Connect
To Top

Hier lees je alle informatie over wasbare luiers

De wasbare luiers zijn terug van weggeweest! Aangezien we tegenwoordig meer aandacht hebben voor een beter milieu is dat ook wel ergens logisch. Vroeger werden er een paar hydrofiele doeken met wat spelden gebruikt als wasbare luier. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten modellen, materialen, systemen en prijscategorieën om je keuze uit maken. Om jouw zoektocht makkelijk te maken naar wasbare luiers, geven we je graag een overzicht met alles wat je moet weten.

informatie wasbare luiers

Waarom wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn fijn voor de huid van je baby en bevatten geen vocht absorberende stoffen zoals sodium polyacrylaat. Dit is de gel die in luiers wordt verwerkt. Hoewel in reclames steeds meer wordt gezegd dat pampers langer droog blijven en je baby de luier nóg langer om kan, is dat toch niet goed voor je baby. De gel absorbeert zo sterk dat ook het vocht uit de babyhuid wordt onttrokken, waardoor deze helemaal droog en geïrriteerd wordt.

Bovendien ademen wasbare luiers en helpen ze bij het zindelijk worden. Een bijkomend voordeel is dat je niet meer met pakken wegwerpluiers hoeft te sjouwen. Het bespaart ook flink op de kosten en misschien wel de belangrijkste reden: Wasbare luiers zijn veel milieuvriendelijker!

informatie over wasbare luiers

Zijn wasbare luiers wel echt zo milieuvriendelijk?

Sommige moeders zullen nu wel twijfelen of wasbare luiers wel echt zo milieuvriendelijk zijn. Er zijn verschillende vergelijkingen gemaakt tussen wegwerp luiers en wasbare luiers en de wasbare luiers komen toch altijd beter naar voren. Gemiddeld draagt een kind namelijk meer dan 5.300 luiers, voordat het zindelijk wordt. Dit zijn er bijna 5 per dag. Als je wasbare luiers gebruikt, spaar je daarmee grondstoffen, energie en water uit.

Welke wasbare luiers kies je?

Er zijn 2 soorten wasbare luiers. Eendelige en tweedelige systemen. Een eendelig systeem heeft het overbroekje aan de luier vastzitten. Het voordeel hiervan is het gebruiksgemak. Een tweedelig systeem bestaat uit een luier waar een los waterdicht overbroekje over heen moet. Door het losse overbroekje past de luier altijd heel goed, waardoor een eventueel lekken tot een minimum wordt beperkt.

Pocketluiers zijn veruit de populairste wasluiers. Het waterdichte deel aan de binnenkant heeft een laag met een pocket erin. Hierin stop je het absorberende deel, oftewel de boosters. Pocketluiers worden vaak gebruikt voor de crèche of de oppas.

Kidsstore.eu verkoopt ontzettend veel verschillende soorten wasluiers. Er zijn verschillende maten, modellen, kleurtjes, prints, prijzen, combinaties en materialen.

informatie wasbare luiers

wasbare luiers informatie

Hoeveel luiers heb je nodig?

Dit hangt er helemaal vanaf hoe vaak je verschoont, hoe vaak je wast en hoe lang de droogtijd is van de luiers. Ons advies is om met 24 luiers te starten. Je verschoont zo’n 8 keer (of meer) per dag bij een pasgeborene. Let dus wel op: Als je 1x in de twee dagen wast, kom je net tekort als de luiers nog niet droog zijn.

Hoe houd je de wasluiers schoon?

Het lijkt misschien veel werk en een beetje vies, maar in de praktijk zijn wasbare luiers erg simpel en hygiënisch. Je kunt een inlegvel gebruiken die de ontlasting opvangt en daarna gooi je deze in het toilet. De gebruikte luier doe je in een emmer met een wasnet. Als je vervolgens gaat wassen, gooi je het volle wasnet de wasmachine in.

informatie over wasbare luiers

wasbare luiers informatie

Dit zijn de stappen van het verschonen van wasluiers:

 • Je wast de luiers 1 of 2 keer voor het eerste gebruik.
 • Je doet je baby een nieuwe luier om. Bij een pocketluier doe je eerst een booster in de pocket, bij een tweedelig systeem doe je eerst de luier om, en dan het overbroekje aan.

Wanneer je kindje alleen nog borstvoeding of flesvoeding krijgt, kun je een vieze luier meteen in de was gooien. Krijgt je kindje al vaste voeding, dan gooi je eerst de booster, oftewel inlegvelletje met vaste ontlasting weg en daarna de luier in de was. Bij een tweedelig systeem, of als alleen de booster nat is, hoef je niet iedere keer de hele luier te verschonen.

Tip: Informeer bij het waterschap of je hard of zacht water hebt. Dat is namelijk handig om te bepalen of je beter veel of weinig moet spoelen met de wasmachine.

alle informatie over wasbare luiers

Ben je echt goedkoper uit met wasbare luiers?

Je kunt jouw kindje wasbare luiers geven vanaf de geboorte tot aan de zindelijkheid. De gemiddelde kosten zijn ongeveer €500,-. Natuurlijk kun je er ook veel meer geld aan uitgeven als je voor de hippere merken gaat. Krijg je meer dan 1 kind, dan kun je de wasbare luiers hergebruiken. Verder hoef je alleen wasmiddel, een wasnet en inlegvelletjes te kopen. Leg deze kosten maar naast die van wegwerpluiers: Gemiddeld gebruik je meer dan 5000 wegwerpluiers, voordat je kind zindelijk is en dan ben je ruim €1300,- kwijt.

Tot slot

Laat je verrassen door de leuke printjes en kleuren van wasbare luiers en zet ze ook eens op de wensenlijst voor een babyshower of kraamvisite!

Meer luiers

 • Alles over Pampers Pure Protection

  Pampers Pure Protection is de nieuwste pampervariant The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

  Babystraatje.nl17 juli 2019
 • Wat neem je mee naar het zwembad? Geen wegwerp zwemluiers!

  Die heerlijke zomertijd komt er weer aan The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

  Babystraatje.nl17 juli 2019
 • Zwitsal luiers: ken jij ze al?

  De heerlijk geurende babylotion en baby wasgel The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

  Babystraatje.nl17 juli 2019
 • Pampers welke maat & soort kies je?

  Pampers welke maat en soort heb je nodig voor jouw baby? The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl17 juli 2019
 • Pampers aanbiedingen: tips, weetjes & topdeals

  Knuffelen. In bedje leggen. Voeden. Pamper verschonen. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

  Babystraatje.nl17 juli 2019