Connect
To Top

Mama Carmen: Elk kind is verschillend en kun je niet opvoeden vanuit een boekje…

Toen ik alleen nog Shay had, was ik er heilig van overtuigd dat zij was zoals ze was door mijn opvoeding. Alessio heeft het tegendeel bewezen, want ondanks dat ik hem hetzelfde opvoed doet hij dingen die Shay never nooit gedaan heeft! Zo blijkt maar weer hoe elk kind verschillend is, en je niet kunt opvoeden vanuit een boekje of standaard regeltjes. Elk kind is anders en heeft een andere aanpak nodig. Elk kind heeft vooral zijn eigen aanpak nodig, en je leert je kindje pas kennen zodra hij of zij zichzelf leert kennen!

Allemaal nieuwe dingen

Alessio is nu 15 maanden en ontdekt weer allemaal nieuwe dingen, waaronder actie reactie. Wat gebeurd er als ik dit doe? Ook is hij ineens erg baldadig. Daar waar Shay nog nooit iemand geslagen, geknepen of gebeten heeft, is Alessio tegenovergesteld. Hij trekt aan haren met een grijns van oor tot oor. Hij komt aangekropen en geeft random iemand een knijp of een klap. Hij gooit met alles wat hij in zijn handen heeft en doet dingen die niet mogen zoals; een wc rol afrollen (en in de wc gooien), klimmen op tafels, klimmen uit zijn stoel, kastjes plunderen, op de bank staan etc.

“Alessio heeft een hele andere aanpak nodig dan Shay.”

Een hele andere aanpak

Alessio heeft dus een hele andere aanpak nodig dan Shay, maar welke? Het is voor mij ook zoeken, ondanks ik al een kind heb die deze leeftijd gehad heeft en ondanks ik er zelfs een opleiding voor gevolgd heb. Dat brengt me weer terug op hoe zulke dingen niet werken zoals je ze leert uit theorieboeken. Het WERKT gewoon niet zo! Tuurlijk heb je een goede basis, zonder mijn opleiding had ik niet geweten wat ik weet en had ik niet zo een duidelijke visie van mijn opvoeding ontwikkeld.

Als je kinderen hebt loopt alles anders

Als je kinderen hebt loopt alles anders, geloof me. Mede hierdoor vind ik advies van mensen zonder kinderen zo nu en dan vervelend, dont get me wrong but you havent been there, ook niet met je oppas kindjes. Ik dacht zelf ‘vroeger’ (lees; before kids) op mijn werk ook altijd dat ik het juiste advies gaf, allemaal wel wist hoe het moest, en tot op zekere hoogte moedergevoelens begreep. Eh, not.

Ik heb ouders adviezen gegeven (vanuit geleerde theorie, dus niet vanuit eigen ervaring) die ik zelf nu echt niet opvolg, niet eens een beetje! De adviezen die ik mensen nu geef zijn gebaseerd op wat IK mee heb gemaakt of wat ik zou doen in zo’n situatie. Niet wat ik heb geleerd wat je moet doen uit een boek.

“Opvoeden is een kunst en het houdt niet op.”

Tips en advies van andere ouders

Ik vraag overigens wel altijd om tips en ervaringen bijvoorbeeld via Instagram, en dan krijg ik ze ook van niet-ouders, en het is absoluut niet dat ik deze niet accepteer/waardeer hoor! Ik neem vrijwel alles mee, alleen soms is het vervelend uit te leggen dat het helemaal niet zo in elkaar steekt als iemand denkt. Ik vind tips en advies van ouders die hetzelfde meegemaakt hebben of in een zelfde situatie zitten belangrijk om mijn eigen aanpak op af te stemmen, om te zoeken wat en of dat voor ons ook werkt!

Ieder doet het op zijn eigen manier

Opvoeden is een kunst jongens, en het houdt niet op. Opvoeden is iets zwaars maar moois tegelijkertijd, opvoeden vind ik bijzonder. Wij zijn 98% van hoe onze kids ontplooien, wij zijn het voorbeeld, ze kijken tegen ons aan en op. Ik voel me vereerd dat ik mijn kleine mensjes mag opvoeden en ik zeg altijd; Ieder doet het op zijn eigen manier, geen een is slecht zolang je het maar met liefde doet!

Liefs, Carmen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs