Connect
To Top

Slapen en piekeren

Veel mensen slapen anders sinds de coronacrisis. De één beter dan ooit, de ander doet geen oog meer dicht. Sommigen hebben ineens levendige dromen, vaak corona gerelateerd. Wat is de relatie tussen de pandemie en ons slaappatroon?

Slecht slapen

Dat veel mensen nu slechter slapen kan te maken hebben met stress. Er zijn veel mensen die nu ’s nachts liggen te piekeren over hun werk, of de gezondheid van hun dierbaren. Kinderen maken zich vooral zorgen over de grootouders die ze niet meer kunnen ontmoeten. Als je slecht slaapt is het verleidelijk om ’s ochtends wat langer te blijven liggen. Zeker nu veel van de factoren die ons normaal in ons ritme dwingen, ontbreken. Je hoeft de trein niet meer te halen, thuiswerktijden zijn vaak flexibel, kinderen hoeven niet naar school. Houvast en structuur valt weg.


Slaaphoeveelheid

Hoe jonger een kind hoe meer slaap hij of zij nodig heeft. Een baby slaapt de eerste maanden 17 uur per dag. Kinderen tot twee jaar slapen gemiddeld 13 uur. Vanaf 5 jaar is de behoefte aan slaap vermindert naar 10 uur. Kinderen vanaf 13 jaar hebben evenveel slaap nodig als een volwassene. Voor een kind zijn vaste tijden van opstaan en naar bed gaan belangrijk voor een goed slaapritme. De biologische klok regelt het moment waarop je het beste kunt slapen en weer wakker wordt. De klok stuurt ook andere ritmes in het lichaam aan, zoals lichaamstemperatuur, reactievermogen en hongergevoel.

Schermen

Het licht van beeldschermen zoals televisie, laptop, tablet en smartphone remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit maakt dat het lichaam niet in de slaapstand gaat. Beperk het gebruik van schermen in het uur voor het slapen. Doe bijvoorbeeld gezamenlijk een rustig spelletje of laat de kinderen een boek lezen. Voorlezen helpt ook goed als slaapmiddel bij kleine kinderen.

Eigen kamer

Wat vindt jouw kind fijn in de slaapkamer? Een lichtje of juist helemaal donker? Pas de hoeveelheid licht in de slaapkamer hierop aan. Een eigen lamp op het nachtkastje geeft het kind de mogelijkheid om het licht zelf te bedienen.  Een kinderkamer heeft de juiste lampen nodig. Natuurlijk een plafondlamp, of een wandlamp. Maar ook een schemerlampje of een nachtlampje en een bureaulamp mogen niet ontbreken. Gewoon zodat ze zich prettig voelen. Om huiswerk te maken en om de monsters weg te jagen. En natuurlijk om ‘s nachts als ze naar het toilet gaan niet struikelen. Hetzelfde geldt voor de inrichting. Laat een kind zelf een meubelstuk uitzoeken bijvoorbeeld moderne nachtkastjes voor persoonlijke spulletjes.

The following two tabs change content below.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Musthaves