Connect
To Top

Borstvoeding kolven: 7 tips. Zo maak jij het kolven lekker praktisch

Borstvoeding kolven is niet noodzakelijk, maar soms wel nodig. Bijvoorbeeld als je baby te vroeg wordt geboren of als je baby door een andere reden nog niet aan de borst kan drinken. Wat de reden ook is dat je besluit om borstvoeding te kolven: met de 7 tips maak je het kolven lekker praktisch.

borstvoeding-kolven-7-tips-1

Borstvoeding kolven
Als je baby te vroeg wordt geboren, kan deze vaak nog niet of niet genoeg aan de borst drinken. Kolven is dan noodzakelijk om de melkproductie op gang te houden. Daarnaast kan kolven handig zijn. Bijvoorbeeld als de vader de fles wilt geven, zodat jij als moeder niet elke twee tot drie uur paraat hoeft te staan – zoals ’s nachts – om je kindje te voeden. Verder kan moedermelk kolven praktisch zijn als je korter verlof hebt en daardoor al van huis bent voor je kindje zes maanden oud is.

Moedermelk kolven: 7 tips

1. Neem een goede kolf
Als je borstvoeding wilt kolven, zorg je allereerst voor een kolf die je prettig vindt. Hoef je niet veel te kolven, dan kun je gerust kiezen voor een handkolf. Let er wel op dat je de kolf goed gebruikt. Lees dus goed de bijsluiter en oefen het kolven met een kraamverzorgende of lactatiekundige erbij. De beste kolven zijn elektrisch. Deze hebben namelijk een groot vermogen en je kunt ze beter instellen op snelheid en vacuüm zuigkracht.

2. Kolf na het geven van de borst
Bij kolven direct na het geven van de borst, heb je bij de volgende voeding alweer genoeg melk geproduceerd om je kindje rechtstreeks te voeden. Voor een voorraadje kolf je ’s ochtends na de eerste voeding, want dan kun je de grootste hoeveelheid kolven.

“Het fijne aan moedermelk kolven is dat je de melk kunt bewaren. Dit kan in speciale bakjes, zakjes of flesjes.”

 

3. Stel de kolf goed in
Kolven is pijnloos, mits je de goede instellingen voor de kolf gebruikt. Doet het kolven pijn? Check even of je tepel goed in het midden van het borstschild zit én of je de goede maat borstschild hebt. Is dat allemaal in orde en doet het nog pijn? Stel dan de zuigkracht lager in. Als het daarna nog niet prettig voelt, kun je voor een kortere duur kolven.

4. Bewaar je moedermelk op de juiste temperatuur
Het fijne aan moedermelk kolven is dat je de melk kunt bewaren. Dit kan in speciale bakjes, zakjes of flesjes. Moedermelk is op kamertemperatuur (20⁰C) zo’n vijf tot tien uur houdbaar. Wil je de melk langer bewaren, zet het dan in de koelkast, het vriesvak of diepvries. In de koelkast (5⁰C) blijft het minstens vijf dagen goed, in het vriesvak (-15⁰C) is het drie maanden houdbaar, en in de diepvries (-20⁰C) kun je het drie tot zes maanden bewaren. Na ontdooien kun je moedermelk een uurtje buiten de koelkast en zo’n 24 uur in de koelkast laten staan.

borstvoeding met difrax

5. Warm moedermelk au bain-marie op
Moedermelk kun je prima op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur geven. Wil je het warm maken, verwarm het dan au bain-marie.

6. Kijk naar je kindje voor het kolven
Als je naar je kindje, een foto of video van hem of haar kijkt, wek je de toeschietreflex op. Geluiden van je kindje of een kledingstuk met de geur van je uk kunnen ook helpen.

7. Begin op tijd met kolven
Begin al met kolven voor je jouw baby daadwerkelijk gaat voeden met de gekolfde melk. Zo kun je alvast wennen aan het kolven en tevens een voorraadje opbouwen.

The following two tabs change content below.

Meer Tips & Advies