Connect
To Top

14 weken zwanger

Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen op zitten. Maar er komen ook nog genoeg mijlpalen aan. Wat kun je verwachten deze week en hoe gaat het daarbinnen met je kleintje? Hoe gaat het met jou, de symptomen en je buikje? Wij vertellen je alles over week 14 van je zwangerschap, lees je mee?

Zwanger 14 weken

Inhoudsopgave:

 • Week 14 zwanger
 • Je baby in week 14 van je zwangerschap
 • De hoofdzaak
 • Jij in week 14 van je zwangerschap
 • Zwanger 14 weken buik
 • Bandenpijn en harde buiken
 • 14 weken zwanger echo
 • 14 weken zwanger, blik op de toekomst

Week 14 zwanger

Het eerste trimester zit er alweer een tijdje op en je bent als een ware pro door naar ‘de volgende ronde’. Ook het tweede trimester heeft heel wat verrassingen in petto. Vaak zijn, als je 14 weken zwanger bent, de ergste kwaaltjes wat minder en veel vrouwen geven achteraf aan het meest van het tweede trimester genoten te hebben.

De kans op een miskraam is als je 14 weken zwanger bent kleiner en je omgeving is waarschijnlijk al op de hoogte. Misschien krijg je al een voorzichtig buikje, maar dat is voor velen alleen maar leuk. Hij is in ieder geval nog niet zo groot dat-ie echt al in de weg zit. Een fijne tijd dus, week 14 van je zwangerschap.

Je baby in week 14 van je zwangerschap

Ben jij ook zo benieuwd hoe het met die kleine buikbewoner van je gaat? Dat snappen we helemaal. Tot nu toe groeien alle baby’s ongeveer in hetzelfde tempo, vanaf week 14 gaat je foetus op eigen tempo verder. Alle organen zijn af en beginnen hun werk te doen. Je mini-me is ongeveer 8 cm groot (dat is een citroen of kiwi) en weegt ongeveer 45 gram.

Hij oefent ook vast met slikken, zodat hij straks als het zover is ook melk kan drinken. Hij kan zijn mondje al openen en de lippen samenpersen. Dit is het begin van het latere zuigreflex. De tong en het gehemelte zijn volop in ontwikkeling. De stembanden zijn al af, zodat je kleine straks van zich kan laten horen.

Je baby slikt nu al vruchtwater in en plast het ook weer uit. Ook de nieren werken namelijk al. Hierbij drinkt-ie dus eigen urine. Dat klinkt misschien een beetje nasty, maar het is juist goed voor de ontwikkeling en kan absoluut geen kwaad.

De hoofdzaak

Wist je dat het hoofd van je baby als je 14 weken zwanger bent net zo groot is als de rest van zijn lichaampje? Een beetje uit verhouding nog dus. Dat trekt de komende tijd helemaal bij. Als je baby er straks is, is het hoofd nog maar (ongeveer) een kwart van het lijffie.

Dat hoofd wordt trouwens steeds meer menselijk. De neusgaten zitten al onder het puntje van de neus en ook de oren krijgen meer vorm een nemen bijna hun definitieve plek aan. Op dat grote bolletje, en op de rest van het lichaam, verschijnen nu zo ongeveer de eerste haarzakjes.

Jij in week 14 van je zwangerschap

Dat kleintje vermaakt zich wel in je baarmoeder en groeit lekker verder. Maar hoe gaat het ondertussen met jou? Je hoort heel vaak dat mama’s to be na het eerste trimester minder last van kwaaltjes hebben. Maak je geen zorgen als dit bij jou niet zo is.

Ben je 14 weken zwanger en heb je juist veel symptomen? Op menig 14-weken-zwanger-forum komen verhalen voorbij van vrouwen die 14 weken zwanger en vooral moe zijn of vrouwen die bij 14 weken zwanger (ineens) misselijk zijn of last hebben van hoofdpijn.

Bedenk dat je lichaam ondertussen superhard aan het werk is. Door de groeiende baarmoeder en de placenta (die nu echt helemaal af is) heb je ook meer bloed in je lijf. De hoeveelheid bloed kan met maar liefst 1,5 liter toenemen. De capaciteit van je hart past zich hieraan aan en is met ongeveer 20% toegenomen. Veel aanstaande moeders zijn bij 14 weken zwanger ongeveer 8 kilo aangekomen. Hier zit ook al dat extra bloed (en onder andere de placenta en het vruchtwater) bij.

Zwanger 14 weken buik

Je bent inmiddels 3,5 maand zwanger en dat begin je waarschijnlijk ook te zien. De meesten hebben bij 14 weken zwanger echt wel al een buik. De bovenkant van je baarmoeder zit bij 14 weken zwanger boven je schaambeen waardoor je buik vaak al iets naar voren wordt gedrukt. Ben je 14 weken zwanger en heb je nog geen buik? Geen zorgen, er komt heus een moment dat je er niet meer omheen kunt. Zo’n zwangere buik groeit bij iedereen anders.

Wel is het zo dat je buik als je 14 weken zwanger bent van je 2e kind vaak al wat sneller vorm aanneemt. De ‘rek’ zit er al in, bovendien heeft je lichaam een geheugen. Het kan dus zijn, net als bij 14 weken zwanger zijn van een tweeling, dat je buik in dit geval eerder ‘popt’.

Bandenpijn en harde buiken

Je baarmoeder hangt in je buik aan 4 banden. Omdat je baarmoeder steeds zwaarder wordt, kun je als je 14 weken zwanger bent last krijgen van bandenpijn en rugpijn. Dit is een stekende pijn rond je schaambot die kan doortrekken naar je onderrug en vagina. Vooral bij plotse bewegingen kun je ineens een steek voelen.

Daarnaast kun je in het tweede trimester (en dus bij 14 weken zwanger) last krijgen van harde buiken. Dit is een soort verkramping in de buik die vaak niet comfortabel voelt. Meestal duurt deze spanning een halve minuut of een minuut Een harde buik hoort geen echte pijn te doen.

Ben je 14 weken zwanger en heb je last van bloedverlies? Veel vrouwen hebben hier tijdens de zwangerschap last van. Vaak is dit (vooral als het een beetje bloed bij het afvegen gaat) onschuldig. Neem altijd contact op met je verloskundige als je twijfelt of je zorgen maakt.

14 weken zwanger echo

Waarschijnlijk heb je als je 14 weken zwanger bent je echo al gehad. Je krijgt rond de 10 en 14 weken standaard een termijnecho om te bepalen hoelang je precies zwanger bent. Nu kun je dus ook berekenen wanneer je uitgerekend bent. Door 29 weken op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie weet je wanneer je jouw kleintje kunt verwachten. Vaak krijg je bij de termijnecho ook je uitgerekende datum mee. Vanaf 14 weken is het vaak ook mogelijk om middels een (pret)echo het geslacht te bepalen.

14 weken zwanger, blik op de toekomst

Je bent al een heel eind op weg en voor je het weet is je kleintje er. Als je 14 weken zwanger bent is het goed om vast na te denken over de kraamzorg en om je eventueel vast in te schrijven voor een zwangerschapscursus. En vergeet vooral niet om extra lief voor jezelf te zijn! Benieuwd naar vorige week? Hier lees je alles over 13 weken zwanger.

Meer Zwangerschapskalender

 • 15 weken zwanger

  Als je 15 weken zwanger bent, is het tweede trimester in volle gang The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl13 december 2022
 • 13 weken zwanger

  Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl13 december 2022
 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl13 december 2022
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl13 december 2022
 • 10 weken zwanger

  10 weken zwanger zijn, is voor de meeste mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl13 december 2022