Connect
To Top

11 weken zwanger

Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg. Het eerste trimester zit er alweer bijna op en dat is, omdat dan de ergste kwaaltjes soms wat afnemen, voor veel mama’s to be een opluchting. Het is een spannende tijd waarin jij en je baby heel snel veranderen. Hoe zit het verder met je buik als je 11 weken zwanger bent en hoe gaat het daarbinnen met je baby? Wij vertellen alles wat je wil weten. Lees hier alle informatie over 10 weken zwanger.

11 weken zwanger

Inhoudsopgave

 • Zwanger 11 weken, een spannende tijd
 • Je baby met 11 weken zwanger
 • 11 weken zwanger, dit gebeurt er met jou
 • 11 weken zwanger symptomen
 • Things to do
 • 11 weken zwanger, koester het moment

Zwanger 11 weken, een spannende tijd

Als je 11 weken zwanger bent, groeit je buik gestaag verder. Dat is op zich al een waar wonder maar als we kijken naar de ontwikkeling van je baby bij 11 weken zwanger is het amper te bevatten. Je kleintje is nu ongeveer 4,5 centimeter groot. Dankzij zijn hersenen en bijnieren begint ie zelf al zijn eigen hormonen aan te maken. Ook vormen zijn spieren zich en organen en zenuwen groeien in rap tempo mee.

Ook het geslachtsorgaan van je baby wordt nu aan de buitenkant zichtbaar. Toch zou het bij een echo met 11 weken zwanger echt nog gokken zijn. Bij een baby van 11 weken vormt zich wel al het geslacht maar pas vanaf 12 weken kun je met de nub-theorie het geslacht van jouw spruit voorspellen. Nog even geduld dus.

Wel kun je vanaf nu het kleine hartje horen kloppen, zo bijzonder! De hartkleppen zijn namelijk deze week af, het hartje bestaat nu uit vier holle ruimtes. Schrik niet als je voor de eerste keer het hartje hoort: het hartje van je mini-me klopt nu nog erg snel, meer dan 160 slagen per minuut.

Je baby met 11 weken zwanger

Terwijl je buik lekker doorgroeit, wordt de baby in je buik steeds meer een mensje. Je kunt het je nu misschien nog maar amper voorstellen, maar over een week is dat kleine mensje in je buik zo goed als ‘af’. Week 11 van je zwangerschap is dus een belangrijke week waarin alle puntjes op de i worden gezet en de basis voor je baby wordt afgemaakt. De organen vormen zich en je baby groeit als kool.

De eerste spieren vormen zich en de zenuwen ontwikkelen zich in rap tempo verder. Ook de baby zelf groeit enorm hard en zit in een heuse groeispurt. In de afgelopen week is het gewicht van de embryo verdubbeld en is ie een hele centimeter gegroeid. Het hoofdje van de baby is, als je 11 weken zwanger bent, in verhouding erg groot: wel bijna net zo groot als zijn lijfje.

De oogleden zijn inmiddels klaar en bedekken de oogjes van je baby volledig. Dit blijft nog wel even zo want de ogen van je baby blijven tot de zevende maand lekker dicht. Maar als je 11 weken zwanger bent, zitten wel het oogwit, de lens, de iris en de pupil al op hun plek; zo bijzonder! Ook de melktandjes beginnen zich nu al te ontwikkelen in dat ieniemienie kaakje. Je baby zwemt trouwens al flink op en neer in je buik als je 11 weken zwanger bent. Daar voel jij nog niet zo veel van omdat ie nog erg veel ruimte om zich heen heeft.

11 weken zwanger, dit gebeurt er met jou

Nu we weten hoe het met dat kleine mensje gaat, is het tijd om ons te focussen op iets anders dat extreem belangrijk is: jij. Met jou en je buik gebeurt er als je 11 weken zwanger bent namelijk ook erg veel. Je buik kan er nu al wat boller uitzien. De baby en je baarmoeder zijn misschien nog niet erg groot maar je lichaam maakt er wel al plaats voor.

In combinatie met vocht vasthouden, kan dit ervoor zorgen dat je met 11 weken zwanger al een behoorlijk buikje hebt en dat normale kleding begint te knellen. Als je 11 weken zwanger bent van een tweeling zie je dit waarschijnlijk al eerder. Een heel goed excuus om eens lekker te gaan shoppen en vast wat zwangerschapskleding in te slaan.

11 weken zwanger symptomen

Als je 11 weken zwanger bent bereiken de kwaaltjes meestal een hoogtepunt. Zo zijn er veel vrouwen die met 11 weken zwanger last hebben van buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast maken duizeligheid, brandend maagzuur en mood swings je geen leuker mens. Ben mild voor jezelf en pak eens wat vaker een me-time moment.

Ook kan het zijn dat je 11 weken zwanger bent en merkt dat de misselijkheid erger wordt. Toch is er een grote kans dat de zwangerschapskwaaltjes vanaf volgende week minder worden. Dan is de placenta namelijk volledig ontwikkeld. Voor veel vrouwen breekt met het tweede trimester een rustigere tijd aan qua misselijkheid en moeheid.

Het kan ook zijn dat je bij 11 weken zwanger geen symptomen hebt. Iedere zwangerschap is anders en dat is niets om je zorgen over te maken. Het kan erg fijn zijn om je ervaringen op een 11-weken-zwanger-forum met andere moeders delen.

Ben je 11 weken zwanger en heb je last van bloedverlies en krampen? Ook dit is niet iets om je acuut zorgen over te maken. De kans op een miskraam wordt steeds kleiner. In week 11 van je zwangerschap is dit 8%. Heb je last van krampen en helderrood bloedverlies? Check dit dan altijd even bij je verloskundige. Doe dit ook altijd als je je zorgen maakt of als het niet goed voelt. Echt, daar zijn ze voor!

Termijnecho, kraamzorg en zwangerschapscursus

Natuurlijk komt er veel op je af nu je 11 weken zwanger bent. Als je nog geen termijnecho hebt gehad, vindt deze waarschijnlijk binnenkort plaats. Dit is een vroege controle waarbij wordt vastgesteld hoelang je zwanger bent. Als je 11 weken zwanger bent en wil weten wanneer je bent uitgerekend, kun je de volgende vuistregel aanhouden. Tel 32 weken op bij de laatste dag van je laatste menstruatie en je weet wanneer je je kleintje waarschijnlijk voor het eerst in je armen houdt.

Vanaf 11 weken zwanger is het mogelijk om de NIPT-test te doen. Bij deze test wordt er gekeken naar mogelijke chromosoomafwijkingen. Je verloskundige heeft je er als het goed is al over geïnformeerd. Het is ook goed om je nu alvast te oriënteren wat kraamzorg en een zwangerschapscursus aangaat. Dat lijkt misschien vroeg maar voor je het weet, is het zo ver. Ook kun je er over na gaan denken hoe je het blijde nieuws binnenkort gaat delen (als je dat niet allang hebt gedaan).

11 weken zwanger, koester het moment

Hopelijk kun je enorm van je zwangerschap genieten. Je bekijkt misschien nu de zwangerschap van week tot week en leeft van mijlpaal naar mijlpaal. Probeer ondertussen ook te genieten. Als je al een buikje krijgt, is dit hét moment om te beginnen met buikfoto’s. Enorm leuk voor later. Ben extra lief voor jezelf, eet gezond en rust voldoende want zo’n mensje maken is zeker niet niks! Lees alle info over 12 weken zwanger.

Meer Zwangerschapskalender

 • 15 weken zwanger

  Als je 15 weken zwanger bent, is het tweede trimester in volle gang The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl5 april 2022
 • 14 weken zwanger

  Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen...

  Babystraatje.nl5 april 2022
 • 13 weken zwanger

  Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl5 april 2022
 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl5 april 2022
 • 10 weken zwanger

  10 weken zwanger zijn, is voor de meeste mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl5 april 2022