Connect
To Top

Zwangerschapsdementie: waarom je zo vergeetachtig bij je zwangerschap bent

Grote kans dat je tijdens je zwangerschap een geheugen hebt als een zeef. Je onthoudt niks nieuws en dingen die je normaal weet, vergeet je ook ineens! Waar komt die zwangerschap vergeetachtigheid toch vandaan?

waarom je zo vergeetachtig bij je zwangerschap bent 2

Veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap dat ze ontzettend vergeetachtig zijn. Bijvoorbeeld met afspraken maken of bij een paar simpele boodschapjes: ‘brood, melk, bananen en… wat was dat vierde nou ook alweer?’ Dit vreemde verschijnsel dat een soort tijdelijke dementie lijkt, moest onderzocht worden! Hersenwetenschapper Guido van Wingen van Radboud UMC dook zijn lab in en legde vrouwen onder de MRI-scanner voor onderzoek. De vrouwen kregen een dosis progesteron, die vergelijkbaar was met de concentratie van dit hormoon bij zwangere vrouwen.

Progesteron en zwangerschapsvergeetachtigheid

Nadat de vrouwen een verhoogde concentratie van het hormoon progesteron toegediend hadden gekregen, testte de hersenwetenschapper de vrouwen op geheugentaken. De wetenschapper vermoedde dat progesteron weleens te maken kon hebben met de vergeetachtigheid tijdens zwangerschappen. Het heeft namelijk invloed op de amygdala, een hersendeel dat betrokken is bij je angst, maar ook bij je geheugen. Na de tests was het dan ook héél duidelijk dat het hormoonniveau van progesteron – dat bij je zwangerschap tien tot wel 100 keer zo hoog is! – de boosdoener is van de vergeetachtigheid tijdens je zwangerschap. Want, wat bleek? De amygdala was samen met een ander geheugendeel in je hersenen, de zogenoemde fusiform gyrus, minder actief door het zwangerschapshormoon. De geheugendelen van je hersenen werken bij je zwangerschap dus gewoon niet goed!

Zwangerschapsdementie tips

‘Waar zijn mijn sleutels?’ ‘Hoe lang moest die spaghetti nu ook alweer koken?’ ‘Die afspraak bij de tandarts… was die dinsdag of donderdag?’ De simpelste dingen kun je niet meer onthouden door de vergeetachtigheid van je zwangerschap. Zwangerschapsdementie kun je niet omzeilen, dus het enige wat je kunt doen, is jezelf helpen met wat geheugensteuntjes. Hierbij een paar tips:
• Gebruik een agenda en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt
• Maak lijstjes, ook als je een simpele boodschap gaat doen
• Zet een kookwekker – zelfs als je wel hebt onthouden op de klok te kijken; je kunt nog vergeten hoe laat het was toen je keek!
• Post-its! Vergeet ze niet te kopen…

waarom je zo vergeetachtig bij je zwangerschap bent

Einde van je zwangerschapsdementie

Als je bevallen bent is je progesteronlevel in no-time weer op het normale niveau. Dat betekent dus einde van je zwangerschapsvergeetachtigheid! Maar waarom heb je tijdens je zwangerschap eigenlijk zoveel progesteron in je lijf? Simpelweg omdat dit nodig is om je baby te beschermen. Tijdens je zwangerschap zorgt het hoge niveau progesteron namelijk ervoor dat je baarmoeder je baby niet afstoot, je baarmoeder een betere doorbloeding heeft en je baarmoeder goed afgesloten wordt met een slijmprop die je baby beschermt. Zwangerschapsdementie is gewoon een klein nadelig effectje van het duidelijk onmisbare zwangerschapshormoon…

Andere nadelige effecten van je hoge progesteronniveau zijn er helaas ook nog. Je kunt namelijk last hebben van:
• Duizeligheid
• Bloedend tandvlees
• Opkomend maagzuur (je maagklep sluit minder goed af)
• Vocht vasthouden
• Spataderen

Wanneer merkte jij dat je vergeetachtiger was dan anders?

The following two tabs change content below.

Meer zwangerschapskwaaltjes