Connect
To Top

12 weken zwanger

12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. Niet alleen kun je het eindelijk van de daken schreeuwen (gelukkig maar, want je bent 12 weken zwanger en hebt misschien al een buikje), ook nemen sommige zwangerschapskwaaltjes af. Wat kun je verwachten in deze week en hoe gaat het met die kleine? We vertellen je er alles over, lees je mee?

12 weken zwanger

Inhoudsopgave:

 • Zwanger 12 weken: het 1e trimester zit erop
 • Hello foetus! Je baby met 12 weken zwanger
 • Hoe gaat het met jou?
 • 12 weken zwanger symptomen
 • 12 weken zwanger echo
 • 12 weken zwanger kans op miskraam
 • 12 weken zwanger, way to go!

Zwanger 12 weken: het 1e trimester zit erop

Stiekem is het wel waar wat ze zeggen: het gaat allemaal hartstikke snel. Zeker als de kleine er straks is, vliegt de tijd voorbij. Misschien ben jij wel erg blij dat je de eerste 3 maanden er bijna op hebt zitten. Als je veel last hebt gehad van (ochtend)misselijkheid en je je naast 12 weken zwanger vooral moe voelt, kan dit vanaf nu zomaar omslaan.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je 12 weken zwanger bent en de symptomen nemen af. Rond deze tijd is de placenta klaar om de functie van de dooierzak volledig over te nemen. Ook je baby is zo goed als af en hoeft alleen nog maar te groeien.

Hello foetus! Je baby met 12 weken zwanger

Terwijl je buik lekker doorgroeit, wordt de baby in je buik steeds meer een mensje. Hij kan zijn handjes al grijpen en zelfs duimen. Soms rekt ie zichzelf al flink uit en gaapt daarbij, zo schattig! Ook krijgt je baby nu al nageltjes en ontwikkelen het reuk en gehoororgaan zich. Ook zijn de meeste organen nu af, de darmpjes zaten nog voor een gedeelte in de navelstreng maar nemen nu langzaam hun definitieve plaats in in de buikholte van je kleintje.

Wist je trouwens dat je baby vanaf 11 weken zwanger niet langer een embryo wordt genoemd? Je baby wordt nu foetus genoemd en zit in de foetale periode. Deze periode duurt tot de geboorte. Die foetus beweegt al heel wat af en is druk aan het oefenen. Toch voelen de meesten de baby pas rond de 20 weken bewegen. Er zijn vrouwen die 12 weken zwanger zijn en hun baby voelen. Vaak gaat het dan wel om een tweede zwangerschap, omdat je dan het gevoel eerder herkent.

Hoe gaat het met jou?

Alhoewel we vaak horen dat aan het einde van het eerste trimester de zwangerschapskwaaltjes afnemen en je met 12 weken zwanger vaak niet meer zo misselijk bent, komen er vaak weer andere dingen voor in de plaats. Je baby groeit zo hard dat je er letterlijk en figuurlijk duizelig van kunt worden.

Er gaat heel veel bloed naar je mini me waardoor je zelf wat minder bloed krijgt. Zeker als je 12 weken zwanger bent van een tweeling is het goed om rustig aan te doen. Ook kan je bloedsuikerspiegel meer schommelen en wat lager zijn als je zwanger bent. Je kunt hier zelfs flauw van vallen. Neem genoeg rust, drink voldoende en eet regelmatig. Sta ook rustig op, daar ga je de komende maanden sowieso aan moeten geloven.

12 weken zwanger symptomen

Net als je baby groeit ook je baarmoeder in rap tempo door. En dat is maar goed ook, want je kleintje heeft natuurlijk genoeg ruimte nodig. Als je 12 weken zwanger bent, kun je al een behoorlijk buikje hebben. Niet alleen neemt je baarmoeder ruimte in, het kan ook goed zijn dat je vocht vasthoudt. Daardoor is je buik met 12 weken zwanger vaak al goed zichtbaar. Helemaal niet erg, want dit is voor de meesten ook de tijd waarin het blijde nieuws wereldkundig wordt gemaakt.

De meesten beginnen natuurlijk met het informeren van vrienden en familie, maar je kunt er ook langzaam aan gaan denken om je werkgever te informeren. Wettelijk heb je daarvoor de tijd tot minimaal 3 weken voor je verlof ingaat, maar het is natuurlijk wel zo prettig om dit eerder te doen.

Waar je ook veel last van kunt hebben als je 12 weken zwanger bent, is hoofdpijn en diarree. De hormonen gieren door je lijf en je darmen komen onder druk te staan. Onder invloed van zwangerschapshormonen zijn ook talgkliertjes actiever. Als je een droge huid hebt, kan dit welkom zijn. Als je van jezelf al een vette huid hebt, kun je last krijgen van zwangerschapsacne.

12 weken zwanger echo

Als je 12 weken zwanger bent is het tijd voor de 12 weken echo. Dit is een termijnecho waarin wordt vastgesteld hoelang je precies zwanger bent. Als je 12 weken zwanger bent, weet je na de echo dus vaak ook wanneer je uitgerekend bent. Kun je niet wachten tot de echo? Tel dan 31 weken op bij de eerste dag van je laatste menstruatie en je weet wanneer je je jouw mini ongeveer mag verwelkomen.

Het geslacht van je baby is op het moment nog slecht zichtbaar op de echo. Als je 12 weken zwanger bent, kun je wel al het geslacht voorspellen door middel van de nub-theorie.

12 weken zwanger kans op miskraam

In het eerste trimester is de kans op een miskraam statistisch gezien het grootst. Als er eenmaal een kloppend hartje is gezien, dan is de kans op een miskraam al kleiner. De kans op een miskraam ligt als je 12 weken zwanger bent op 8%. De kans op een miskraam neemt vanaf nu verder af.

Ben je 12 weken zwanger en heb je last van bloedverlies? Natuurlijk is dat schrikken, maar het hoeft niet per se iets ernstigs te zijn. Bloedverlies kan meerdere redenen hebben en komt in het eerste trimester bij 1 op de 5 vrouwen voor. Heb je naast bloedverlies ook last van heftige krampen? Neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige. Doe dit sowieso altijd als je twijfels hebt, je veel bloed verliest of als het niet goed voelt.

Als je 12 weken zwanger bent en last hebt van menstruatiepijn, wordt dit vaak ook veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. Ook bandenpijn voelt als buikpijn. Bandenpijn komt vaak voor als de korte banden waarmee je baardmoeder vastzit aan je schaambot en je stuitje overrekt raken. Hierdoor kun je last hebben van steken in je onderbuik en zelfs rugpijn.

12 weken zwanger, way to go!

Je eerste trimester zit er bijna op. Waarschijnlijk heb je veel vragen en ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen. Het kan leuk zijn om contact te hebben op een zwanger forum. Doe verder vooral dingen waar je je goed bij voelt. Eet gezond en gevarieerd en zorg goed voor jezelf. Als je 12 weken zwanger bent, is het niet slim om over je grenzen heen te gaan. Ben dus extra lief voor jezelf en luister naar je lichaam. Stiekem mag je ook best een beetje trots zijn op jezelf; je bent maar wel mooi een heel mensje aan het maken! Ga snel verder met het 13 weken zwanger blog.

The following two tabs change content below.

Meer Zwangerschapskalender

 • 16 weken zwanger

  Als je 16 weken zwanger bent, ben je al een behoorlijke tijd op weg The following two tabs change content below.BiografieLaatste...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 15 weken zwanger

  Als je 15 weken zwanger bent, is het tweede trimester in volle gang The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 14 weken zwanger

  Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 13 weken zwanger

  Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022