Kleine kinderen zijn vaak nog nergens bang voor. Ze willen het liefst alles ontdekken en doen dat in hoog tempo. Ze kunnen zich prima zelf vermaken, zolang ze maar genoeg prikkels krijgen. En zodra de kleine gaat kruipen en daarna lopen, wordt die ontdekkingsruimte steeds groter. Grote kans dat naast het huis, ook de tuin bij deze ruimte gaat horen. Maar hoe zorg je er nu voor dat de tuin baby-vriendelijk is? Wij geven je een aantal tips.
Ontdekkingstuin
Omdat kleine kinderen in de leeftijd 0-5 jaar nog zoveel mogelijk aan het ontdekken zijn, moet de tuin ook een echte ontdekkingstuin zijn. Een tuin waarin ze ervaringen op kunnen doen, maar die wel veilig is. Wil je een speelplek maken? Verberg deze dan niet ergens in een hoek achterin de tuin, maar zorg ervoor dat deze dichtbij het huis of het terras komt. Wanneer jij dan heerlijk van de zon aan het genieten bent op je aluminium tuinbank, is de kleine altijd dichtbij voor wanneer er iets gebeurt. Daarnaast moet de plek genoeg prikkels bevatten om lang boeiend te blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan speelzand, of aan water. Een kind kan daar eindeloos mee spelen.
Genoeg schaduw
Dat fel zonlicht schadelijk voor ons is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de speelplek niet in de volle zon staat, maar ook genoeg schaduw heeft. Zo zou je de plek bijvoorbeeld kunnen creëren onder een boom die met zijn bladeren wat schaduw geeft.
Ruimte voor gras
Het is essentieel dat er in een babyvriendelijke tuin gras groeit. Dit is zacht en wanneer de kleine al kruipt en loopt, voelt dit prettig aan. Ga wel voor echt gras, want in kunstgras worden rubberkorrels verwerkt en je wilt niet het risico lopen dat deze in de mond worden gestopt.
Bestrating
Wordt de kinderspeelplek bestraat? Ga dan voor tegels in een wat lichtere kleur. Deze absorberen het zonlicht, waardoor ze niet warm worden. Donkere tegels kunnen in de felle zon namelijk behoorlijk heet worden. Ga voor een wat gladdere tegel, maar niet zo glad dat kleine kinderen hierop kunnen uitglijden.
Huisdieren
Naast een speelplek, is het ook hartstikke leuk voor kinderen om dieren in de tuin te hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een konijn of aan kippen. Door de jonge leeftijd kunnen ze nog niet voor de dieren zorgen, maar ze kunnen er wel mee leren omgaan, wat weer goed is voor de ontwikkeling.
Giftige planten
Je wilt vast geen hele kindertuin maken, en houdt het liefst nog een plek over voor wat mooie planten en bloemen. Houd er rekening mee dat een aantal planten giftig kunnen zijn wanneer deze worden gegeten, wat gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen die op hun ontdekkingsreis graag alles in hun mond stoppen. Zo is buxusblad bijvoorbeeld giftig. Daarnaast zijn er planten die huidirritatie kunnen veroorzaken, zoals aronskelk, clematis en reuzenberenklauw. Vraag dus goed na bij het tuincentrum of de planten die je voor ogen hebt prima passen in een tuin met kleine kinderen.
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- HEMA Jip en Janneke & Takkie en Siepie collectie - 21 augustus 2024
- HEMA Nijntje collectie: van poef tot xxl knuffel - 21 augustus 2024
- Zomer bij Center Parcs - 5 juli 2024