Connect
To Top

8 weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent, is dat een ontzettend spannende tijd. Er gebeurt van alles in je lichaam en de embryo begint zelfs al te bewegen. Ook heb je binnenkort je eerste afspraak met de verloskundige. Wat voel je in week 8 van je zwangerschap en hoe ontwikkeld de kleine zich? Lees er alles over in dit blog! Hier lees je alles over 7 weken zwanger.

Zwanger 8 weken

Inhoudsopgave:

 • Het neemt langzaam vorm aan
 • Jouw baby met 8 weken zwanger
 • Eerste afspraak verloskundige
 • Echo 8 weken zwanger
 • 8 weken zwanger miskraam
 • Zwanger 8 weken buikje
 • Symptomen zwanger 8 weken
 • Zorg goed voor (niet alleen meer) jezelf

Het neemt langzaam vorm aan

De 8ste week van je zwangerschap begint bij zwangerschapsdag 56 en loopt tot dag 63. Je bent nu bijna 2 maanden zwanger en waarschijnlijk begint dit langzaam ook wat meer tot je door te dringen. Het wordt ook allemaal steeds ‘echter’. Misschien merk je ook steeds meer van de zwangerschapssymptomen. Je kleintje groeit dan ook als kool en de hormonen gieren door je lijf. Omdat je vast heel benieuwd bent hoe het er voor staat met de ontwikkeling van je baby, beginnen we daarmee.

Jouw baby met 8 weken zwanger

De embryo groeit razendsnel en is zich flink aan het ontwikkelen. De lippen, neus en oogleden beginnen zich te vormen en het staartje dat er eerst nog was, is nu echt verdwenen. Vooral het hoofdje groeit erg hard en is goed voor bijna de helft van de totale lengte (die is nu ongeveer 1,6 cm). Iedere minuut worden er nu ongeveer 100 hersencellen geproduceerd. Ook de armpjes en beentjes groeien en krijgen steeds meer vorm. Er vormen zich teentjes en piepkleine vingertjes aan de voetjes en handjes.

Deze week ontstaan ook de gewrichten. Omdat de spieren inmiddels ver genoeg ontwikkeld zijn, begint de embryo ook te bewegen. Hier voel jij overigens nog niets, daarvoor is de baby nog te klein.

Eerste afspraak verloskundige

Tijdens de eerste afspraak worden er veel vragen gesteld, zodat de verloskundige inzicht krijgt in jouw situatie en behoeften. Ook wordt je bloeddruk gemeten en de uitgerekende datum vastgesteld. Als je 8 weken zwanger bent en wil weten wanneer je bent uitgerekend, kun je dit inschatten door 35 weken op te tellen bij de laatste dag van je laatste menstruatie. Soms wordt er ook al bloed afgenomen om je bloedgroep vast te stellen en eventuele risico’s in kaart te brengen. Niet in iedere verloskundigenpraktijk wordt ook bloed afgenomen. Het kan zijn dat je hiervoor wordt doorverwezen.

Echo 8 weken zwanger

Natuurlijk kun je niet wachten om je kleintje voor het eerst te zien, zo bijzonder! Een van de eerste echo’s die je krijgt is de termijnecho. Zo’n eerste echo is altijd spannend. Je krijgt te horen hoe het met de baby gaat en er wordt vastgesteld hoelang je precies zwanger bent. Ook wordt er gekeken of het embryo goed groeit en is te zien of je één of meerdere baby’s verwacht. Als je 8 weken zwanger bent en een tweeling (of meerling) verwacht, krijg je dit nu dus te zien. Aan je buik zie je met 8 weken zwanger nog niet echt of het een tweeling of eenling wordt namelijk. Vaak vindt de termijnecho plaats als je tussen de 8 en de 14 weken zwanger bent.

Een echo is niet standaard als je 8 weken zwanger bent, het kan dus zijn dat je nog een paar weekjes moet wachten. Als je een vroege echo wil doen, is met 8 weken de vitaliteitsecho mogelijk. Hierbij wordt gekeken of er sprake is van een levend vruchtje en of het embryo op de juiste plek is ingenesteld. Tijdens week 8 kun je op de echo al een kloppend hartje zien of zelfs horen. De vitaliteitsecho wordt vergoed als je een verwijzing hebt van de verloskundige.

8 weken zwanger miskraam

Het blijft een vervelend onderwerp maar bij 8 weken zwanger is de kans op een miskraam aanwezig. Wel is de kans kleiner dan in de voorgaande weken. In week 8 van de zwangerschap is de kans op een miskraam 10 procent. Als je 8 weken zwanger bent en last hebt van buikpijn of een klein beetje roze of bruin bloedverlies, is dit niet altijd reden tot paniek. Dit komt vaker voor en is in veel gevallen onschuldig. Neem voor de zekerheid wel altijd even contact op met je verloskundige.

Met 8 weken vertellen dat je zwanger bent kan zeker, we snappen dat je het van de daken wil schreeuwen! Vaak kiezen mensen er bij 8 weken zwanger voor om alleen familie en vrienden van dichtbij op de hoogte te brengen. De officiële bekendmaking kan nog best even op zich laten wachten. De meeste parents to be doen dit pas vanaf 12 weken. Wel leuk om er vast over na te denken hoe je het blijde nieuws straks gaat verkondigen!

Zwanger 8 weken buikje

In week 8 is er soms al een buik zichtbaar. Het kan zelfs zijn dat je broeken al wat strakker zitten. Een buik bij 8 weken zwanger is vaak nog geen grote zwangere buik maar je lichaam begint nu ook aan de buitenkant te veranderen. Ook al is je baby nu nog heel klein, je baarmoeder is gegroeid en daardoor kun je met 8 weken zwanger al een buikje gaan zien. Soms ligt de bolling niet aan je baarmoeder maar aan je spijsvertering. Het kan namelijk zijn dat je met 8 weken zwanger een opgezette buik hebt. Dit kan komen door obstipatie (verstopping) of doordat je vocht vasthoudt.

Symptomen

Misschien begin je dus al een klein buikje te krijgen en ook je borsten groeien. Je borsten kunnen erg pijnlijk en gevoelig zijn. Misschien heb je al last van ochtendmisselijkheid. In deze week van je zwangerschap kunnen de symptomen in ramp tempo toenemen. Dit varieert van persoon tot persoon. Er zijn vrouwen die ineens niet meer misselijk zijn. Sommigen zijn juist constant extreem misselijk of moeten zelfs overgeven. Als je echt niks binnen kunt houden, is het goed om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Veel vrouwen zijn met 8 weken zwanger erg moe. Helemaal niet gek, als je je bedenkt wat er allemaal in je lijf gebeurt. Dit is niet de tijd om door te bikkelen maar juist een tijd om extra lief te zijn voor jezelf. Daarnaast kun je last hebben van sterk wisselende emoties. Laat het maar gewoon gebeuren en hou vol, in week 13 van de zwangerschap nemen bij de meeste vrouwen de vervelende symptomen af.

8 weken zwanger forum

Zoek je een 8 weken zwanger forum? Er zijn er genoeg te vinden. In zo’n forum kun je praten met mensen die op hetzelfde moment als jij, ook zwanger zijn in week 8. Dat is leuk, want je kunt met elkaar kletsen over de zwangerschap in week 8.

Zorg goed voor (niet alleen meer) jezelf

Hopelijk vallen de symptomen mee en kun je van het zwanger zijn genieten. Zo’n levend wezentje dat in je buik groeit, is heel bijzonder! Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust. Dan gaat de rest ondertussen op wonderbaarlijke wijze vanzelf. Lees alles over 9 weken zwanger.

Meer Zwangerschapskalender

 • 12 weken zwanger

  12 weken zwanger zijn, is voor veel mama’s to be een enorme mijlpaal. The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl4 augustus 2021
 • 11 weken zwanger

  Als je 11 weken zwanger bent, ben je stiekem al best een eindje op weg The following two tabs change content...

  Babystraatje.nl4 augustus 2021
 • 10 weken zwanger

  10 weken zwanger zijn, is voor de meeste mama’s to be The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl...

  Babystraatje.nl4 augustus 2021
 • 9 weken zwanger

  9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl4 augustus 2021
 • 7 weken zwanger

  Je bent nu 7 weken zwanger, al best eventjes op weg dus The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl4 augustus 2021