Connect
To Top

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is erg populair onder mama’s to be en dat is niet voor niets zo. Niet alleen houdt het je fit maar het bereidt je ook voor op je bevalling. Lichamelijk en geestelijk. Maar wat is zwangerschapsyoga nou precies, vanaf wanneer begin je ermee en hoe zit het met de kosten? Wij vertellen je alles over yoga tijdens je zwangerschap. Lees je mee?

cursus zwangerschapsyoga

Inhoudsopgave:

  • Zwangerschapsyoga: wat is het?
  • Past zo’n cursus bij me?
  • Waarom zwangerschapsyoga (wat zijn de voordelen)?
  • Wanneer beginnen met zwangerschapsyoga?
  • Kosten
  • Vergoeding cursus

Wat is zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga wordt ook wel prenatale yoga genoemd en lijkt in de basis erg op gewone yoga: heerlijk rekken en strekken op je yogamat en je daarna helemaal zen voelen. Wel worden bij yoga voor zwangere vrouwen de oefeningen aangepast op je zwangere lijf. Dus geen oefeningen met intense twists en ook geen oefeningen op je buik. Je doet tijdens de zwangerschapsyoga oefeningen die je lichaam sterker maken. Er is vooral veel aandacht voor je bekken, onderrug en je houding.

Ook worden er verschillende oefeningen en technieken geboden die helpen bij het opvangen van de weeën en voor het ontspannen tussen de weeën door. Zwangerschapsyoga leert je om bewust te luisteren naar je lichaam. Er wordt ook veel aandacht besteedt aan je ademhaling en met behulp van ademhalingsoefeningen leer je te ontspannen en groeit het vertrouwen in je lichaam. Zo helpt yoga tijdens de zwangerschap je niet alleen om lekker in je vel te zitten, het helpt het ook met het voorbereiden op de bevalling.

Het grootste verschil tussen zwangerschapsyoga en zwangerschapsgym is deze focus op je mental wellbeing. Sommige vrouwen doen al aan yoga voordat ze zwanger zijn. Vaak kun je hiermee gewoon doorgaan, maar er zit wel een verschil in de soorten yoga. Zo is Yin Yoga vooral gericht op ontspanning en overgave, en draait het om vrouwelijke, zachte energie. Yang Yoga is een wat actievere, dynamische soort. Overleg altijd goed met je docent of bij twijfel met je verloskundige wat voor jou (yoga)wijsheid is.

Past prenatale yoga bij mij?

Ook als je normaal geen yoga-fanaat bent, kun je gerust meedoen aan zwangerschapsyoga. De oefeningen zijn low-key en niet gericht op prestatie. Het draait helemaal niet om de show maar om luisteren naar je lichaam en je wat je aankunt. Net als bij andere soorten yoga is de manier van lesgeven vaak erg afhankelijk van de school. Waar de ene docent totaal down to earth is, pakt de ander het wellicht wat spiritueler aan. Vaak voel je op de website wel al aan met welke stijl yogaschool je te maken hebt.

Het allerbelangrijkst is dat het goed voelt voor jou en dat de lessen in een voor jou prettige omgeving worden gegeven. Sommige yogascholen bieden zwangerschapsyoga ook online aan, met begeleiding. Zo kun je je zwangerschapsyoga thuis in je vertrouwde omgeving doen. Toch vinden de meesten het fijn om live contact te hebben, ook om zeker te weten dat ze de oefeningen goed doen. Een ander pluspunt van een zwangerschapsyoga-klasje is dat je meteen andere mama’s (to be) leert kennen. En eerlijk? Stiekem kunnen we ook niet wachten om al die leuke Yogini yoga-producten aan te schaffen.

Voordelen

Natuurlijk is het leuk om andere aanstaande moeders te leren kennen en misschien zelfs leuke vriendschappen over te houden met moeders die kinderen hebben in dezelfde leeftijd als die van jou. Maar zwangerschapsyoga biedt nog meer voordelen, bijvoorbeeld:

  • Je lichaam blijft fit, waardoor je minder snel vermoeid bent.
  • Je spieren en gewrichten blijven soepel, hierdoor heb je hopelijk minder last van typische zwangerschapsklachten zoals bekkenproblemen.
  • Er wordt aan je houding gewerkt. Je benen, bekken en je rug worden sterker en dat is geen overbodige luxe nu deze jouw steeds groter wordende buik moeten (vooruit: mogen) dragen.
  • Tijdens zwangerschapsyoga kun je even je rust pakken en leer je manieren om te ontspannen. Goed omgaan met stress is ook tijdens de zwangerschap erg belangrijk.
  • Sommige zwangerschapsyoga-oefeningen helpen tegen zwangerschapskwaaltjes. Zo kan zwangerschapsyoga verlichting bieden als je vocht vasthoudt, bij restless legs, krampen en rugpijn.
  • Een cursus zwangerschapsyoga bereidt je voor op je bevalling. Je leert ademhalingstechnieken die je helpen om de weeën op te vangen. Er worden ook bevalhoudingen besproken en krijg je uitleg over hoe je moet persen. Vaak ik er ook een partnerles waarin je partner leert hoe hij je kan steunen en bijvoorbeeld kan masseren of helpen bij de bevalhoudingen.
  • Misschien wel de allerleukste: tijdens zwangerschapsyoga leer je ook manieren om contact te maken met de baby in je buik. Vaak reageert je baby daarop. Dit maakt zwangerschapsyoga extra speciaal.

zwangerschapsyoga cursus

Wanneer beginnen?

De meeste vrouwen beginnen tussen de twaalfde en de zestiende week van hun zwangerschap met zwangerschapsyoga of een andere zwangerschapscursus. Vanaf je tweede trimester heb je vaak wat meer energie en weet je ook wat meer over het verloop van je zwangerschap. Ook in een later stadium kunnen de yogahoudingen helpen tegen veel voorkomende kwaaltjes als rug- en bekkenklachten.

Yoga tijdens je zwangerschap helpt om je rug te verlengen en draagt bij aan een gezonde houding. Dat is vooral nu erg belangrijk. Je kunt de yoga-oefeningen tot vlak voor je uitgerekende datum blijven doen, als jij je fit genoeg voelt en er zin in hebt tenminste.

Wanneer je begint en tot hoe lang je doorgaat met de lichamelijke oefeningen is erg persoonlijk. Bespreek eventuele twijfels altijd met je docent of verloskundige. Over het algemeen is het advies om tussen de derde en de vijfde maand van je zwangerschap te beginnen. Er zijn ook vrouwen die in de tiende week van hun zwangerschap al beginnen. Sommige oefeningen kunnen namelijk ook helpen bij die o zo vervelende misselijkheid waar je door al die zwangerschapshormonen al vroeg last kunt hebben. Als je besluit dat je graag een cursus zwangerschapsyoga wil doen, is het in ieder geval slim om je op tijd aan te melden.

Kosten zwangerschapsyoga

De kosten van zwangerschapsyoga verschillen onderling best veel. Soms betaal je voor een les zwangerschapsyoga 7 euro maar dit kan ook oplopen tot wel 15 euro. Bij sommige scholen kun je losse lessen boeken en per les betalen, maar vaak is een complete cursus voordeliger. Ook voor een zwangerschapsyoga-cursus lopen de prijzen uiteen. Een cursus duurt gemiddeld drie maanden en kost rond de 100 en 150 euro. Vaak is het ook mogelijk om een proefles te doen. Op die manier kun je kijken of zwangerschapsyoga bij je past.

Wordt het vergoed?

Over het algemeen worden zwangerschapscursussen niet vergoedt door de basisverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden zwangerschapsyoga wel, soms geldt dan wel de eis dat de aanbieder van jouw cursus een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vaak is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Check je polis en de voorwaarden goed, zodat je van te voren een helder beeld hebt van de eventuele kosten. Je leert tijdens de zwangerschapsyoga dan wel goed met stress tijdens de zwangerschap omgaan maar op een onverwachte rekening zit niemand te wachten!

Zwanger en yoga: een fijne combi

Natuurlijk wil je vooral genieten van je zwangerschap. Goed voor jezelf zorgen is superbelangrijk. Zwangerschapsyoga kan je helpen om je zowel mentaal als lichamelijk sterk en fit te voelen. Bekijk de mogelijkheden bij jou in de buurt en laat je inspireren!

Meer Zwangerschapscursus

  • Borstvoedingscursus

    Als je als mama to be straks borstvoeding wil geven The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • Zwangerschapsgym

    Zwangerschapsgym lijkt er een beetje bij te horen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • HypnoBirthing, wat is het precies?

    HypnoBirthing is een term, of beter gezegd een The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • Zwangerschapszwemmen

    Zwangerschapszwemmen is een ideale manier The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees meer blogs......

    Babystraatje.nl17 juni 2021
  • Alles wat je wil weten over de zwangerschapscursus

    Een zwangerschapscursus bereid je voor op de komende bevalling. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier...

    Babystraatje.nl17 juni 2021