Rust, Reinheid en Regelmaat. De 3 r-en waar al jarenlang kinderen mee opgevoed worden. Zelfs oma wist wat de 3 r-en betekenen. Pas las ik een artikel over een professor die vertelde dat de 3 r-en een beetje achterhaald zijn. Dat het juist goed zou zijn om kinderen wat meer prikkels te geven. De reacties n.a.v. het artikel waren enorm. Wat vooral uit de reacties naar voren kwam is wat voor het ene kind perfect werkt, werkt voor het andere kind totaal niet. En dat dit zelfs bij broers/zussen erg kan verschillen. Zelf zijn wij behoorlijk van de 3 r-en. Dat is eigenlijk al zo vanaf het moment dat Julian in ons leven kwam.
Rust: Wij vonden het heel belangrijk om vooral Julian’s behoefte te volgen. Dat het niet altijd in ons schema paste, was dan maar pech voor ons. Zijn gesteldheid was op dat moment belangrijker. Ook vond ik het belangrijk om hem zoveel mogelijk in bed te laten slapen. Dat betekende dat hij in het begin soms maar een uurtje per dag beneden was. Maar zijn eigen kamertje gaf hem de rust, hier kon hij heerlijk slapen. Dat deed hij dan vanaf het begin ook direct heel goed.
Toch vindt Julian het tegenwoordig af en toe lastig om zelf zijn rust te vinden. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat wij hem die rust altijd gegeven hebben. Als wij nu merken dat hij zijn rust even nodig heeft, omdat hij bijvoorbeeld ’s middags niet zo lang geslapen heeft, leggen we hem even een half uurtje in bed. Hij gaat er dan ontevreden heen. Hij slaapt dan niet altijd, maar speelt en kletst wat in zijn bed en komt er na een half uurtje als een vrolijk mannetje weer uit.
“Reinheid: Ik denk dat elke ouder dit belangrijk vindt. Je wil dat je kindje schoon is.”
Reinheid: Ik denk dat elke ouder dit belangrijk vindt. Je wil dat je kindje schoon is. Toch ging Julian pas een week na zijn geboorte voor de 1e keer in zijn leven in bad. Hiervoor was hij uiteraard wel gewassen op de commode. Maar door de wat moeizame start was dit voor hem het beste om hem niet de 1e dagen in bad te doen. Dat zou hem teveel energie kosten. Inmiddels gaat Julian 2 keer per week in bad en hij geniet hier erg van. Vaker is niet zo goed i.v.m. het eczeem (wat inmiddels grotendeels weg is).
Wel wordt hij elke dag gewassen op de commode. En soms gaat hij onder de douche, als hij erg zanderig is geworden van het buiten spelen. Zijn kamertje maak ik 1 keer per week schoon. In het begin lag hij dan te slapen in zijn bedje. Tegenwoordig speelt hij op de grond terwijl ik al het stof verwijder.
Regelmaat: Ook dit is iets wat ik vooral enorm op hem toepas. De hele dag door kijk ik op de klok, om te weten wat hij nodig heeft. In het begin was ik soms te gefocust op de klok waardoor ik minder naar het welzijn van mijn eigen kind keek: Nee je kan nog geen honger hebben, het is pas 2.5 uur geleden. Waarop Sander mij dan aankeek van, laten we toch maar een flesje proberen, die hij vervolgens gulzig op dronk.
Maar regelmaat heeft ook vooral te maken met rituelen. Dit schijnt belangrijk te zijn zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. En hoewel Julian pas 1 jaar is, merk ik dat hij al heel snel rituelen herkent. Zo heb ik hem 2 keer in de supermarkt mijn portemonnee gegeven terwijl we in de rij bij de kassa stonden te wachten. Sindsdien ‘vraagt’ hij elke keer mijn portemonnee. Later bedacht ik me dat dit niet zo’n goed idee is, dus neem ik nu een speeltje voor hem mee. Gelukkig is hij daar ook tevreden mee.
“Ook het ’s avonds naar bed gaan is een heel ritueel bij onze Julian”
Ook het ’s avonds naar bed gaan is een heel ritueel. Ik loop naar de gang en roep Julian. Want tegenwoordig kan hij zelf de trap op klimmen. (zo schattig). Als we boven zijn zet ik hem op de commode en krijgt hij 1 badeend. Dan gaat eerst zijn trui uit en de bovenkant van zijn pyjama aan. Dan gaat hij liggen en trek ik zijn schoenen en broek uit. Als ik een klein stukje meehelp trekt hij zelf zijn sokken uit. (ook al zo schattig). Dan een schone luier en de rest van zijn pyjama aan. Dan op de arm om de slaapzak aan te doen. En daar komen de 7 druppels vitamines. Tegenwoordig krijgt hij dan de 2e badeend zodat ik rustig zijn tanden kan poetsen. Dat vindt hij overigens niet altijd leuk. Maar met in elke hand een badeend, laat hij het redelijk toe. Dan de tandenborstel en vitaminelepel afspoelen onder de kraan en dan leg ik hem in bed. Na een verhaaltje van Jip & Janneke gaat het muziekje aan en valt Julian meestal binnen 5 minuten sabbelend op zijn doekjes in slaap.
Als je Sander zou vragen naar het ‘naar-bed-breng-ritueel’ krijg je waarschijnlijk als antwoord dat hij al deze dingen ook doet, maar niet zozeer in dezelfde volgorde. Ik kan dan soms geïrriteerd reageren, omdat regelmaat zo belangrijk is bij een kind. Als Sander me dan vervolgens zegt ‘maar hij is toch direct gaan slapen’ met zo’n blik van ‘wat is dan het probleem’… Dan vraag ik me soms wel eens af voor wie de 3 r-en zo belangrijk zijn. Is dat voor mijn kind of is dat voor de papa’s en vooral mama’s. Dat je weet dat je niks vergeten bent. Dat je weet dat je kleine dreumes heerlijk in zijn bed ligt. Dat je zelf de rust kan vinden…
Laatste berichten van Mama Agnes (toon alles)
- Mama Agnes: Kleintjes worden groot! Dat hoort erbij. Maar als je het daadwerkelijk ook beseft… - 31 augustus 2017
- Mama Agnes: Op vakantie met een peuter in het buitenland. We moesten er goed over nadenken… - 23 februari 2017
- Mama Agnes: Een nieuw jaar! Wat is 2016 omgevlogen. Mijn baby is uitgegroeid tot een grote dreumes… - 2 januari 2017