Connect
To Top

Mama Thirza: Vliegen met een baby. Hoe moet dat eigenlijk? Wat als mijn baby straks gaat krijsen?

De eerste vakantie met je baby! Ik heb er al een paar voorbij zien komen op Babystraatje.nl, maar ik vond het heerlijk om mij voor te bereiden op onze vakantie door andermans ervaringen te lezen. Dus bij deze, mijn blog over onze eerste vakantie met Noah Fay en vertel ik mijn ervaring over het vliegen met een baby.

De eerste vakantie met onze baby

Naast het feit dat ik gezegend ben met een ontzettend leuke vriend, kwam hij met nog een leuke bonus. Zijn ouders zijn namelijk eigenaren van een prachtig huis in Sitges, dat ligt 30 minuten rijden van Barcelona. Het huis ligt gelegen in de bergen en heeft uitzicht over de zee, die je kan bewonderen als je op een opgeblazen beest in het zwembad ligt.

“Vliegen met een baby. Hoe moet dat eigenlijk? Wat moet ik allemaal meenemen? Wat als mijn baby straks gaat krijsen als ik tussen alle mensen zit en geen kant op kan?”

 

Ik was hier twee keer eerder geweest toen ik zwanger was en hoewel deze vakanties geweldig waren, vond ik het af en toe toch wat jammer dat ik niet gezellig sangria mee kon drinken. Ook was ik sneller moe en had blijkbaar (moest ik achteraf horen) soms wat kattige hormonale kwaaltjes.

Deze keer is het compleet anders gegaan! We zijn voor het eerst met onze baby op vakantie geweest, zijn ouders en zijn broer met zwangere vriendin waren er ook. Zo konden we gezellig dingen met een grote groep doen, maar was het ook heerlijk om af en toe samen met de baby, of zelfs even met z’n tweetjes iets te doen (bedankt opa en oma!).

Vliegen met een baby

Van mezelf ben ik een heel relaxt persoon. Ik ging zwevend door mijn zwangerschap heen. Oke, op het eind was dat lastig met het gewicht van een walvis.. Maar ik ben altijd een dromer geweest en zo droomde ik van mooie bevalling en een mooi gezond kindje. Door deze instelling heb ik een 3 uur durende bevalling mogen hebben en is onze baby de meest relaxte lieve en prachtige baby.

Maar toen kwam de vakantie dichterbij en was ik ineens als een gek aan het googelen naar ervaringen van mensen die hadden gevlogen met een baby. Hoe moet dat eigenlijk? Wat moet ik allemaal meenemen? Wat mag ik niet mee nemen? Gaat mijn baby die nooit huilt straks ineens krijsen als ik tussen alle mensen zit en geen kant op kan?

Redelijk nerveus

Redelijk nerveus begon ik mijn zoektocht. Al snel had ik op een rij hoe ik het aan wilde pakken. En zo begon onze vakantie. We zijn gaan vliegen met onze baby van 6 maanden. Op Schiphol hebben wij gebruik gemaakt van onze nieuwe TopMark buggy. Een buggy die vanaf 0 maanden gebruikt mag worden, omdat hij speciaal in een ligstand kan. Hij kan ook helemaal ingeklapt worden en mocht tot de gate mee. Vanaf daar heb ik haar in de draagzak meegenomen.

Een ‘worstcasescenario’

Wij zijn normaal een stel dat graag als aller, aller laatste het vliegtuig betreedt. Maar dan ook echt wachtend op de voorste rij stoelen van de gate, bewonderend over de mensen die in een rij gaan staan die tot het toilet bij de gate verderop loopt. Ik kan dat nog steeds niet begrijpen, hoe korter in het vliegtuig hoe beter. Maar met een baby leek het ons toch verstandig iets eerder naar binnen te gaan, zodat ze een beetje kon wennen.

Toen wij in de rij gingen staan werden we door meerdere passagiers naar een andere ingang gestuurd, blijkbaar waren wij ineens ‘priority’ .. En zo stonden we ineens vooraan en zaten we binnen no time op onze stoelen. Rij 2, dat was precies achter de bussines class. Heel lief dat mijn schoonvader deze fijne plek had gereserveerd, alleen had ik alweer een ‘worstcasescenario’ in mijn hoofd waarbij onze baby zou huilen in de oren van de mannen die net even wat extra geld neer hadden gelegd voor hun plekje.

“Door de zenuwen en een bewegelijk kindje dat alles interessant vond in het vliegtuig, had ik rood gloeiende wangen waar je bijna een ei op kon bakken.”

 

Zenuwen

Door de zenuwen en een bewegelijk kindje dat alles interessant vond in het vliegtuig, had ik rood gloeiende wangen waar je bijna een ei op kon bakken. M’n hart sloeg iets sneller en ik was juist de gene die altijd riep ‘wanneer jij stress ervaart, voelt je kind dit gelijk aan’. Ik had bedacht om haar de fles te geven tijdens het opstijgen, alleen merkte ik dat tijdens het boarden van de laatste mensen zij al wat onrustig werd. Ze had eigenlijk haar ‘laatste’ fles al gehad en het was gewoon bedtijd.

Sinds kort heeft ze ook iets nieuws ontdekt, het is niet huilen, maar meer heel hard gillen van vermoeidheid. Daar zijn geen tranen bij te bekennen. Maar een paar rijen verderop zouden ze kunnen denken dat ik haar misschien wel knijp. En die gil besloot ze te geven, redelijk zacht nog maar de volume knop weet ze snel te vinden. Uit onmacht heb ik toen de fles maar gegeven. Nog verkeerd afgemeten ook, waardoor het een lekker waterig melkje was.

Slapen tijdens de vlucht

Goed, ze was stil. Maar die fles was natuurlijk op voordat we gingen opstijgen. Maar vanaf het moment dat we gingen rijden met het vliegtuig, plus het opstijgen, was ze stil. Ze vond het volgens mij wel erg interessant en zat met grote ogen om zich heen te kijken. In de lucht aangekomen heb ik haar in de draagzak gedaan en met een beetje wiegen heeft ze de rest van de vlucht geslapen. Tot het moment dat ik met haar op m’n buik naar het toilet ging op het vliegveld, dat ging toch iets minder soepel dan toen ze 3 maanden was.

Na het wachten bij de verkeerde bagageband, stress omdat de buggy (lag op een speciale band) er niet was en het bijna meenemen van de verkeerde koffer, waren we eindelijk op weg naar het huis in de bergen. Thuis aangekomen moest ze nog erg wennen, vette jetlag natuurlijk voor een baby (lees vlucht van 2 uur haha). Ze heeft even erg gehuild maar viel midden in de nacht uiteindelijk in slaap.

Een hittegolf in Spanje

De gehele vakantie sliep ze elke nacht niet heel goed. Wij zaten in Spanje toen er precies een hittegolf aanwezig was. De nachten waren warm. Ook wij werden meerdere malen per nacht wakker, maar dan draai je even en dan val je weer in slaap. Noah werd ook wakker, gemiddeld 3x per nacht. Maar dan wilde ze toch wel graag haar speen, of omgedraaid worden want ze draaide in haar slaap naar haar buik.

De eerste keer zwemmen

Overdag hebben we haar alleen maar in haar wagen laten slapen. Lekker overdekt in het lichte briesje dat af en toe aanwezig was. Overdag sliep ze gelukkig vaak, ook omdat wij haar geregeld aan het uitputten waren. Het was namelijk de eerste keer dat zij ging zwemmen. Het was er in Nederland gewoon eerder nog niet van gekomen maar hier hebben we het goed ingehaald!

De eerste keer was dan ook een groot feest. Ze vond het water heerlijk en elke dag gingen we ongeveer 3x met haar het water in. Na het zwemmen wilde ze vaak gelijk weer een dutje doen. Onmisbaar was de zonnebrandcrème die we gekregen hebben van Naïf. Factor 50 is een must voor je baby en elke dag smeerde we haar meerdere malen per dag goed in. De crème is zonder parfum maar och wat rook hij heerlijk!

“In het begin probeerde ik Noah rond 20:00 uur naar bed te brengen, alleen werd dit niet gewaardeerd. Dus we besloten haar gezellig aan tafel te houden.”

 

Lekker buiten

Op vakantie eten we altijd later, dus na het zwemmen ging ik steeds lekker onder de buiten douche met Noah staan. Ik heb echt de hele vakantie alleen maar buiten gedoucht! Ook hebben we bijna elke dag in de buitenkeuken gekookt, van dorade vis tot ribeye steak. In het begin probeerde ik Noah rond 20:00 uur naar bed te brengen, maar dit werd absoluut niet gewaardeerd. De speen werd hardhandig weggegooid en op de babyfoon hoorde we haar met het volume zacht nog behoorlijk hard gillen. We besloten haar gezellig aan tafel te houden. We merkte vanzelf wel wanneer ze moe werd, dan wiegde we wat met haar wagen en dan viel ze in slaap. Ze heeft geregeld tijdens wat avondjes sangria of potjes kaarten naast ons in het avond zonnetje geslapen. Dan namen we haar gewoon mee als wij zelf naar bed gingen.

Tijd voor elkaar

Naast het dagelijkse zwemfeestje gingen we ook geregeld met de auto naar het stadje beneden. Om te winkelen, te lunchen, of gewoon even lekker een stukje te wandelen. Maar ook hebben we veel met z’n tweeën kunnen doen. Soms was het gewoon echt te heet om haar mee te nemen. Bovendien vinden wij tijd met elkaar ook erg belangrijk. In ons dagelijks leven hebben we ook veel tijd met elkaar alleen. Onze relatie blijft hier sterk, speciaal en nog steeds uitdagend door.

We hebben zelfs een echte date night gehad. We begonnen de avond bij een leuke tent met uitzicht over zee. Bestelde een fles Moët en proostte op Noah Fay die volgende dag 6 maanden oud zou zijn. We aten in een mooie romantische tuin en wilde toen ook nog uit gaan. Maar pap en mam waren toch wel wat moe, dus namen we lekker de taxi naar huis. Date night kon thuis nog voortgezet worden en wie weet zou de baby wel weer erg vroeg wakker worden..

Onze eerste vakantie als gezin

Uiteindelijk hebben we onze vakantie verlengd met nog een weekje en zijn we heerlijk 2 weken weg geweest. Noah is in die 2 weken zo gegroeid en ontwikkeld, we hebben zelfs een mijlpaal bereikt: Noah zit zelfstandig! En bij thuiskomst ging ze zelfs kleine stukjes kruipen. Maar zo is het wel weer even genoeg geweest, want het gaat allemaal al snel genoeg. Al met al vond ik onze eerste vakantie als gezin geweldig. Maar het was natuurlijk ook wel erg prettig dat we met meerdere mensen waren. Ik ben opgegroeid met vakanties in tenten, echt met zo weinig luxe mogelijk. Mijn vriend houdt daar absoluut niet van, dus in de toekomst moeten we nog maar even uitvechten hoe we dat gaan doen!

Meer Gastblogs