Connect
To Top

9 weken zwanger

9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen een erg spannende tijd. Er verandert veel in je lichaam en er gaat van alles in je om. Je kunt het gevoel hebben dat de hormonen en zwangerschapskwaaltjes het overnemen. Wat zijn de symptomen en is er met 9 weken zwanger al een buik zichtbaar? Wij vertellen je alles wat je wil weten, lees je mee? Lees hier het 8 weken zwanger blog.

9 weken zwanger

Inhoudsopgave:

 • Een eerste mijlpaal
 • Je baby bij 9 weken zwanger
 • Zwanger 9 weken: how are you?
 • 9 weken zwanger symptomen
 • Gevoelige buik
 • 9 weken zwanger, wanneer uitgerekend?
 • Probeer een beetje te genieten

Een eerste mijlpaal

Week 9 van je zwangerschap is je 10e zwangerschapsweek. Je bevindt je in de 2e maand. Het is een belangrijke periode waarin een belangrijke mijlpaal wordt bereikt. Je baby is als je 9 weken zwanger bent namelijk helemaal compleet! Zelfs bereik je waarschijnlijk ook heel wat hoogte- én dieptepunten. Op emotioneel vlak dan. Je stemming kan van het ene op het andere moment compleet omslaan. Dat is niet gek, er gebeurt echt van alles in je lijf. We beginnen bij de ontwikkeling van je baby.

Je baby bij 9 weken zwanger

Niet alleen je moods veranderen snel, ook jouw baby groeit als kool en ziet er steeds meer uit als een echt mensje. Waar het kleine wondertje je eerst nog meer aan een kikkervisje deed denken, begint nu het gezicht van de embryo steeds meer vorm te krijgen. Ook de ledematen gaan er steeds herkenbaarder uitzien en het staartje dat er eerst nog zat, is verdwenen. Wist je dat in deze week vingers en teentjes verschijnen en dat het embryo oogleden begint te ontwikkelen? Je baby kan de oogjes nog niet sluiten.

In deze periode wordt langzaam het puntje van de neus zichtbaar. In dat kleine hoofdje zitten zelfs al een onder- en een bovenkaak. De basis is gelegd en het embryo zal vanaf nu flink gaan groeien. Het duurt nog maanden tot jouw baby klaar is om de baarmoeder te verlaten.

Zwanger 9 weken: how are you?

Als je 9 weken zwanger bent, komt er waarschijnlijk veel op je af. Zeker als het je eerste is en alles nog helemaal nieuw is. Er is van alles dat je moet regelen voor de komst van je kleine spruit maar gelukkig heb je nog even. Dat heeft de natuur goed geregeld. Het kan namelijk ook zijn dat je met 9 weken zwanger vooral erg moe bent. Dat is normaal; zo’n kindje laten groeien in je buik is zeker niet niks!

Op dit moment is je lichaam ook nog eens bezig met het laten groeien van de placenta. Je stofwisseling gaat sneller, de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe en de hormonen gieren door je lijf. Helemaal niet raar dus als je last hebt van allerlei zwangerschapskwaaltjes.

9 weken zwanger symptomen

De symptomen van 9 weken zwanger zijn, zijn bij iedere vrouw anders. Waar de een last heeft van hoofdpijn of juist rugpijn nemen bij de ander na 9 weken zwanger zijn de symptomen af. Als je erg veel last had van misselijkheid, kan het zijn dat je na 9 weken zwanger zijn minder misselijk bent. Alle orgaanstelsels van je baby zijn inmiddels ontwikkeld en de focus ligt vooral op groei. Als je 9 weken zwanger bent van een tweeling kan het zijn dat je meer last hebt van zwangerschapssymptomen. Bovendien kan het zijn dat je buik sneller groeit.

Wel kan in week 9 van je zwangerschap de moeheid enorm toeslaan. Dit komt omdat er erg veel verandert. Wees lief voor jezelf en pak je rustmomenten. Probeer ook een uurtje langer te slapen als dat kan. Vaak wordt de zwangerschapsmoeheid in het tweede trimester (vanaf 14 weken zwanger) weer minder. Andere symptomen waar veel mama’s to be in deze tijd mee dealen zijn:

 • Stemmingswisselingen (juist: weer die hormonen)
 • Opgeblazen gevoel
 • Obstipatie (verstopping)
 • Veel plassen
 • Bloedneuzen (veroorzaakt door de betere doorbloeding)

Doordat je baarmoeder tegen je blaas aan kan drukken, kan het zijn dat je vaker moet plassen. Plas altijd goed uit. Je groeiende baarmoeder kan ook tegen de darmen drukken, waardoor deze minder goed werken. Hierdoor kan een opgeblazen gevoel ontstaan of kun je moeite krijgen met poepen. Drink genoeg water en eet vezelrijk om verstopping tegen te gaan.

Gevoelige buik

Als je last hebt van verstopping kan het zijn dat je met 9 weken zwanger al een behoorlijke buik hebt, dit kan dus liggen aan je darmen. Maar ook zonder dat je last hebt van verstopping kan een buikje zichtbaar worden. Je darmen wijken om plaats te maken en dat kun je aan de buitenkant gaan zien. Als je 9 weken zwanger bent en veel last hebt van buikpijn kan dit worden veroorzaakt door verstopping. Als je ook last hebt van bloedverlies, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

In veel gevallen is bloedverlies als je 9 weken zwanger bent onschuldig maar is de kans op een miskraam 8 tot 10 procent. Als je bij 9 weken een echo hebt gehad en het hartje hebt zien kloppen, is de kans kleiner: nog maar 1 tot 3 procent.

9 weken zwanger, wanneer uitgerekend?

We kunnen ons goed voorstellen dat jij niet kunt wachten om je kleintje straks in je armen te houden. Niet gek dus dat je wilt weten wanneer je uitgerekend bent. Als 9 weken zwanger bent, kun je 34 weken optellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Zo kan het aftellen al een beetje beginnen. Ben je benieuwd naar andere vrouwen en hun ervaringen als ze in deze week zwanger zijn? Het kan heel waardevol te zijn om je ervaringen te delen en die van anderen te lezen op een 9 weken zwanger forum.

Probeer een beetje te genieten

Nu je zwanger bent, kan het allemaal ineens heel snel gaan. Het is leuk voor later om deze bijzondere periode vast te leggen door foto’s of door je gevoelens en de ontwikkelingen op te schrijven in een dagboekje. Ontspannen is nu trouwens extra belangrijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor het kleintje in je buik. Probeer van deze mooie tijd te genieten en verwen jezelf af en toe. Ga hier naar het vervolgblog over 10 weken zwanger.

The following two tabs change content below.

Meer Zwangerschapskalender

 • 14 weken zwanger

  Alweer 14 weken zwanger, wat vliegt de tijd. In week 14 van je zwangerschap heb je er al heel wat mijlpalen...

  Babystraatje.nl29 september 2021
 • 13 weken zwanger

  Als je 13 weken zwanger bent, zit het eerste trimester erop The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl29 september 2021
 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl29 september 2021
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl29 september 2021
 • 10 weken zwanger

  10 weken zwanger zijn, is voor de meeste mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl29 september 2021