Connect
To Top

10 weken zwanger

10 weken zwanger zijn, is voor de meeste mama’s to be een enorm spannende tijd. Helemaal niet gek als je je bedenkt wat er allemaal in je zwangere lijf gebeurt. In je buik groeit een klein mensje en dat gaat niet altijd onopgemerkt voorbij. Bij sommige vrouwen is bij 10 weken zwanger zelfs al een buik zichtbaar. Ook als er nog niets te zien is, merk je waarschijnlijk wel al van alles. Wat zijn de meest voorkomende symptomen in de 10e week van de zwangerschap en hoe groot is de baby? Je ontdekt het hier! Lees snel verder of ga naar het artikel 9 weken zwanger.

10 weken zwanger

Inhoudsopgave:

 • Je baby met 10 weken zwanger
 • Steeds meer een mensje
 • 10 weken zwanger symptomen
 • Buik 10 weken zwanger
 • Jij in week 10 van je zwangerschap
 • 10 weken zwanger, wanneer uitgerekend?
 • Zwanger 10 weken, een bijzondere tijd

Je baby met 10 weken zwanger

Dat er van alles verandert aan je lichaam merk je waarschijnlijk al een tijdje. Maar als er aan iemands lichaam veel verandert, dan is het wel aan het lijfje van je baby. Het embryo groeit ongeveer een millimeter per dag. Dat lijkt misschien niet veel maar als je je bedenkt dat bij 10 weken zwanger de baby pas 3,2 cm groot is, is het in verhouding (en per week bekeken) een behoorlijk groei.

De geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen en de spieren zijn zo ver ontwikkeld dat de ledematen langzaamaan gaan bewegen. Dit begint met kleine schokjes maar daar merk jij waarschijnlijk nog niks van: de meeste vrouwen kunnen als ze 10 weken zwanger zijn de baby nog niet voelen.

Steeds meer een mensje

In de 10e week van je zwangerschap, begint de kleine bewoner van je baarmoeder er steeds menselijker uit te zien. Het neusje krijgt reliëf en de bovenlip krijgt vorm. Het hoofdje wordt steeds ronder. Ook verdwijnen de zwemvliezen tussen de vingertjes en teentjes en kunnen de handjes elkaar aanraken. De staart die er eerst nog zat is inmiddels verdwenen.

Het hartje begint steeds sneller en regelmatiger te kloppen, het haalt wel 150 slagen per minuut. Misschien heb je het hartje op de termijnecho al zien kloppen? Over een paar weken kun je het hartje van je baby ook horen kloppen. Zo bijzonder!

10 weken zwanger symptomen

Ook in jouw lijf gebeurt er van alles als je 10 weken zwanger bent. Veel vrouwen zijn vooral erg moe. Het is ook niet niks voor je lijf om een kindje te maken en er komt heel wat bij kijken. Ben je ook vooral erg misselijk? Ook dat klinkt voor velen bekend. De hormonen spelen hierin zeker een rol. Doe het rustig aan en zorg ervoor dat je geen lege maag krijgt. Eet liever regelmatig wat kleine hoeveelheden en iets licht verteerbaars.

Er zijn veel aanstaande mama’s die met 10 weken zwanger last van hoofdpijn hebben. Hoofdpijn tijdens de zwangerschap komt vooral tijdens het eerste en laatste trimester vaak voor. De hoofdpijn kan ontstaan door zwangerschapshormonen of juist komen van de misselijkheid of vermoeidheid. Over het algemeen niets om je zorgen over te maken maar als de hoofdpijn langer aanhoudt en je je ook ziek voelt, is het altijd goed om voor de zekerheid even in te checken bij je huisarts.

Bij sommige vrouwen nemen na 10 weken zwanger zijn de symptomen af. Meestal komt dit doordat aan het einde van deze week de hoeveelheid van het hCG hormoon in je lijf afneemt. Hierdoor kan het dus goed zijn dat je je ineens minder misselijk voelt.

Buik 10 weken zwanger

Een andere kwaal die rond deze tijd vaak de kop opsteekt, is obstipatie (verstopping). Hierdoor kun je met 10 weken zwanger ook last krijgen van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Je darmen werken inmiddels namelijk iets langzamer, zodat alle voedingsstoffen optimaal opgenomen worden. Het kan zijn dat je al een paar kilo bent aangekomen.

Als je ook nog eens vocht vasthoudt, zitten je kleren misschien al wat strak. Een goed excuus om te shoppen en om vooral ook wat makkelijks aan te trekken. De meeste vrouwen hebben als ze 10 weken zwanger zijn nog niet echt een hele dikke buik al begint daar nu langzaam verandering in te komen. Als je 10 weken zwanger bent van een tweeling kan het zijn dat je qua buikgroei iets voorloopt.

Jij in week 10 van je zwangerschap

Niet alleen fysiek, ook mentaal komt er waarschijnlijk heel wat op je af. Naast al die hormonen die kunnen zorgen voor moodswings komt vaak ook nog de angst dat het misgaat. Met 10 weken vertellen dat je zwanger bent, is iets dat veel vrouwen niet doen. Misschien vertel je het wel al tegen je (schoon)ouders en besties. Maar over het algemeen wachten aanstaande ouders 12 weken voordat ze het blijde nieuws van de daken schreeuwen.

De kans op een miskraam is in de eerste 12 weken het grootst. Waarschijnlijk heb je als je 10 weken zwanger bent al een echo gedaan en het hartje zien kloppen. Met 10 weken zwanger is de kans op een miskraam (bij een kloppend hartje) minder dan 2%. Vooral de volgende verschijnselen zorgen bij veel aanstaande moeders voor paniek:

 • Bij 10 weken zwanger bloedverlies
 • 10 weken zwanger bruine afscheiding
 • En 10 weken zwanger koorts

Toch hoeft bloedverlies of een bruine afscheiding geen teken te zijn dat er iets mis is. Ook koorts tijdens je zwangerschap is niet per se gevaarlijk. Als je eerder in de zwangerschap (tot 8 weken) koorts krijgt, kan dit het risico op hartproblemen en schisis (gespleten kaak of bovenlip) vergroten. Neem bij twijfel altijd meteen contact op met je verloskundige!

10 weken zwanger, wanneer uitgerekend?

Hoewel er altijd een klein risico bestaat dat het misgaat, is het belangrijk om positief te blijven. De voorpret kan heel voorzichtig al beginnen. Als je in je 10e zwangerschapsweek bent, kun je – door 33 weken op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie – je uitgerekende datum vaststellen.

Kun je niet wachten en wil je het liefst van alles over je zwangerschap delen? Of blijf je piekeren over (afnemende) symptomen of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Check dan eens een 10 weken zwanger forum, dit kan echt een feest van herkenning zijn en je kunt lekker je hart luchten.

Zwanger 10 weken, een bijzondere tijd

Als je 10 weken zwanger bent, heb je het einde van het eerste trimester bijna bereikt. Veel vrouwen voelen zich in het tweede trimester aanzienlijk beter en hebben meer energie. Stiekem gaat het allemaal heel snel dus probeer er vooral ook van te genieten. Ben extra lief voor jezelf en rust voor twee! Het kan leuk zijn om een dagboek bij te houden met herinneringen voor later. Zo kun je nog eens heerlijk terugdenken aan deze toch wel heel bijzondere tijd. Lees hier alles over 11 weken zwanger.

Meer Zwangerschapskalender

 • 15 weken zwanger

  Als je 15 weken zwanger bent, is het tweede trimester in volle gang The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl15 maart 2022
 • 14 weken zwanger

  Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen...

  Babystraatje.nl15 maart 2022
 • 13 weken zwanger

  Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl15 maart 2022
 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl15 maart 2022
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl15 maart 2022