerschap. Wees gerust. Als je met medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, dan krijg je alle kosten van de bevalling vergoed vanuit je basisverzekering.

Maar wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak, dan betaal je een stukje van de zorgkosten zelf. Dit heet ook wel de eigen bijdrage. Dit geldt ook voor kraamzorg thuis. Gelukkig kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten! Zit het nu niet in je pakket? Kies dan een aanvullende verzekering die de zorg vergoedt die jij nodig hebt!

Gecontracteerde zorgverleners en ziekenhuizen

Zorgverzekeraars hebben contracten met zorgverleners en ziekenhuizen. Heb jij al gecheckt of jouw verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis en de zorgverlener van jouw voorkeur? Wanneer de zorgverleners van jouw voorkeur geen contract heeft met de zorgverlener, dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf – soms zelfs tot zo’n 40%! Dit is dus een goede reden om over te stappen van zorgverzekeraar.

Meer vergoedingen rondom je zwangerschap

Naast de belangrijkste zorgkosten, is het ook fijn als je andere ‘randzaken’ vergoed krijgt! Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschapscursus, advies bij borstvoeding en een gratis kraampakket. Controleer of dit momenteel in je pakket zit. Is dit niet het geval? Dan is overstappen naar een nieuwe zorgverzekering een goed idee!

Goed, maar ook voordelig verzekerd zijn!

Overstappen van zorgverzekering is niet alleen verstandig omdat je dan beter verzekerd bent. Een andere goede reden om over te stappen is dat je kunt besparen op je premie. Ieder jaar wijzigt de premie van je zorgverzekering, dus jouw zorgverzekering vergelijken loont.

Bij UnitedConsumers ben je verzekerd van een uitstekende zorgverzekering tegen een scherpe premie. Je krijgt standaard 5% korting op de basisverzekering en 15% korting op de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Zo is er dus altijd een pakket dat perfect past bij jou en je gezin. Je bent al verzekerd vanaf € 118,23 per maand! Door te besparen op je zorgverzekering, houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven!

Meer wat regelen