Connect
To Top

Mama Monique: Een burn-out en toch kunnen ontspannen met je kind. Hoe doe je dat?

Een burn-out en toch kunnen ontspannen met je kind. Regelmatig krijg ik de vraag hoe doe je dat nou? Voordat ik deze vraag ga beantwoorden wil ik jullie eerst vertellen dat ik nu acht maanden met een burn-out thuis zit.

Mijn burn-out

Mijn burn-out is door allerlei oncontroleerbare omstandigheden tot stand gekomen. Ik heb mijn hele leven lang vluchtgedrag getoond. Vluchten om geen verdriet te voelen. Tijdens de sessies met mijn psychotherapeut heb ik geleerd niet meer te vluchten. Mijn vluchtgedrag zat zo diep in mijn systeem dat het mij een half jaar heeft gekost om eindelijk te voelen wat rust is. Maar ik ben er nog steeds niet hoor! Want vluchten is er zo ver ingeslopen dat ik me snel weer laat verleiden als maar door te gaan.

Hoe ontspan ik met een kind?

Mijn zoontje Alex is nu 20 maanden oud. We gaan samen graag naar buiten, bezoeken bossen, biologische moestuinen en eten appelgebak bij de kinderboerderij. Als je naar buiten gaat prikkel je je zintuigen. Je ruikt de bomen van het bos, je hoort de vogeltjes fluiten, je ziet eenden en wilde ganzen en je proeft de smaak van het verse appelgebak. Je zintuigen prikkelen is belangrijk voor je kind maar zeker ook voor moeders met een burn-out. Alex en ik gaan daarom als het kan iedere dag een wandeling maken.

Vriendinnen die me echt dierbaar zijn

Weet je dat ik er nooit bij stil gestaan heb dat mijn vriendinnen niet allemaal vriendinnen zijn waar ik voor alles bij terecht kan? Ik ben er tijdens mijn burn-out achter gekomen welke vriendinnen me echt dierbaar zijn. Waar ik mezelf niet constant hoef te verantwoorden. Vriendinnen die naar je luisteren in plaats van vriendinnen die continu zeggen ‘maar ik heb dit meegemaakt etc’. Ik spreek daarom vaak met vriendinnen die naar me luisteren. Samen met Alex drinken we dan een kop thee en spelen we wat op de grond. Na een uurtje gaan we dan weer richting huis om te slapen.

Ontspan ook samen met je kind

Creatieve dingen doen met je handen. Dit is een hele goede manier om je te ontspannen ook samen met je kind. Ga lekker tuinieren of samen schilderen. Binnenkort start ik met het maken van een biologische teepee tent voor mijn zoontje Alex. De teepee tent zal bestaan uit bamboe stokken waar een franse boon tegen aan groeit. In de lente zal de teepee tent oranje bloemen hebben en in de zomer zal de tent bonen hebben. Van die bonen gaan we dan een heerlijke biologische maaltijd maken.

Molletje naar buiten

Dit zijn drie ontspannende momenten die ik pak met mijn kind. Maar natuurlijk zijn er tal van momenten die je zelf kan bedenken. Zorg ervoor dat je niet als molletje verscholen blijft in je holletje. Maar ga lekker naar buiten, zoek lieve vriendinnen op en stimuleer je creatieve brein. Hierdoor raak je niet te ver verwijderd van de maatschappij en kom je toch buiten.

Volgende blog

In mijn volgende blog ga ik jullie laten zien hoe ik de biologische teepee tent voor Alex bouw. Dat kan via mijn Instagram en Youtube kanaal waar ik meer ontspannende momenten deel.

Tot de volgende blog!

Liefs Monique

4 Reacties

Meer Gastblogs