Een combinatie van studeren, werken en een kleine gaat niet altijd over rozen. Je hebt momenten dat je jezelf verder moet pushen dan je ooit tevoren hebt gedaan. Wat ik ook van andere moeders hoor, je weet pas echt wat vermoeidheid is als je een kind hebt. Ook ik ervaar deze term, al ben ik gelukkig niet meer zo vermoeid als in het begin bij de geboorte van Trey.
Op onze weekkalender is een vrije dag (verstaande een dag waarop niks gepland is) eerder uitzondering dan de regel. Een week van 24/7 is dan ook eigenlijk te kort. Hierin werken zowel ik als mijn man onregelmatig waardoor je ‘weekend’ steeds op een andere plek in de week valt. Dit hebben we dan ook veel te lang gedaan. Vandaar dat we het voornemen hebben om even een nachtje met ons tweeën er tussenuit te gaan. Los van de verplichtingen voor de zorg van Trey en de openstaande to do’s in het huishouden. Denk dat het even een vorm van vluchten is uit de standaard sleur en huis. Even geen getrek aan je als persoon, maar ontspanning en tijd voor elkaar.
Ik denk dat ik zoals veel beginnende moeders één grote fout maak. We vergeten dat we vrouw zijn. Niet zo gek zou je denken nadat je 9 maanden zwanger bent, vervolgens de zorg voor een baby hebt en je een lijst van lichamelijke ongemakken hebt. Tegen de tijd dat je door hebt wat je doet of eigenlijk niet doet, heb je een week lang je haren niet gekamd en weet je niet eens meer wanneer je voor het laatst make-up hebt gebruikt. Al moet ik erbij zeggen dat ik nooit zo’n 100% of zelfs 50% make-up persoon ben geweest. Ik begrijp de mensen met kort pittige kapsels beter, het zou me zoveel tijd schelen tegenover het uitpluizen van een week opgehoopte klitten in mijn haar.
Dan is de volgende vraag hoe komen we terug in contact met onze vrouwelijke zelf? Negen maanden zwangerschap en de eerste vier maanden na de geboorte is het contact met het vrouw zijn verloren. Je bent moe, voelt jezelf een melkmachine bij borstvoeding en ik denk een butler bij de fles (al kan ik het tweede niet met zekerheid zeggen door gebrek aan ervaring). Wanneer je aan het werk gaat uit persoonlijke ervaring helpt het geluid van het kolfapparaat ook niet altijd, het geluid van het apparaat zegt zowat al de hele tijd ‘Muhhh, muhhh, muhhh!!!’. Continu kolven en voedde moest ik in de eerste maanden vooral veel doen omdat meneer 1 borst gewoon totaal niet wou. Dit met borstontsteking en koorts tot gevolg. Al ben ik wel elke dag blij dat ik doorgezet heb en nu de gemakken vol ervaar. (Zo kan ik in de ochtend een half uur langer op bed blijven liggen terwijl hij nog lekker ligt te drinken bij mama, even rustig wakker worden)
“Hoe komen we terug in contact met onze vrouwelijke zelf? Negen maanden zwangerschap en de eerste vier maanden na de geboorte is het contact met het vrouw zijn verloren. Je bent moe en voelt jezelf een melkmachine bij borstvoeding”.
Maar zoals je al leest dwalen we weer af van vrouw zijn naar moeder zijn. Even weer terug. In contact komen met onze vrouwelijke zelf. Een groot verschil tussen vrouwen en mannen is dat vrouwen meer op uiterlijk worden beoordeeld dan mannen. Om die reden worden we dan ook verwacht ons vrouwelijk te kleden, maar niet te sletterig. Horen we ons te fatsoeneren zonder eruit te zien alsof je tegen een poederdoos bent gebotst. De twee uiterste van geen verzorging of verzorging waarbij wij als vrouw de balans weer terugvinden. Jezelf weer aantrekkelijk voelen naar je vent toe. Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat je er goed uitziet terwijl de spiegel net nog vertelde dat je eruit zag als een lijk?
De oplossing is simpel, maar daarvoor moet je omgeving meewerken. Dus bij deze wat tips voor jezelf en alle mensen die een moeder willen helpen haar weer vrouw te laten voelen (sommige tips zijn alleen voor de partners van de vrouwen ;-)):
1. Probeer het contact met je seksuele kant niet te verliezen. Je hoeft niet meteen dan elke keer seks te hebben met je partner, maar gewoon tegenaan liggen en elkaars huid strelen kan ook al een hele boost geven. Gewoon aandacht voor elkaars lijf.
2. Plan tijdig iets zonder je kindje en indien nodig zonder huis met opgestapelde klusjes. Een mooie om samen met je partner te doen (in combinatie met tip 1 is helemaal perfect).
3. Wat maakt het uit dat je maten momenteel elke maand veranderen. Koop wat leuke kleding voor jezelf. Je kan altijd nog een kledingruilparty opzoeken om zo je te grote/kleine kleding voor passende kleding te ruilen.
4. Wanneer je een moeder in de omgeving hebt, stel dan voor om haar een dag ergens mee te helpen. Of nog beter in het begin, zorg dat ze wat slaap krijgt!
5. Oordeel niet, de ene moeder is de andere niet en het ene kind is de andere niet. Ieder ervaart moederschap op een andere manier. We zijn niet allemaal zoals Kate Middleton.
6. Zorg dat je tijd hebt voor je hobby’s en/of sporten die je daarvoor ook had. Verlies jezelf niet persoonlijk in je nieuwe roeping als moeder.
In alle drukte, stress en gebrek aan rust vergeet je soms even dat je vrouw bent. Neem even dit moment, jou moment om stil te staan hoe geweldig je lijf is en de prestaties die je neergezet hebt. Je hebt een levend wezen op deze aarde gezet met hard werk wat een aanslag is op je lichaam. Klinkt misschien gek maar wees dankbaar voor de prestatie die je hebt geleverd en neem de tijd om je lichaam weer te leren kennen op je eigen tempo. Voor mij was het wel weer opnieuw kennis te maken en sinds een maand trainen lever ik al prestaties met hardlopen en andere onderdelen die ik voor de zwangerschap zelfs niet kon. Voor mij heeft deze vooruitgang dan een jaar geduurd. Ben nog niet waar ik wil zijn, maar heb nu het gevoel dat ik daar wel kan komen.
Hoe is dat voor jullie en zijn er misschien nog meer tips om aan toe te voegen. Ik neem er graag kennis van ;-).
Laatste berichten van Mama Ilona (toon alles)
- Mama Ilona: Je baby begrijpen is soms lastig. Nu ik voor de 2e keer moeder ben, begrijp ik mijn kindje soms beter - 8 februari 2017
- Mama Ilona: Mijn bevalling en kraamtijd. Dat de tweede zo kan verschillen van de eerste had ik niet verwacht… - 31 januari 2017
- Mama Ilona: Je kind tv laten kijken. De eerste jaren heb ik bewust televisie vermeden - 3 december 2016