Connect
To Top

Wat te doen als je baby blijft huilen. Moet je je baby laten huilen of kun je deze beter troosten?

Een baby die huilt pak je het liefst direct in je armen om te troosten, maar als je een baby hebt die blijft huilen, ben je vroeg of laat helemaal op en ten einde raad. Je baby heeft gegeten, een schone luier gekregen en er komen nog geen tandjes door. Waarom blijft hij of zij dan zo huilen? Lees over de meest voorkomende oorzaken als je baby blijft huilen én wat je het best aan die huilbuien doet.

Wat te doen als je baby blijft huilen Moet je je baby laten huilen of kun je deze beter troosten-1
De meest voorkomende oorzaken als je baby blijft huilen

Iedere baby huilt weleens en het is echt niet gek als jouw baby meerdere keren per dag in tranen uitbarst. Baby’s kunnen nog niet praten en huilen is daarom hun enige manier om duidelijk te maken dat iets niet prettig voelt of dat ze simpelweg aandacht willen. Als je baby veel huilt, is er dus zeker geen reden tot paniek, want de keren dat er iets ernstigs aan de hand is, zijn zeldzaam.

Huilt je baby? Dan kan het zo zijn dat je baby:

• Een vieze luier heeft
• Honger heeft
• Last van de darmpjes heeft
• Een boertje heeft dat dwarszit
• Slaap nodig heeft
• Geknuffeld wilt worden
• Het koud of juist te warm heeft
• Last heeft van iets kleins, zoals een kriebelend neusje, iets dat in de oogjes prikt of sokjes die te strak zitten. Kleine ongemakjes die je baby ook alleen met huilen kan aangeven.
• Zich niet lekker voelt
• Tandjes krijgt

Moet je je baby laten huilen?

Moet je jouw baby laten huilen als deze veel huilt? Nee hoor, een baby aandacht geven kan nooit kwaad. Het is geen ‘verwennerij’ om je kindje op te pakken en te troosten als hij of zij huilt. Integendeel. Volgens pedagogen hebben baby’s aandacht van mensen juist hard nodig om zich geborgen en veilig te voelen. Vooral de eerste twee maanden kan een baby veel huilen, wat volkomen normaal is. Een baby huilt dan gemiddeld zo’n twee tot drie uur per dag.

Wat te doen als je baby blijft huilen Moet je je baby laten huilen of kun je deze beter troosten-5

Aandacht

Wanneer je jouw baby voldoende aandacht geeft, is de kans groter dat deze op latere leeftijd minder huilt. Wel kan een baby van ongeveer zes maanden leren dat hij of zij aandacht krijgt wanneer hij of zij het op een huilen zet. Als je merkt dat je baby steeds blijft huilen tot jij hem of haar aandacht geeft, hoef je dus niet iedere keer meteen naar de wieg te rennen zodra je wat hoort. Eerst enkele minuten wachten kan geen kwaad. Is er niets aan de hand dan houdt het huilen namelijk vaak vanzelf op. Sommige baby’s hebben het huilen overigens ‘even nodig’ om in slaap te vallen.

Merk je dat je kindje veel aandacht vraagt met huilen? Leer hem of haar dan indirect dat hij of zij ook aandacht kan krijgen op een positieve manier. Hoe? Door hem of haar aan te moedigen en aandacht te geven als hij of zij rustig is en zich goed vermaakt.

Wat te doen bij huilbuien

Als je baby meer huilt dan gemiddeld, dus meer dan 3 uur per dag, dan heb je een zogenoemde huilbaby. Troosten lukt dan niet altijd en na een aantal gebroken nachten ben je gewoon helemaal op. Wat helpt? Praat erover. Bijvoorbeeld bij een consultatiebureau. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig een oppas in te schakelen, zodat je zelf kunt bijtanken en uitrusten. Als je dit doet, kun je rustig het probleem aanpakken en met de volgende tips je kindje helpen bedaren.

Wat te doen als je baby blijft huilen Moet je je baby laten huilen of kun je deze beter troosten-3
Huilbaby tips

Je baby laten huilen is dus geen optie, want huilen is de enige manier van een baby om jou iets duidelijk te maken en te roepen als er wat is. Wat kun je dan doen? Bij huilbaby’s blijken rust en regelmaat het best te werken. De 5 huilbaby tips zijn hier dan ook op gericht:

#1. Zorg dat je voor alles een vast moment en een vaste plek hebt. Denk hierbij aan slapen, voeden, wiegen, wassen, spelen en de luier verschonen.

#2. Vermijd een teveel aan prikkels in de omgeving. Dit betekent: een rustige wieg met niet teveel knuffels en speeltjes. Ga je buiten wandelen? Doe dat dan alleen in een rustig park, dorp of stukje natuur.

#3. Leg als je uk gaat slapen of alleen is een kledingstuk van jou of je partner in de buurt. Zo ruikt je uk papa of mama en voelt hij of zij zich veiliger en minder alleen. Een rustig muziekje of natuurgeluiden kunnen ook helpen evenals een vast bedritueel waarbij je eerst je baby in bad doet en daarna even wiegt voordat je hem in bed legt.

#4. Als je baby blijft huilen nadat je hem of haar in bed hebt gelegd, kijk je ongeveer iedere vijf minuten of er iets is, zonder dat je je baby oppakt en wiegt. Zo weet je baby dat je er bent, maar dat hij of zij niet altijd aandacht kan krijgen. Bouw de vijf minuten langzaam op, zodat je uk weet dat je ook langer weg kunt zijn, maar toch altijd wel weer terugkomt.

#5. Leg je baby in bed als je ziet dat hij of zij moe wordt. Structuur is belangrijk, maar het komt natuurlijk niet op de minuut. Als je baby moe wordt, valt hij of zij makkelijker in slaap dan wanneer hij of zij oververmoeid is. Als je baby moeilijk in slaap valt of onrustig is, helpt het weleens om hem of haar in te bakeren. Overleg dit wel eerst met het consultatiebureau of huisarts, want inbakeren is niet altijd en voor iedere baby geschikt.

Had jij een baby die veel huilde, maar is dat over? Deel jouw persoonlijke ‘huilbaby tips’ met andere moeders en help hun weer genieten van de kraamtijd en daarna.

The following two tabs change content below.

3 Reacties

Meer gezondheid