Connect
To Top

Mama Amanda: Een nieuw ritme voor mijn baby, want mijn oudste gaat naar de basisschool

Op 16 mei werd mijn oudste, Mees, 4 jaar. En dat betekende een nieuwe fase in ons leven: hij ging voor het eerst naar de basisschool. Dit bracht gelijk een nieuw ritme met zich mee.

Foto door: Fotografie Aniek

Het nieuwe ritme van een peuter én baby

Een jaar hadden we om te wennen aan het ‘nieuwe’ ritme van een peuter én een baby. Alles stond in het teken van Soof. Wanneer zij moest slapen, sliep ze. Wanneer zij moest eten, aten wij ook. Mees ging hier automatisch in mee (en soms ook niet, maar dat was dan even zo). Tot afgelopen mei. Mees werd vier jaar en zou naar de basisschool gaan. Van tevoren was ik gek genoeg eigenlijk helemaal niet zo bezig met dit nieuwe ritme. Ik zou wel zien hoe dit ging lopen, dacht ik. Natuurlijk had ik er wel gedachtes over, maar de praktijk zou mogelijk best eens anders uitwijzen.

Zelf breng en haal ik Mees twee dagen in de week. De overige drie dagen wordt hij gebracht en gehaald door opa en oma of de opvang. Hier had ik in eerste instantie wel een beetje moeite mee, want dit betekende dat ik hem voor het grootste gedeelte van de schoolweek niet zelf zou kunnen wegbrengen en ophalen. Al snel kon ik dit voor mezelf goed loslaten; Mees zou er niet slechter van worden als iemand anders hem zou brengen en ophalen.

Een strakke ochtendplanning

Maar hoe doe ik dit dan op de dagen dat ik hem zelf breng en ophaal? De codewoorden in deze zijn ‘structuur’, ‘planning’ en ‘discipline’. En dat laatst is nou juist iets dat ik totaal niet heb als het om opstaan en ochtendroutine gaat. Ik lig het liefst zo lang mogelijk in bed, maar met een kleuter die op tijd op school moet zijn, is dit simpelweg niet mogelijk. Daarom heb ik voor mezelf een heel strakke ochtendplanning met een duidelijke structuur én enige marge voor tegenvallers.

Ik sta zelf om 6.30 uur op (wat soms voelt als midden in de nacht) en zorg er dan voor dat ik gedoucht en aangekleed ben voordat ik de kindjes was en aankleed en de boterhammetjes klaar maak. Meestal is Mees dan al wakker en kijkt hij in ons bed nog even TV of gaat hij naar beneden om wat te spelen. Soof ligt dan vaak nog heerlijk in haar bedje. Soms is ze wakker en ligt ze wat te brabbelen maar over het algemeen is het op haar kamertje nog tamelijk rustig.

Een uitdaging

Met mezelf heb ik afgesproken dat ik tot maximaal 7.00 uur heb om mezelf klaar te maken: douchen, aankleden, opmaken. De dag ervoor bedenk ik dan wat ik aan trek, zodat ik dat zo maar uit de kast hoef te pakken of leg ik het klaar. Tussen 7.00 uur en 7.30 neem ik de tijd om de kindjes klaar te maken, zodat we om 7.30 uur beneden zijn en zij hun boterhammetje kunnen eten.

Dit is tevens het halfuur met de meeste uitdaging: Mees die niet meewerkt met zijn kleding, Soof die een overvolle luier heeft en alleen maar huilt omdat ze niet op het aankleedkussen wil liggen… Wanneer Mees aan zijn boterham zit en Soof (inmiddels zelf) haar flesje melk drinkt, maak ik het lunchtrommeltje en de bekers in orde voor mee naar school en wanneer dit klaar is eet ik met Soof een boterhammetje. Mees kijkt dan (na het tandenpoetsen) nog even TV of speelt nog even met zijn speelgoed en om 8.00 uur vertrekken we.

Afhankelijk van het weer gaan we lekker met de bakfiets of neem ik de auto en gooi ik de buggy achterin. We kunnen helaas niet dicht bij school parkeren (heeft ook zijn voordelen, de straat waaraan school ligt is daardoor heerlijk rustig en veilig) dus een buggy is echt handig! Nadat ik Mees in de klas heb afgezet ga ik meestal weer terug naar huis of doe ik snel een boodschap.

Het nieuwe ritme

Gelukkig is dit voor Soof steeds beter haalbaar. Nog maar een paar maanden geleden kreeg ze rond 7.00 uur haar flesje, maar lag ze al voor 8.00 uur weer in bed omdat ze dit hard nodig had. Nu kan ik dat gelukkig uitstellen tot 9.00 uur (of zelfs later) waardoor het gemakkelijker is om haar mee te nemen naar school. Afhankelijk van hoe laat ik Mees weer moet ophalen (woensdag is dit om 12.00 uur en op vrijdag is dit om 14.15 uur) probeer ik de slaapjes van Soof hieromheen te plannen.

Wanneer ik Mees vroeg moet ophalen, probeer ik Soof in de ochtend zo laat mogelijk te laten slapen, zodat ze in de middag ook wat later naar bed kan. Wanneer ik Mees om 14.15 uur op moet halen leg ik haar in de ochtend heel vroeg in bed (soms al meteen als we terug zijn van het wegbrengen), zodat ze haar middagdutje ook wat vroeger kan doen en ik haar weer uit bed kan halen voordat we moeten gaan. Ik merk wel dat ze het dan nog vaak nodig heeft om laat in de middag ook nog een klein dutje te doen.

Gelukkig gaat Soof in dit ritme, tot nu toe, prima mee. Haar slaapjes passen goed tussen de breng- en haaltijden in en dat is iets wat natuurlijk erg fijn is. Het lijkt er op dat het nieuwe ritme goed valt, zolang ik me maar houd aan de codewoorden.

Liefs, Amanda

Meer Gastblogs