Het eerste wat ik deze week kan vermelden: Trey heeft zijn eerste tandje door!!! Heb er lang op gewacht en steeds gedacht wanneer hij zich niet lekker voelde, is dit het? Komt zijn tandje door? Om vervolgens achter te komen dat ik me vergiste en meneer zich gewoon niet zo lekker voelde. Maar deze keer was de bevestiging wel erg duidelijk. Hij pakte mijn vinger en stopte het in zijn mond om er even op te ‘knagen’ (meneer had toch geen tanden dus je voelde dan alleen de kaakjes op elkaar). Alleen deze keer was er een hard puntje tussen. Zijn tandje!!!
Met al die gemiddeldes en verwachtingen die je om de oren wordt gegooid over de ontwikkeling van je kind wordt je soms onzeker van. De tandjes kwestie was er voor mij één. Gemiddeld krijgt een kind rond een half jaar zijn eerste tandje. Trey heeft dat gemiddelde met meer dan het dubbele overschreden waardoor ik bij het consultatiebureau nog had nagevraagd of het normaal is dat het zo lang duurt. Gelukkig behoor ik tot de moeders die zich gelukkig prijzen met een consultatiebureau waar je jezelf ook prettig bij voelt. Ik hoor genoeg mama’s die daar strubbelingen hebben bij de afspraken en de medewerkers. Ik kreeg daar dan ook de geruststellende woorden dat ik me niet druk moest maken. Was dat toch wel even fijn.
Niet dat ik zo gebrand was dat meneer zo snel mogelijk zijn eerste tandjes moest hebben. Een tandloze baby heeft ook een groot voordeel als je nog borstvoeding geeft. Krijg niet de horror dat die nieuwe messcherpe tandjes ingezet worden tijdens het voeden. Krijg al pijn van het idee. Al kunnen twee kaken op elkaar klemmen ook niet het meest prettige gevoel geven, het lijkt me minder erg dan tandjes die op elkaar gezet worden.
“Baby’s lijken me geen nummertjes maar individuen die zich ontwikkelen op hun eigen tempo.”
Wat ik van de tandjesverwachtingen en over het algemeen gemiddeldes denk is dat ik ze ook echt zie als gemiddeldes. Je kind mag daar van afwijken en geloof ook dat je als ouder aanvoelt waar je kind klaar voor is. Begin met de discussies wanneer de eerste hapjes. Consultatiebureau zegt 4 maanden i.v.m. minder kans op allergieën terwijl kenniscentrum borstvoeding een half jaar roept met min of meer dezelfde reden. Ik geloof nu dat je zelf aanvoelt wanneer je kind klaar is voor hapjes. Bij de één zal dat nog zijn voor de 4 maanden, terwijl de ander pas echt bij 6 maanden hapjes wilt. Baby’s lijken me geen nummertjes maar individuen die zich ontwikkelen op hun eigen tempo. Het is aan ons om aan te voelen wat het tempo is en daarop inspelen. Zo geldt dat met ook de verdere ontwikkeling en mijlpalen in het kinderleven.
Voor alle moeders die onzeker zijn over de ontwikkeling van je kleine spruit. Ze doen het op hun eigen tempo en er is geen reden tot paniek. Wanneer je het niet zeker weet kan navragen nooit kwaad, maar staar je niet blind aan gemiddeldes. Of het betekent dat je kleine pas na ruim een jaar tandjes krijgt, pas echt wilt eten bij 6 maanden of wat ik zelf als kind had nog een extra jaartje groep 2 deed om even nog lekker een extra jaartje kind te zijn. Ook met mij is het goed terecht gekomen. Al zeg ik dat zelf. Doe wat voor jou en je spruit goed aanvoelt. Samen vinden jullie uit wanneer de kleine klaar is voor de volgende stap.
Laatste berichten van Mama Ilona (toon alles)
- Mama Ilona: Je baby begrijpen is soms lastig. Nu ik voor de 2e keer moeder ben, begrijp ik mijn kindje soms beter - 8 februari 2017
- Mama Ilona: Mijn bevalling en kraamtijd. Dat de tweede zo kan verschillen van de eerste had ik niet verwacht… - 31 januari 2017
- Mama Ilona: Je kind tv laten kijken. De eerste jaren heb ik bewust televisie vermeden - 3 december 2016