Connect
To Top

Mama Leonie: De vier grootste verschillen tussen mijn eerste en tweede kraamweek

Hoera, Lukan is geboren! Op 22 juli 2018 was het moment daar. Om 3:01 uur is onze zoon geboren met een gewicht van 3305 gram. Wat zijn wij gelukkig met onze twee kinderen en we genieten – naast de gebroken nachten (#teamnosleep) – enorm van deze kraamweken. Lukan doet het geweldig goed, hij groeit enorm en is een relaxte baby. Ook ik voel me beter dan ik me tijdens de hele zwangerschap gevoeld heb dus het kan niet beter. We blijven daarom ook nog lekker lang op deze roze wolk zitten.

De kraamweek

Ik kijk met heel veel plezier terug op zowel de kraamweek van Norah als de kraamweek van Lukan. Toch zijn er een aantal (grote) verschillen tussen beide weken en ik heb het ook compleet anders ervaren. Ik had van tevoren nooit verwacht dat het zo verschillend zou zijn en daarom wil ik de vier grootste verschillen met jullie delen.

#1 Voor- en naweeën

Toen ik van Norah ging bevallen had ik al een lange periode last van harde buiken. Dit deed verder geen pijn en ik had er minder last van als ik het rustig aan deed. Vlak voordat ik ging bevallen had ik wel wat voorweeën (hooguit een week van tevoren) maar ik lag hier nooit wakker van. Tijdens deze zwangerschap was dat wel anders! Twee weken voordat ik ging bevallen lag ik al regelmatig wakker met voorweeën die regelmatig terug kwamen. Helaas werden de tussenpozen elke keer langer na een uur of vier en uiteindelijk verdwenen ze weer. Na een aantal slapeloze nachten was ik hier toch goed klaar mee en mijn geduld hielp daar ook niet in mee.

“Naweeën kunnen behoorlijk veel pijn doen.”

Na mijn eerste bevalling was het ook echt klaar met de weëen. De Kraamzorg legde me op dat moment uit dat ik last kon krijgen van naweeën en dat dit erger werd door het drinken aan de borst. Ik moest me er echt op concentreren om er iets van te kunnen voelen. Dus had ik last van naweeën? Nee, totaal niet. Na mijn tweede bevalling had ik in de nacht nog wat last van krampen maar heel erg was het niet. Toen ik mijn naweeën de derde dag na elke voeding weg zat te puffen, wist ik wel wat mijn kraamverzorgster die eerste keer bedoelde! Gelukkig was dit aan het einde van de kraamweek weer verdwenen maar die naweeën kunnen behoorlijk veel pijn doen.

#2 De bevalling

Mijn eerste bevalling ging snel en ik tekende ervoor om het nogmaals zo te laten verlopen. Uiteindelijk ging mijn tweede bevalling in turbosnelheid en ik had mij geen mooiere bevalling kunnen wensen. Ik vond de zwangerschap een hele bevalling, maar de bevalling zou ik zo weer doen. Toch waren beide bevallingen compleet verschillend doordat de eerste begon met gebroken vliezen en de tweede met weeën. De eerste keer was het prima te doen totdat ik in een weeënstorm belandde en ik op eigen kracht moest gaan persen omdat ik geen persdrang kreeg. Twee uur later werd Norah geboren.

Bij mijn tweede bevalling was het prima te doen en bij zes centimeter werden mijn vliezen gebroken. Daarna heb ik een half uur heftige weeën opgevangen totdat ik een echte oerkracht voelde om te gaan persen. Vanaf dat moment duurde het nog 30 seconden voordat Lukan op mijn buik lag. Dit waren twee compleet verschillende ervaringen maar beide keren was ik intens gelukkig toen ik ze eenmaal dicht tegen me aan had liggen.

#3 Het herstel

Over het herstel valt na zo’n korte tijd natuurlijk nog niet heel erg veel te zeggen. Toch voelt het alsof ik deze tweede keer makkelijker herstel dan na mijn eerste bevalling. Ik merkte kort na de bevalling al – ik ben er beide keren vrijwel zonder kleerscheuren vanaf gekomen – dat ik de tweede keer gelijk weer goed kon zitten en weer lekker kon gaan douchen. Ook had ik gelijk weer meer energie en was ik veel minder gauw duizelig na de bevalling. Dat is dus super fijn om je zo gauw weer goed te voelen en ook weer jezelf te zijn na een intense zwangerschapsperiode.

“Het voelt alsof ik dit keer makkelijker herstel dan na mijn eerste bevalling.”

Wat naar mijn idee ook bijdraagt aan het snelle herstel, is dat ik deze tweede kraamweek als zoveel rustiger ervaren heb. Dat kwam doordat de eerste keer alles nieuw was en de geboorte als een prachtige tornado in ons leven voelde. De tweede keer was alles daarentegen bekend waardoor we het “gewone” leven snel weer konden oppakken. Ook hadden we de eerste keer twee kraamverzorgsters aan het bed, waaronder een stagiaire die erg veel uitleg kreeg. Dat vond ik zelf best wel druk. Helemaal na een bevalling.

#4 De eerste ontmoeting tussen broer en zus

Volgens mij heb ik nog nooit in mijn leven zoveel zin gehad om Norah terug te zien (en daar heb ik normaal altijd al heel veel zin in!). De avond van de bevalling ging ze naar mijn schoonouders en de dag erna kwam ze terug. Omdat ik al om 3 uur ’s nachts bevallen was en wij de hele ochtend van onze kleine man konden genieten, had ik daarna ook een enorme behoefte om Norah en Lukan aan elkaar voor te stellen.

Onze geweldige kraamverzorgster heeft dit moment vastgelegd en wat heb ik dat al vaak opnieuw bekeken. Norah begon gelijk te lachen toen ze hem zag en te wijzen. Wel pakte ze gauw zijn knuffel uit de wieg want die wilde ze graag zelf hebben. De eerste weken heeft ze er wel aan moeten wennen dat er ineens een ander kindje naast haar papa en mama ligt, maar inmiddels wordt hij bedolven met knuffels en kusjes. En ik kijk de hele dag het liefste naar niks anders!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Gastblogs