Connect
To Top

Nesteldrang: Waarom je tijdens je zwangerschap als een bezetene gaat opruimen en schoonmaken

Loop jij sinds je zwanger bent al je keukenkastjes uit te mesten? Maak jij randjes en richeltjes schoon waarvan je eerder niet eens wist dat ze er waren? Duidelijk gevalletje van… nesteldrang. Waarom je tijdens je zwangerschap als een gek gaat opruimen en schoonmaken, lees je in dit artikel.

Nesteldrang

Net zoals dieren

Als mens heb je net zoals dieren een missie: jezelf voortplanten en goed zorgen voor je nakomelingen zodat zij zich ook weer succesvol kunnen voortplanten. Net zoals dieren houd je daarom van een proper nestje, waarin je jouw jongen veilig kunt grootbrengen. Jouw nest? Je huis.

Nesteldrang bij zwangerschap: Safety first!

Je missie is om je huis van kelder tot het dak helemaal in orde te maken. Je rent naar de winkel voor kastgrendels, een traphekje, stopcontactbeveiligers en noem maar op: als je huis maar veilig is, want alleen al bij het idee van een ongelukje met jouw kindje word je gillend gek.

Nesteldrang bij zwangerschap: Dat kan schoner!

Buiten de veiligheid wil je dat het schoon is. En dan écht schoon! Wanneer je eerder ertegenaan hikte om te stofzuigen of de ramen te lappen, ontwikkelt zich tijdens je zwangerschap – zo ergens rond de 35ste week – een ware euforie omtrent de schoonmaak in je huis. Wie had dat gedacht; dat je ooit zo enthousiast kon worden van schoonmaken? Bellen je vriendinnen voor een theetje in de stad? Een koud colaatje op het terras? “Nee, dank je,” zeg jij, want jij blijft liever thuis om het huis spik en span te maken. Wauw, bedankt oerinstinct voor deze leuke, opruim- en schoonmaakwoede!

Nesteldrang

Nesteldrang bij zwangerschap: Zin in opruimen? Use it!

Geniet van je nesteldrang zolang hij duurt. Dat gevoel dat je alles wilt schoonmaken en opruimen, kun je namelijk niet zelf opwekken zodra het weer nodig zou zijn. Bovendien heb je er niet eens tijd voor als de baby er net is! Pak daarom alles onder handen wat een beurt kan gebruiken en gooi meteen al je oude troep weg: oude kleding, schoenen en snuisterijen. Je kunt je baby toch niet door die troep laten kruipen? De ruimte die je overhoudt komt ook goed van pas zodra je kleine er is!

Tips waar je erg warm van wordt tijdens je nesteldrang:

• Opbergboxen voor (baby)kleding en andere spullen
• Zet al je schoonmaakmiddelen in een krat bovenop je wasmachine, vriezer of plank (zodat je kleine er niet bij kan)
• Praxis en Gamma: zet je man aan het werk nu hij nog tijd heeft in de avonduurtjes en weekenden (voor bijvoorbeeld de kozijnen en deuren verven, meubels repareren en lampen of lijsten ophangen)
• Veiligheidsspulletjes voor in en om het huis
• En natuurlijk de winkels Prenatal, Hema, wehkamp en Bol.com voor alle spullen die je maar nodig hebt voor je baby en de bevalling!

Nog geen nesteldrang? Geen nood: hij komt en je ontkomt er niet aan! Wat is/was jouw gekste uiting van nesteldrang bij je zwangerschap?

The following two tabs change content below.

1 Reactie

Meer zwangerschapskwaaltjes