Een zwangerschapscursus bereid je voor op de komende bevalling. Een goed idee als je graag goed voorbereid begint aan deze bijzondere ervaring. Zodat het niet iets wordt wat je overkomt, maar dat je het in eigen hand hebt. Met de steun van je partner.
Samen staan jullie namelijk voor de grootste verandering in jullie leven. Jullie worden ouders! Samen kijk je uit naar de geboorte, maar wellicht hebben jullie ook vragen. Alle vragen die jullie hebben op het gebied van zwangerschapscursussen behandelen we in dit blog. Zoals of een zwangerschapscursus wel nodig is, welke soorten er zijn en of ze worden vergoed. Veel leesplezier.
Inhoudsopgave:
- Wel of geen zwangerschapscursus volgen?
- Het nut van een zwangerschapscursus
- Alternatief voor de zwangerschapscursus: boeken
- Soorten zwangerschapscursussen
- Zwangerfit
- Zwangerschapszwemmen
- Zwangerschapsgym
- Hypnobirthing
- Zwangerschapshaptonomie
- Zwangerschapsyoga
- Voorbereiden samen met je partner
- Samen bevallen
- Borstvoeding
- Mensendieck
- Zwangerschapscursus met partner
- Privé zwangerschapscursus
- Online zwangerschapscursus
- Vergoeding zwangerschapscursus
- CZ zwangerschapscursus
- Zwangerschapscursus Zilveren Kruis
- Zwangerschapscursus Menzis
- FBTO zwangerschapscursus
- Zwangerschapscursus VGZ
Zwangerschapscursus: wel of geen volgen?
“Ga ik wel of niet een zwangerschapscursus volgen?” Iedere zwangere stelt zichzelf deze vraag tijdens de zwangerschap. En dat is ook heel logisch, want veel vrouwen die voor het eerst moeten gaan bevallen zijn onzeker, zoeken steun en informatie. Een zwangerschapscursus kan hierin voorzien. Maar veel zwangeren hebben ook het idee dat ze zo’n cursus niet nodig hebben, dat het teveel een theekransje is of dat ze er niks van zullen opsteken.
Voor beide kanten is wat te zeggen. Het gaat er helemaal om wat jij wilt, waar jij je prettig bij voelt en wat bij je past. Niets moet, alles mag. Tegenwoordig is er ontzettend veel keuze op het gebied van zwangerschapscursussen. De moeite waard om je er in te verdiepen als het je enigszins aanspreekt.
Spreekt een zwangerschapscursus je nog steeds niet aan na het lezen van deze uitgebreide blog? En vraag je je af of je toch echt niets mist als je geen zwangerschapscursus volgt? Het antwoord is nee. Je mist niets. Je gaat hoe dan ook bevallen en iedere vrouw kan bevallen. Dat is de natuur. Dus relax. Zet die zwangerschapscursus uit je hoofd en ga lekker genieten van je zwangerschap.
Het nut van een zwangerschapscursus
Er zijn diverse redenen waarom vrouwen een zwangerschapscursus volgen. We hebben de belangrijkste redenen op een rij gezet.
- Bewuste aandacht: even bewust bezig zijn met de ongeboren baby (dit vinden vooral veel vrouwen een voordeel bij het krijgen van hun tweede kindje).
- Informatief: je steekt er veel van op, doordat er veel informatie wordt gegeven over de zwangerschap en vooral de bevalling.
- Vertrouwen: je angst wordt weggenomen (of wordt een stuk minder), doordat je beter weet wat er gaat komen.
- Sociale contacten: je leert andere zwangere vrouwen kennen. Veel vrouwen houden vriendschappen aan deze cursussen over.
- Actief: je bent lekker in beweging of je verbetert zelfs je conditie.
- Ontspannend: je leert beter te ontspannen, wat erg nuttig is tijdens de bevalling.
- Samen: je partner leert hoe hij je kan helpen tijdens de bevalling.
Alternatief voor de zwangerschapscursus: boeken
Heb je echt het idee dat een zwangerschapscursus niets voor je is, maar wil je je wel goed voorbereiden op de bevalling? Er zijn een hoop goede boeken geschreven over de bevalling. Een hoop zwangere vrouwen raden onderstaande boeken aan. Allemaal geschreven als aanvulling op de zwangerschapsgym en bedoeld om de bevalling vol zelfvertrouwen in te gaan.
- Duik In Je Weeën
- Veilig Bevallen
- Positief over bevallen
Soorten zwangerschapscursussen
Het aanbod in zwangerschapscursussen is heel groot. Voor ieder wat wils en precies af te stemmen op jouw behoefte. In een klasje, in de plaats waar je woont, maar ook online. Voor jou alleen of samen met je partner. Vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Per doel hebben we de varianten er bij gezet plus een korte uitleg wat het is.
- Fit blijven tijdens de zwangerschap
Zwangerfit
Je werkt aan je conditie, kracht, coördinatie en je bekkenbodem. De lessen worden door een fysiotherapeut gegeven gespecialiseerd in de zwangerschap. Vanaf de 16e week kun je hiermee starten.
Zwangerschapszwemmen
Naast dat je in conditie blijft door het zwemmen werkt het ontspannend doordat je het extra gewicht niet meer zo erg voelt. Gedurende je hele zwangerschap kun je hiermee starten. Lees hier alles over zwangerschapszwemmen.
- Voorbereiden op de bevalling
Zwangerschapsgym
Je doet oefeningen om je spieren sterk en soepel te houden, om je weeën op te vangen en effectief te leren persen. Daarnaast krijg je ook veel informatie over de zwangerschap en kraamtijd. Tussen de 25ste en de 29ste week kun je hiermee starten.
Hypnobirthing
Samen met je partner leer je ontspannings- en zelfhypnosetechnieken, waardoor de weeën minder pijn doen doen door hypnobirthing. Ook krijg je veel informatie over de fases van een bevalling en wat je lichaam doet tijdens de bevalling. Het beste kun je hiermee starten wanneer je 20 weken zwanger bent.
- Meer in contact komen met je kindje
Zwangerschapshaptonomie
Deze cursus doe je samen met je partner waarbij je via aanraking contact maakt met je kindje. Ook leert je partner hoe hij je kan ondersteunen tijdens de bevalling. Daarnaast leer je weeën opvangen en doe je ademhalingsoefeningen. Aangeraden wordt hiermee te starten tussen de 16e en 18e week.
- Leren ontspannen en in balans bevallen
Zwangerschapsyoga
Je leert verschillende oefeningen die helpen bij het versterken van het bekken, verbeteren van je houding en opvangen van weeën. Je leert goed te luisteren naar je lichaam en door het doen van ademhalingsoefeningen jezelf tot rust te brengen. Zwangerschapsyoga kun je al volgen vanaf de 12e week.
- Voorbereiden samen met je partner
Samen bevallen
Alle fases van het geboorteproces komen aan bod waarbij je partner leert hoe hij je kan ondersteunen bij de bevalling. Tussen de 12 en de 20 weken kun je hiermee starten.
- Speciale thema’s
Borstvoeding
Je leert hoe borstvoeding precies werkt, technieken om je baby goed aan te leggen en welke houdingen prettig zijn. Het beste volg je deze cursus in het laatste trimester van je zwangerschap, zodat de informatie nog vers is na je bevalling.
Mensendieck
Je leert omgaan met de veranderingen in je lichaam en je krijgt veel informatie over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Een deel van de cursus is erop gericht hoe je lichamelijke klachten aan rug en gewrichten kunt voorkomen. Je start hiermee rond de 24ste week.
Zwangerschapscursus met partner
Bij de meeste zwangerschapscursussen gaat de partner niet mee. Die zijn echt bedoeld voor jou, als vrouw. Vaak is er dan één les waarbij de man mee mag. Meestal is dit wat ongemakkelijk voor je partner. En het is een feit dat mannen in beelden denken en al die gedetailleerde informatie… nee, daar worden mannen niet echt vrolijk van.
Toch is het heel belangrijk dat je partner ook alle informatie mee krijgt over de aankomende bevalling. De man heeft namelijk ook invloed op de geboorte. Tot wel 50 procent! Als jouw partner weet hoe hij je rustig en ontspannen krijgt, dan werkt dat een soepele bevalling absoluut in de hand. Als vrouw kun je je dan heel goed op de weeën concentreren.
Een aantal cursussen zijn echt gericht op beide partners, zoals Haptonomie en Samen Bevallen. Ook zijn er soms lokaal privé cursussen te volgen voor jullie als stel. Vraag je verloskundige of je organisatie waar je kraamhulp hebt aangevraagd of zij iets weten bij je in de buurt.
Privé zwangerschapscursus
Steeds vaker bieden organisaties die zwangerschapscursussen geven ook de mogelijkheid om deze privé te volgen. Zij zien ook dat mensen druk zijn waardoor een groepsles soms moeilijk te plannen is. Ook kan een reden zijn dat het werk het niet toelaat of je partner een andere taal spreekt. Wat de reden ook is, het is fijn dat er ook privé cursussen bestaan. Soms komen ze zelfs bij je thuis. Vaak vinden mannen dit ook een prettigere manier om de bevalling voor te bereiden.
Online zwangerschapscursus
Vind je het lastig om buiten de deur een zwangerschapscursus te volgen? Heb je daar eigenlijk helemaal de tijd niet voor? Een goed alternatief is het volgen van een online zwangerschapscursus. Te volgen wanneer je tijd hebt, wanneer het je uitkomt en in jouw tempo. Te volgen via de computer, maar ook via de mobiel of tablet. Lekker vanaf de bank, in comfortabele kleding en zonder make-up.
Nog een aantal extra redenen waarom een online cursus ideaal is:
- Makkelijk afleveringen terugkijken
- De cursus tijdelijk pauzeren als er iets tussen komt
- Jij bepaalt de tijd wanneer je kijkt, ook al is dit ’s nachts
- Geen theekransje met alleen maar geklets
- Wellicht overtuig je je partner om met je mee te kijken
Er komen steeds meer online zwangerschapscursussen bij. Vaak hebben zorgverzekeraars samenwerkingsverbanden met instituten die deze cursussen online aanbieden. Kijk daarvoor even op de website van je zorgverzekeraar. Of Google naar ‘online zwangerschapscursus’. De makkelijkste manier!
Natuurlijk vind je ook diverse gratis zwangerschapscursussen, die je bijvoorbeeld kunt opzoeken en bekijken via YouTube. Echter zijn dit vaak enkele lessen of geeft het je een indruk wat te verwachten. Wil je een cursus online volgen? Dan is het wel aan te raden een cursus te kopen die door een medisch deskundige is gemaakt. Dan weet je zeker dat alle informatie ook daadwerkelijk klopt. Vaak is het aanvullend ook mogelijk vragen te stellen, wanneer niet alles duidelijk is. Dat heb je bij een gratis cursus niet.
Vergoeding zwangerschapscursus
Heb je een basisverzekering? Een zwangerschapscursus wordt dan niet vergoed. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat een zwangerschapscursus wel wordt vergoed. Per verzekeraar verschillen de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding. Kijk dit dus even na in je polis. Algemeen genomen betaal je bij het volgen van een zwangerschapscursus geen wettelijke eigen bijdrage en betaal je ook geen eigen risico.
Een aanvullende verzekering afsluiten voor het volgen van een zwangerschapscursus? Als dit de enige reden is waarom je een aanvullende verzekering zou afsluiten, dan loont dit meestal niet. Reken dit even voor jezelf uit. Vaak kost een aanvullende verzekering meer dan wanneer je de zwangerschapscursus zelf betaalt. Wel is het natuurlijk zo dat een aanvullende verzekering meer vergoedt dan alleen de cursus rondom een zwangerschap. Het is goed te weten dat veel zorg rondom de zwangerschap overigens wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Laat je vooraf goed informeren en bedenk wat je nodig hebt of denkt nodig te hebben. Weet je het niet? Vraag dan een vriendin om raad, die al bevallen is.
Voor de volledigheid hebben we voor een aantal veelvoorkomende verzekeraars de voorwaarden van het vergoeden van een zwangerschapscursus op een rij gezet.
CZ zwangerschapscursus
Vanuit de aanvullende verzekering vergoedt CZ gezondheidscursussen die gaan over de voorbereiding op de bevalling. De cursus volg je tijdens de zwangerschap en stopt uiterlijk 6 maanden na de bevalling. Hierbij betaal je geen wettelijke eigen bijdrage en betaal je ook geen eigen risico.
Zwangerschapscursus Zilveren Kruis
Verzekerd bij Zilveren Kruis en wil je een zwangerschapscursus volgen? Deze verzekeraar heeft hiervoor een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Zodat jij je tijdens of na de zwangerschap goed kunt blijven voelen.
Zwangerschapscursus Menzis
Menzis heeft geen aanvullende verzekeringen die dekking bieden voor zwangerschapscursussen. Wel bieden zij het ‘programma’ SamenGezond. Hierbij werk je aan een gezonde leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap. Maak je gezonde keuzes? Dan ontvang je punten, die in te wisselen zijn voor leuke producten. Zoals zwangerschapsproducten of baby-items. Verder bieden ze veel extra informatie binnen de thema’s lekker en gezond leven, eten en bewegen. Via de app meld je je aan.
FBTO zwangerschapscursus
Verzekerd bij FBTO? Zij bieden geen dekking voor zwangerschapscursussen binnen de aanvullende verzekering.
Zwangerschapscursus VGZ
Verzekeraar VGZ biedt vanuit haar aanvullende dekkingen een vergoeding. Deze vergoeding is te gebruiken voor het online zelfhulpprogramma ‘Slimmer Zwanger’, cursussen die je helpen met de voorbereiding op de bevalling en cursussen die je na de bevalling kunt volgen om sneller te herstellen. Dit geldt voor maximaal 6 maanden na de bevalling.
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Welke items voor baby’s mogen niet ontbreken in de badkamer? - 5 november 2024
- Met deze cadeautips is elk kind blij op de verjaardag! - 29 oktober 2024
- De beste schoencadeautjes voor een duurzame wereld - 22 oktober 2024