Connect
To Top

15 weken zwanger

Als je 15 weken zwanger bent, is het tweede trimester in volle gang. De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn weg, maar in week 15 van je zwangerschap kunnen ook nieuwe kwaaltjes ontstaan. Bij 15 weken zwanger groeit niet alleen je buik behoorlijk hard. Ook dat kleintje daarbinnen is volop aan het groeien. Wat kun je deze week verwachten en hoe maakt je mini-me het? Wij vertellen je er alles over, lees snel verder!

15 weken zwanger

Inhoudsopgave:

 • 15 weken zwanger buik
 • Week 15 zwanger, hoe voel jij je?
 • 15 weken zwanger buikpijn
 • 15 weken zwanger miskraam
 • Week 15 zwangerschap: je baby
 • Zwanger 15 weken, baby voelen
 • Echo 15 weken zwanger

15 weken zwanger buik

Nu je 15 weken zwanger bent, kun je vaak niet meer om je buikje heen. Dat is niet gek want vanbinnen groeit de foetus ontzettend hard en er wordt plaatsgemaakt voor de verdere ontwikkeling. De baby heeft nu ongeveer de grote van een appel. Best wel logisch dus dat je bij 15 weken zwanger een buikje begint te krijgen.

De meesten zijn blij met dit buikje als ze 15 weken zwanger zijn. Waarschijnlijk heb je al tegen iedereen verteld dat je zwanger bent dus dan mag het ook gezien worden, toch? Bovendien is die buik met 15 weken zwanger een goed excuus om een paar mooie zwangerschapsoutfits te kopen. Als je 15 weken zwanger bent van een tweeling groeit je buik waarschijnlijk nog harder en had je wellicht al een tijd nieuwe outfits nodig.

Week 15 zwanger, hoe voel jij je?

Je bent zwanger, al 15 weken. Er is de laatste tijd veel veranderd en dat is pas het begin. Omdat je kindje al helemaal af is en alleen nog maar hoeft te groeien, heb je waarschijnlijk minder last van kwaaltjes. Toch kan er ook bij 15 weken zwanger sprake zijn van bepaalde symptomen. Het komt meestal voor in het 1e trimester, maar ook als je 15 weken zwanger bent, kan je misselijk zijn of last hebben van hoofdpijn.

Er zijn ook vrouwen die 15 weken zwanger zijn en vooral moe. Meestal nemen deze kwaaltjes af nu de placenta volledig werkzaam is. Als je last blijft houden van misselijkheid en moeheid, is het goed om extra lief voor jezelf te zijn. Neem zeker op tijd je rust. Tegen de misselijkheid kan gemberthee of beschuit helpen.

15 weken zwanger buikpijn

Een veelgehoorde klacht bij 15 weken zwanger is buikpijn. Je buik groeit hard en dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van bandenpijn en rugpijn. Doordat je baarmoeder zwaarder wordt, rekken de banden waar de baarmoeder aan hangt uit. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn. Zeker bij onverwachte bewegingen kan bandenpijn voelen als steken in de onderbuik.

Er zijn ook mama’s to be die met 15 weken zwanger last hebben van menstruatiepijn of krampen. Dit kan ook door de groei van de baarmoeder en de rek aan de banden worden veroorzaakt. Ook je gewicht ‘groeit’ trouwens gestaag mee. Als je 15 weken zwanger bent, is per week een halve kilo aan gewicht aankomen normaal.

15 weken zwanger miskraam

Buikpijn bij 15 weken zwanger komt, door die groeiende baarmoeder, regelmatig voor en is doorgaans geen reden tot paniek. Heb je last van bloedverlies en ben je 15 weken zwanger? In veel gevallen is er niets aan de hand. Als je 15 weken zwanger bent, is de kans op een miskraam 5 tot 8%. Deze kans neemt vanaf volgende week nog verder af. Als je op dit moment veel bloed verliest (zoals tijdens je menstruatie) is het raadzaam om meteen contact op te nemen met je verloskundige.

Een beetje bloed of donkere afscheiding daarentegen komt vaker voor. Veel vrouwen maken zich zorgen als ze met 15 weken zwangerschap last krijgen van bruine afscheiding. Meestal is bruine afscheiding onschuldig. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan altijd contact op met je arts of je verloskundige.

Week 15 zwangerschap: je baby

Natuurlijk is het goed om stil te staan bij hoe jij je voelt als je 15 weken zwanger bent. Maar waarschijnlijk ben je ook erg benieuwd naar hoe het je baby daarbinnen vergaat. Omdat de baby al helemaal ‘af’ was, gaat het in week 15 van je zwangerschap vooral om groeien en ontwikkelen. Als je 15 weken zwanger bent, worden de botten van je baby steeds sterker. Om deze ontwikkeling te ondersteunen, is het belangrijk dat je genoeg calcium binnenkrijgt.

Ook is je mini-me nu bedenkt met een donslaagje, zodat-ie het lekker warm heeft. Dit nesthaar wordt ook wel lanugo genoemd. De foetus begint steeds meer op een mensje te lijken. De ogen zitten inmiddels aan de voorkant van het gezicht en ook de oren nemen (vanuit de nek) langzaam hun plek in. De stembanden van je kleintje worden gevormd en de baby oefent alvast de ademhaling (nu nog met vruchtwater). Ook zal de kleine veel bewegen om de spieren te verstevigen.

Zwanger 15 weken, baby voelen

Als je 15 weken zwanger bent, voel je de baby meestal nog niet bewegen. Dit duurt vaak nog tot week 16-20 van je zwangerschap. Sommige vrouwen die al moeder zijn, herkennen het gevoel van beweging iets eerder en voelen de baby wel al in week 15 van de zwangerschap. Ook kan het, als je al moeder bent, zijn dat je met 15 weken zwanger al last hebt van harde buiken. Doorgaans komen harde buiken vooral voor in het laatste trimester.

Echo 15 weken zwanger

Met 15 weken zwanger is het vaak al goed mogelijk om een geslachtsbepaling te doen. Toch krijg je als je 15 weken zwanger bent niet standaard een echo. Ben je 15 weken zwanger en erg benieuwd naar het geslacht? Dan kun je vanaf nu wel een pretecho plannen.

Als de NIPT-test afwijkend was, zal de vruchtwaterpunctie waarschijnlijk ook rond week 15 van je zwangerschap plaatsvinden. Een punctie geeft informatie over chromosoomafwijkingen, maar ook over een open schedel of open ruggetje.

Als je je zorgen maakt of vragen hebt kan het fijn zijn om deze te delen op een 15-weken-zwanger-forum. Veel vrouwen vragen zich als ze 15 weken zwanger zijn af hoeveel maanden dit is. Je begeeft je in de 4e maand van je zwangerschap. Als het goed is, is je uitgerekende datum ook bekend dus het aftellen kan beginnen!

15 weken zwanger, in het hier en nu

Als je 15 weken zwanger bent, is er veel dat je nog moet regelen. Je kunt nu de 20-weken-echo inplannen en misschien wil je vast nadenken over een zwangerschapscursus of de kraamzorg regelen. Probeer vooral ook een beetje te genieten van deze tijd en ben extra lief voor jezelf! Benieuwd naar het vorige blog, lees hier alles over 14 weken zwanger. Alvast benieuwd naar volgende week? Lees hier het 16 weken zwanger artikel.

Meer Zwangerschapskalender

 • 16 weken zwanger

  Als je 16 weken zwanger bent, ben je al een behoorlijke tijd op weg The following two tabs change content below.BiografieLaatste...

  Babystraatje.nl14 juli 2023
 • 14 weken zwanger

  Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen...

  Babystraatje.nl14 juli 2023
 • 13 weken zwanger

  Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl14 juli 2023
 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl14 juli 2023
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl14 juli 2023