Eric en ik zijn echte kampeerders. Gezellig met de tent ergens op een camping bivakkeren en vooral veel buiten zijn, heerlijk!! Sinds dit jaar zijn we trotse bezitters van een vouwwagen die we met wat naai- en schoonmaakwerk tot een degelijke wagen hebben opgeknapt. Een aantal weken geleden zijn we voor het eerst met de vouwwagen en met onze dochter op kampeervakantie gegaan. Wat hebben we genoten!
Wat ons opviel is dat het toch wel een hele opgave is om te gaan kamperen met een kleintje. De dingen waar we vroeger helemaal niet over na hoefden te denken, waren we nu opeens volop mee bezig. Laat de gedachte van slapen in een tent met een klein kind je niet afschrikken. Kamperen met een baby of peuter kan hartstikke leuk zijn, maar met deze tips wordt het misschien nog net iets leuker 😉
1. Zoek een geschikte camping
Die idyllische camping in de bergen van Zwitserland, waar je bent aangewezen op de natuur zonder toegang tot stromend water of elektriciteit lijkt geweldig, maar is misschien niet de meest ideale plek om te kamperen met een klein kind. Als je nog niet zo vaak gekampeerd hebt is het beter om te beginnen op een camping waar wat meer voorzieningen zijn. Let bijvoorbeeld op het beschikbare sanitair; zijn er voldoende toiletgebouwen verspreid over de camping? Is er beschikking tot een babybadje, of moet je met je kleintje onder de douche. Zo ja, dan is het handig als er familiehokjes beschikbaar zijn en je niet iedere twee minuten een muntje hoeft in te werpen.
“Een zwembad en animatieteam is ook aan te raden als je met meerdere kinderen op vakantie gaat.”
Zijn er wat speelmogelijkheden op de camping? Wanneer je met een kleintje en een wat ouder kind gaat kamperen, is het wel zo handig als de grote broer of zus af en toe ook even lekker zijn gang kan gaan. Is er op de camping een klein winkeltje, waar je een paar boodschappen kan doen en verse broodjes kunt halen? Het is namelijk best handig als je om 8 uur ‘s ochtends niet in de auto hoeft te stappen om ergens een ontbijt te halen. Een zwembad en animatieteam is ook aan te raden als je met meerdere kinderen op vakantie gaat.
Hoewel het verleidelijk is om direct de auto te pakken en naar het zuiden van Italië te rijden, als je nog niet weet of je kamperen wel leuk vindt is het handiger om een camping in de buurt uit te zoeken. Ook voor ervaren kampeerders is Nederland een prachtige bestemming!
2. Zorg dat je de tent al eens heb opgezet
Die handleiding ziet er super logisch uit en de man in de kampeerwinkel verzekerde je dat dit model tent echt in een poep en een scheet staat. Toch is het aan te bevelen om de tent of vouwwagen eens op te zetten voor je op vakantie gaat. Soms is die handleiding namelijk toch wat minder logisch dan je van tevoren had bedacht, terwijl je met die ene overgebleven stok in je hand blijft staan.
“De vouwwagen of tent opbouwen? Wij vonden het ideaal om het campingbedje op te zetten voor onze dochter.”
Wanneer je de tent van iemand leent, of huurt van een bedrijf (dit is tegenwoordig ook mogelijk namelijk!) is het handig om te weten of de tent compleet is en of er voldoende ruimte is voor alles wat je mee wilt nemen. Hou er ook rekening mee dat je de meeste tenten met zijn tweeën moet opzetten en je dus even niet bezig kunt zijn met je kind. Wij vonden het ideaal om het campingbedje op te zetten en daar onze dochter lekker in te laten spelen, terwijl wij bezig waren met de vouwwagen. Zo konden we haar goed in de gaten houden, zonder dat ze er vandoor kon gaan.
3. Ga bij andere mensen staan
Onze briljante ingeving was om op een veld te gaan staan waar niemand stond, want dat was zo lekker rustig. Tot op de derde dag een twaalf caravan tellende familie om ons heen kwam staan, die al lang uit de kleine kinderen waren en het nodig vonden om tot 1 uur ‘s nachts voor te tent moppen te tappen.
Als je de mogelijkheid hebt om zelf een plekje uit te zoeken, kijk dan goed naar waar je wilt staan. Misschien vind je het super gezellig om buren te hebben die onder het genot van een drankje moppen tappen. Maar de kans is dat, wanneer je jonge kinderen hebt, je graag bij andere gezinnen staat, waarbij om 8 uur alle kinderen op bed worden gelegd en het geluidsniveau wat zakt.
“Probeer een plek te reserveren waar veel andere jonge gezinnen staan.”
Als je niet ter plekke een plaatsje kunt uitzoeken, is het vaak mogelijk bij de reservering een voorkeur aan te geven, zoals bijvoorbeeld een plaats op een plek waar veel andere gezinnen staan. Oh, wat wij hebben gemerkt: doorgaans zijn gezinnen in een tent of vouwwagen wat stiller, doordat ze doorhebben hoe gehorig tentmateriaal is. Veel caravankampeerders hebben niet door hoe gehorig het is, waardoor het geluidsniveau vaak wat hoger ligt.
4. Laat je kindje alvast eens slapen in het kampeerbedje
De natuur, buitenlucht, de hele dag spelen; het ideale recept voor een goede nacht slaap, zou je zeggen. Voor een klein kind is het vooral heel anders dan thuis, een ander bed, andere geuren en andere geluiden. Het is voor een klein kind fijn als er een aantal elementen bekend zijn. Laat je kind thuis bijvoorbeeld eens een paar nachtjes in zijn campingbedje slapen, zo went hij al aan het nieuwe gevoel. Ook praktisch; neem wat spullen mee die naar thuis ruiken, zoals een knuffel, een matrashoes van het bed thuis of neem de slaapzak mee waar je kindje al een paar keer in geslapen heeft.
“Zoek een paar speeltjes uit en laat de rest lekker thuis, scheelt een heleboel gesleep.”
5. Neem niet te veel speelgoed mee
We hadden de halve vouwwagen volgestopt met al haar favoriete speelgoed, want ja, daar kon ze vast en zeker niet zonder. Al bij aankomst bleek ze niet eens meer naar haar speelgoed om te kijken. Haar knuffel heeft ze redelijk vaak bij zich gehouden, maar voor de rest was het plastic kopje met een metalen lepeltje DE hit van de vakantie! Ook de madeliefjes in het gras en de stokjes waren populair. Dus zoek een paar speeltjes uit en laat de rest lekker thuis, scheelt een heleboel gesleep. Een opblaasbaar zwembadje is een uitkomst als er geen zwembad bij de camping is, of je geen zin hebt om telkens heen en weer te lopen.
6. Investeer in goede spullen, of leen ze van iemand
Als papa en mama goed slapen zijn ze een stuk gezelliger! Zorg voor wat goede basic spulletjes, zoals comfortabele bedden, een goede koelbox, een eettafel, standenstoelen en wat lampen. Het klinkt misschien heel logisch, maar de eerste jaren hebben we vrijwel ieder jaar een nieuwe lamp gekocht, omdat hij toch te weinig licht gaf.
“Koop een goede elektrische koelbox. Op een warme dag is het fijn als de melk nog steeds koud is.”
Ook in de bedden is er al heel wat wisseling geweest. Uiteindelijk hebben we veldbedden gekocht, die vissers aan de waterkant ook wel gebruiken. Ze liggen zo lekker dat onze neefjes bij logeerpartijtjes steevast vragen of ze weer op het veldbed mogen slapen in plaats van het logeerbed. Ook een goede elektrische koelbox verdient zichzelf snel terug. Op een warme dag is het fijn als de melk nog steeds koud is en je niet telkens met koelelementen over de camping hoeft te rennen!
7. Zorg voor voldoende back-up plannen voor regenachtige dagen
Kamperen is fantastisch als je wakker wordt met de zon op je tent, ontbijten terwijl de zon al op je huid begint te branden. Realiteit is dat het nog wel eens regent, ook in de zomer, zeker in Nederland. Uiteraard hoeft dat geen ramp te zijn, maar zorg wel dat er in de buurt van, of op de camping wat uitwijkmogelijkheden zijn. Zoals een overdekt kinderspeelparadijs of een subtropisch zwemparadijs. De hele dag in de tent binnenblijven kan redelijk snel vervelen. Dus zoek van tevoren uit of er in de buurt ook activiteiten zijn, die leuk zijn als het weer een keer niet mee werkt!
Er zijn nog een heleboel dingen die ik vast heb vergeten te vertellen. Maar ik zou zeggen; probeer het eens, dat kamperen! Kinderen vinden het doorgaans geweldig om de hele dag buiten te zijn en als ouder heb je de kans om lekker in een boek weg te dromen. Hebben jullie nog leuke tips als toevoeging, laat ze weten!
Mama Marjolein Z
Laatste berichten van Mama Marjolein Z (toon alles)
- Mama Marjolein: 7 tips om kamperen met een baby of peuter tot een succes te maken - 25 augustus 2016
- Mama Marjolein: Mijn zwangerschapstest was positief. Zelfs toen was er twijfel of ik moeder wilde worden - 14 juli 2016
- Mama Marjo: Het is in deze tijd bijna ‘not done’ om na 6 maanden nog borstvoeding te geven - 8 juni 2016