Connect
To Top

Nieuwe moeders zijn te streng voor zichzelf

Wie net moeder is geworden, wil die nieuwe taak natuurlijk zo goed mogelijk uitvoeren. Toch vinden veel vrouwen dat ze daar niet in slagen. Dat blijkt uit Brits onderzoek waar meer dan 2.000 vrouwen aan meewerkten. Maar liefst een derde van de ondervraagden noemt zichzelf een slechte moeder.

Een kind opvoeden is natuurlijk moeilijk. Van de ene op de andere dag draag je de verantwoordelijkheid over een klein mensje. En dat kan even schrikken zijn. Zo erg zelfs, dat bijna de helft van de vrouwen uit het onderzoek niet meteen een band met hun kind voelde. De meeste moeders hadden na de geboorte van hun baby niet meteen het gevoel dat ze een echte moeder waren.

De kersverse moeders zijn erg streng voor zichzelf. Bijna de helft zegt namelijk tegen vrienden en familie dat het opvoeden ze uitstekend afgaat, terwijl ze daar eigenlijk moeite mee hebben. Een derde van de ondervraagde vrouwen schaamt zich voor de, naar eigen zeggen, slechte opvoeding.

Onnodig, vindt opvoedpsycholoog Alison Knights. “Nieuwe moeders moeten niet zo streng voor zichzelf zijn. Ze mogen in het begin best fouten maken.” Als voorbeeld geeft de psycholoog het huilen van baby’s. Dat wordt door veel moeders onterecht gezien als kritiek op de opvoeding. “De baby wil daarmee alleen maar laten weten dat er iets aan de hand is. Het is een manier van communiceren”, zegt Knights.

Meer Blog