Connect
To Top

Aanleggen bij borstvoeding, hoe zorg je voor een goede start?

Borstvoeding geven is een prachtig en natuurlijk proces, maar het kan in het begin ook best een uitdaging zijn. Een van de belangrijkste aspecten voor een succesvolle borstvoedingsperiode is het juist aanleggen van je baby. Een goede aanlegtechniek voorkomt pijnlijke tepels en zorgt ervoor dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt. In dit artikel lees je hoe je jouw baby correct aanlegt en welke tips je kunnen helpen bij een soepele en fijne borstvoedingsperiode.

Aanleggen bij borstvoeding

Waarom is goed aanleggen belangrijk?

Het correct aanleggen van je baby is belangrijk om een goede en effectieve manier borstvoeding te kunnen geven. Wanneer je baby goed aan de borst ligt, zal hij efficiënter drinken en krijg jij minder last van pijnlijke tepels of borstontstekingen. Bovendien stimuleert een goede aanlegtechniek bij borstvoeding de melkproductie en dat draagt bij aan een langdurige en succesvolle borstvoedingsperiode.

Voorbereiden op het aanleggen

Een rustige en comfortabele omgeving helpt zodat je kunt ontspannen tijdens de borstvoeding. Zorg ervoor dat je een fijne stoel of plek hebt waar je goed kunt zitten en waar je armen en rug ondersteund worden. Een voedingskussen kan hierbij helpen. Zorg er ook voor dat je baby wakker en alert is, zodat hij actief kan drinken.

Ga ontspannen zitten en houd je baby dicht tegen je aan. Zijn buikje moet tegen jouw buik liggen en zijn hoofdje moet in lijn zijn met zijn lichaam, zodat hij zijn hoofd niet hoeft te draaien om te drinken. Raak zachtjes met je tepel de bovenlip of het neusje van je baby aan. Dit stimuleert zijn natuurlijke reflex om zijn mond wijd te openen. Zodra je baby zijn mondje goed open doet (zoals bij een grote gaap), breng je hem naar de borst. Let erop dat hij niet alleen de tepel, maar ook een groot deel van de tepelhof in zijn mond neemt.

Zo weet je dat je kindje goed is aangelegd

Je kunt aan een aantal dingen merken dat je kindje goed is aangelegd. De mond van je baby is wijd open, met de lipjes naar buiten gekruld. De kin en neus raken licht de borst. Je baby maakt rustige en ritmische zuigbewegingen, waarbij je hoort dat hij slikt. Jij ervaart geen pijn. Een lichte prikkeling kan normaal zijn, maar scherpe pijn wijst vaak op een verkeerde aanleg.

Veel voorkomende problemen

Als je last hebt van pijnlijke tepels, kan dat betekenen dat je baby niet goed is aangelegd. Probeer de aanleg opnieuw door je pink voorzichtig in de mondhoek van je baby te steken om de zuigkracht te verbreken en hem opnieuw aan te laten happen. Gebruik eventueel lanolinezalf om je tepels te verzachten. Als je baby goed is aangelegd helpt dat bij het stimuleren van de melkproductie.

Leg je baby regelmatig aan en zorg voor voldoende huid-op-huidcontact. Drink voldoende en eet zo gezond mogelijk om je lichaam te ondersteunen. Als je borsten hard en pijnlijk aanvoelen, kan het zijn dat een melkkanaaltje verstopt zit. Masseer zachtjes de pijnlijke plek tijdens het voeden en probeer verschillende voedingshoudingen om de borst goed leeg te laten drinken.

Borstvoeding geven

Verschillende voedingshoudingen

Soms helpt het om van houding te wisselen om het aanleggen te verbeteren. Er zijn verschillende soorten houdingen. Kies welke voor jou en je baby het fijnst is. De madonnahouding is de klassieke houding waarbij je baby in je armen ligt terwijl je zelf rechtop zit. Bij de rugbyhouding ligt je kindje op een kussen en je ondersteunt hem met je onderhand. Zijn voetjes liggen naar achter. Deze houding is voor moeders met een keizersnede of bij een sterke toeschietreflex. Ook liggend voeden is een mogelijkheid. Liggend voeden is handig tijdens nachtvoedingen of als je herstelt van een bevalling.

Wanneer kun je het beste hulp inschakelen?

Als je ondanks deze tips nog steeds pijn ervaart of merkt dat je baby niet goed drinkt, schakel dan hulp in. Een lactatiekundige kan meekijken en kan je helpen bij het verbeteren van de aanlegtechniek. Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding en kan je begeleiden bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Je kunt ook een borstvoedingscursus volgen.

Een goede start met borstvoeding begint bij het correct aanleggen van je baby. Door te zorgen voor een goede houding, geduld en aandacht voor de juiste techniek, kun je veel problemen voorkomen en optimaal genieten van het geven van borstvoeding. Blijf vertrouwen op jezelf en je baby, je voelt vaak zelf het beste wat werkt en wat niet! Aarzel niet om een lactatiekundige in te schakelen als je merkt dat je borstvoedingservaring niet verloopt zoals je had gehoopt.

Meer baby verzorging