Connect
To Top

Tips bij de eerste hapjes van je baby

Je baby spuugt zijn hapjes uit, draait zijn hoofd weg of barst in huilen uit als je hem babyhapjes wilt geven. Wat doe je daaraan? Volg deze eenvoudige tips en de babyhapjes gaan er met gemak in!

Tips bij de eerste hapjes van je baby

Hoe meer je aandringt, hoe meer baby’s lijken te weigeren. Dwing je kindje dus niet als hij de babyhapjes bij 4 maanden nog niet wil. Iedere baby is op een ander moment (ergens tussen de 4 en 6 maanden) klaar voor zijn eerste, vaste babyhapjes. Hij raakt echt niet ondervoed als hij wat later de groente- en fruithapjes begint te eten. Het probleem is eigenlijk dat vaste voeding voor een baby ontzettend wennen is. Een baby heeft daarbij ook nog eens veel meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen zitten zelfs aan de binnenkant van de wangetjes! Geen wonder dat sommige smaken als een bom inslaan en een baby die liever uitspuugt dan doorslikt…

Begin met zachte, enkelvoudige smaken van 1 product
Goede smaken om mee te beginnen zijn peer, banaan, meloen, wortel of bloemkool. Zorg dat de babyhapjes (bijna) vloeibaar zijn, want tot je kindje 6 maanden is, werkt de tongreflex nog en spuugt hij alles wat in zijn mondje komt sowieso automatisch uit. Iets vloeibaars kan hij beter doorslikken; want dat lijkt op melkvoeding. Gaan de enkelvoudige smaakjes er goed in, stap dan over op wat scherpere smaakjes zoals ananas en mango. Dan kun je daarna beginnen met de combihapjes.

Help! Hij eet maar 2 hapjes!
Het is heel normaal als je baby de eerste keren maar een paar hapjes neemt. Hij moet nou eenmaal wennen aan de vaste hap, de smaak en het slikken. Soms moet je wel 10 keer een bepaalde smaak voorschotelen, wil je kindje het lekker vinden en het opeten. De aanhouder wint, dus houd vol! Probeer je kindje 3 dagen aan een stuk te laten wennen aan een smaakje. Wilt hij dan nog steeds niet? Stap over op een andere smaak en probeer het eerste smaakje een week later gewoon nog eens. Zo snel kan zijn smaak veranderen! Variatie is belangrijk om je kindje aan allerlei smaken te laten wennen; en natuurlijk is gevarieerd eten ook veel gezonder!

Tips voor de eerste hapjes van je baby
• Voordat je babyhapjes aan je 4, 5 of 6 maanden oude baby geeft, laat je hem eerst wennen aan wat vastere voeding. Dat doe je door hem pap (rijstepap/maismeelpap) te geven, gemengd door de flesvoeding.
• Ga bij het voeden aan tafel zitten, dat geeft een duidelijke structuur. Kan je kindje nog niet zo goed zitten, geef hem dan zijn babyhapjes in een wipstoeltje.
• Neem een plat lepeltje, daar kan een baby beter van eten.
• Moedig je kindje aan en doe alsof het eten lekker is – een baby wil echt niets eten waar jij een vies gezicht bij trekt.
• Babyhapjes geef je tussen melkvoedingen in, zodat je kindje niet te vol zit. Als je baby de flesvoeding na zijn groente- of fruithapje niet op kan, is dat trouwens niet erg!
• Begin met 1 vast hapje en geef verder nog flesvoeding/borstvoeding. Gaat het goed, stap dan over op 2 vaste voedingsmomenten, en een week later op 3.

Handig om aan te schaffen
Voor de eerste hapjes zijn hier een aantal leuke product tips! Wist je dat je deze kunt bestellen bij wehkamp.nl? Een aantal heerlijke Olvarit eerste Hapjes fruit en groente. Ook handig zijn de Olvarit Friends knijpzakjes. Een NUK Zachte lepelset. De Philips AVENT maaltijd cadeauset en een leuk Lief! slabbertje. Tot slot drie heerlijke Bambix Papjes in verschillende smaken!
Olvarit Mijn Eerste Hapjes gemengde groenten, Olvarit Mijn Eerste Hapjes banaan - Olvarit Friends Bloemkool vanaf 4 maanden

lief! slabbertje - NUK Zachte lepelset in 3 kleuren
Bambix Mijn Eerste Papje rijstebloem naturel

The following two tabs change content below.

Meer Blog