Connect
To Top

13 weken zwanger

Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop. Het tweede trimester begint. Voor velen is dit een soort ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. De kans is namelijk groot dat je minder last hebt van kwaaltjes en weer iets meer energie hebt. Maar wat gebeurt er nog meer in je lijf in week 13 van je zwangerschap? En hoe gaat het met je kleine buikbewoner? In dit artikel ontdek je er alles over. Lees snel verder!

12 weken zwanger

Inhoudsopgave

 • Zwanger 13 weken: een behoorlijke mijlpaal
 • Je baby met 13 weken zwanger
 • Je zwemmende mini-me oefent erop los
 • Jij in week 13 van je zwangerschap
 • Symptomen
 • Uit de band
 • 13 weken zwanger miskraam
 • Wanneer 13 weken zwanger echo?
 • Hopelijk geniet je van week 13 van je zwangerschap

Zwanger 13 weken: een behoorlijke mijlpaal

De afgelopen 12 weken is je lichaam hard aan het werk geweest op een klein mensje te maken. Dat zul je waarschijnlijk wel gemerkt hebben, met alle misselijkheid en moeheid van dien. De baby is nu zo goed als af en hoeft in principe alleen nog maar te groeien. Als je 13 weken zwanger bent, is bovendien de placenta volledig ontwikkeld. Ook je zwangerschapshormonen zijn inmiddels meer in evenwicht. Al deze dingen samen maken dat aanstaande mama’s zich in week 13 van de zwangerschap vaak weer iets beter gaan voelen.

Het kan zijn dat vanaf het tweede trimester de ergste kwaaltjes wat afnemen. Toch zul je ook als je 13 weken zwanger bent nog wel symptomen hebben. Welke dat zijn en hoe het je baby vergaat, bespreken we in dit artikel.

Je baby met 13 weken zwanger

Ook al voel je er misschien nog niet heel veel van, je baby maakt daarbinnen grote stappen. Letterlijk en figuurlijk. Zijn ontwikkeling gaat razendsnel. Zo begint het kleine maagje al met het aanmaken van spijsverteringssappem die straks nodig zijn voor het verteren van voedsel. Ook beginnen de spieren in de maagwand alvast met het oefenen van samentrekkingen.

Als je 13 weken zwanger bent, beginnen de nieren van je mini-me met het aanmaken van urine. Ook maakt het beenmerg vanaf nu witte bloedcellen aan. Deze afweercellen zijn straks hard nodig om je baby tegen ziekteverwekkers te verdedigen.

Je zwemmende mini-me oefent erop los

Je baby is lekker actief bezig en trappelt en zwaait er flink op los. Hij balt zijn handjes en maakt stapbewegingen en zwemt lekker rond in je buik. Waarschijnlijk voel jij hier nog niet veel van, omdat er nog te veel vruchtwater omheen zit en de baby erg klein is (ongeveer de grootte van een pruim). Sommige vrouwen kunnen met 13 weken zwanger hun baby voelen. Zij zijn vaak al mama en weten hoe het voelt en waar ze op moeten letten. Maak je vooral geen zorgen als je 13 weken zwanger bent en de baby nog niet voelt.

Jij in week 13 van je zwangerschap

Met het tweede trimester breekt een spannende tijd aan. Veel ouders in spe wachten tot 12 weken zwanger om het nieuws te delen. Heb jij het al aan vrienden en familie verteld? Nu het wereldkundig is, kun jij je zo lekker echt zwanger gaan voelen. Het kan zijn dat kleding ineens strak gaat zitten omdat je met 13 weken zwanger al best wel een buikje kunt hebben.

Symptomen

Inmiddels ben je 3 maanden zwanger. Voor velen zijn de eerste 3 maanden (en de laatste loodjes) het heftigst. Als je 13 weken zwanger bent, kom je lichamelijk in iets rustiger vaarwater terecht. Dat betekent niet dat je bij 13 weken zwanger helemaal geen symptomen hebt. Omdat je baarmoeder tegen je buik drukt en je darmen ruimte moeten maken, zul je vaker moeten plassen en kun je ook last krijgen van verstopping. Blijf voldoende drinken en eet genoeg vezels.

Over eten gesproken: hopelijk gaat dat weer iets beter en heb je voldoende trek. Al zijn er genoeg mama’s to be die met 13 weken zwanger nog steeds misselijk zijn. Dit verschilt van persoon tot persoon. Ook kun je met 13 weken zwanger moe zijn of last hebben van hoofdpijn. Dat laatste wordt vaak veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Pak vooral lekker je rust en ben extra lief voor jezelf.

Uit de band

Als je 13 weken zwanger bent groeit je buik behoorlijk hard. Dat kan zorgen voor nieuwe symptomen, zoals brandend maagzuur, rugpijn en of bandenpijn. Je banden zijn een soort spiertjes waarmee de baarmoeder vastzit aan het stuitje en aan het schaambod. Als deze banden overrekt raken door de groei van je baarmoeder kan dit menstruatieachtige buikpijn veroorzaken. Ben je 13 weken zwanger en heb je last van zeurende buikpijn? Grote kans dat bandenpijn begint op te spelen.

Deze pijn kan gepaard gaan met wat pijnscheutjes. Vaak zit de pijn aan aan een of beide kanten van je buik of in je lies. De meesten hebben hier vooral last van bij onverwachte bewegingen of bij het veranderen van houding. Je kunt bij 13 weken zwanger ook de bovenkant van je baarmoeder voelen. Een paar centimeter onder je navel voel je (als je op je rug gaat liggen) een harde rand.

13 weken zwanger miskraam

De kans op een miskraam neemt na 13 weken steeds verder af. Bij een zwangerschapsduur van 12 tot 16 weken ligt de kans op een miskraam bij 5-8%. Ben je 13 weken zwanger en heb je last van bloedverlies? Dat is altijd even schrikken. Toch kan het hierbij ook om onschuldig bloedverlies gaan. Een beetje bloed bij het afvegen kan verschillende oorzaken hebben. Verlies je veel bloed en zitten er ook stolsels bij? Dan kan dit (in combinatie) met pijnscheuten wijzen op een miskraam. Zoals altijd geven wij het advies om bij twijfel meteen contact op te nemen met je verloskundige.

Wanneer 13 weken zwanger echo?

Altijd weer enorm leuk en spannend: een echo! Rond deze tijd vindt de 13 weken zwanger echo plaats. Deze echo valt onder de basisverzekering en wordt ook wel een structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Je kunt het zien als een vroege gezondheidscheck voor je baby. Hierbij wordt gekeken naar de nekplooi en de placenta en of het vruchtwater normaal is. Ook het schedel, het hartje, de buik en de armen en benen worden onder de loep genomen. Bij 13 weken zwanger kunnen ze het geslacht nog niet zien.

Hopelijk geniet je van week 13 van je zwangerschap

Als je 13 weken zwanger bent, is dat een bijzondere tijd. Je hebt het eerste trimester achter de rug en er komen nog veel (mooie) dingen op je af. Het cliché (dat het allemaal heel snel gaat) is ook hier zeker waar. Het kan leuk zijn om herinneringen van nu vast te leggen voor later. In een (dag)boekje en/of met foto’s. Ook kan het fijn zijn om je ervaringen te delen op een 13 weken zwanger forum. Wat je ook doet, we hopen dat je geniet van week 13 van je zwangerschap! Alvast benieuwd naar volgende week? Lees hier het 14 weken zwanger artikel.

Meer Zwangerschapskalender

 • 16 weken zwanger

  Als je 16 weken zwanger bent, ben je al een behoorlijke tijd op weg The following two tabs change content below.BiografieLaatste...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 15 weken zwanger

  Als je 15 weken zwanger bent, is het tweede trimester in volle gang The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 14 weken zwanger

  Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl4 oktober 2022