Connect
To Top

Mama Maxim: Mijn struggles om een meisjesmama te zijn…

Het was zo rond groep 7/8 dat ik mijn eerste telefoon kreeg, een Nokia! Je kent hem wel, bijna iedereen had hem met het wel bekende spel: Snake! Man ik was in de wolken ik kon bellen en Sms’en. Ook rond deze leeftijd begon ik met MSN, maar ik mocht maar 59 minuten op de computer van mijn vader want je betaalde toen nog per uur voor het internet.

Social media

Ondertussen is het compleet normaal dat iedereen met een smartphone loopt en we overal onbeperkt met het snelste netwerk kunnen internetten. Je zou kunnen zeggen dat ik ben opgegroeid met social media. Voor mijn dochter is het straks helemaal niet meer weg te denken. Maar hoe ga ik daar als moeder mee om? Ik zie, hoor en lees steeds vaker om me heen dat meisjes onzeker over zichzelf zijn omdat de media ze een bepaald ‘ideaal’ beeld voorlegt.

Het perfecte plaatje

Als meisjes mama is dit echt wel iets dat mijn aandacht trekt. De generatie van Zoe is er eentje die zal opgroeien met een wereld waarin ze voortdurend een onrealistisch schoonheidsideaal opgedrongen krijgt. Als moeder wil je alleen maar dat ze oproeit met een positief zelfbeeld zodat ze alleen maar het beste uit zichzelf kan halen.

Maar de grote vraag is: Hoe kunnen we daarvoor zorgen? Ikzelf weet het echt niet.. want zoals iedere vrouw heb ik ook wel het een en ander aan mezelf op te merken en plaats ik ook alleen maar mijn mooiste foto’s op mijn Instagram. Dus indirect doe ik ook mee aan dit ‘perfecte plaatje’.

Niet in dezelfde wereld

Naast deze schoonheidsidealen is er nog een ding waar ik werkelijk waar het kippenvel van op mijn lijf krijg, namelijk hoe de jonge generatie zo enorm gemakkelijk foto’s deelt via social media. En dan in het specifiek ‘sexting’ (het sturen van seksueel getinte berichten en beeldmateriaal via een smartphone). Het schijnt dat 20% van de jongeren aan sexting doen!!

Jongens mijn mond valt wijd open. Iedereen kent vast wel de totaal uit de hand gelopen situatie van Amanda Todd. Maar hoe kan je hier als ouder nu een rol in spelen? De mediaomgeving is voortdurend in beweging en de ontwikkelingen rondom social media gaan zo snel. Onze kinderen zullen niet in dezelfde wereld opgroeien dan wij als ouders deden.

Het beste voor onze kids

Ik zie het bijvoorbeeld al aan mijn broertje. Ik en mijn broertje schelen 8 jaar. Ik ging naar school, kwam thuis en ging vervolgens met vriendinnen wat leuks doen. Hij gaat naar school, komt thuis en gaat achter de Playstation interactief gamen..

Ik weet dat Zoe nog maar 1,5 jaar oud is maar ik vind het nu al lastig als ik me bedenk hoe ik straks moet gaan handelen omtrent het plaatsen van foto’s op social media, computeren, gamen en smartphone gebruik. Uiteindelijk willen we het beste voor onze kids, maar wat vertel je je kinderen wel en wat niet?

Ik wil er vooral op letten dat ze niet teveel foto’s van zichzelf maakt en deelt, een goede regel zou kunnen zijn dat we afspreken dat ik kan kijken wat Zoe online doet en plaatst.. Eigenlijk natuurlijk een beetje hypocriet want ikzelf plaatst ook foto’s van haar op mijn blog en Instagram account.

Een baby met een Ipad

Kinderen komen al vrij snel in aanraking met social media. Zo zie ik vaak moeders die hun baby met een Ipad laten spelen. Onderzoekers zijn het er nog niet over eens of het nu goed of slecht is dat jij je baby op een Ipad laat spelen. De een beweert dat je kindje er veel van leert, de ander is fel tegen het gebruik van Ipads of computers.

Zelf laat ik Zoe niet op een Ipad spelen. Simpelweg omdat ze er geen interesse in toont, maar mocht ze binnenkort wel de interesse tonen wil ik haar best af en toe op de Ipad laten spelen, het moet alleen wel ‘speciaal’ blijven. Ook vind ik het belangrijk dat het inspeelt op de ontwikkeling van mijn kind. Vanaf wanneer heb jij jouw baby/dreumes op de tablet laten spelen? Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

1 Reactie

Meer Gastblogs