Deze dagen kan het kwik plaatselijk hoog oplopen! Lekker. Eindelijk zomer! Maar het blijft niet bij één warme dag; er wordt plaatselijk een hittegolf voorspelt. Om deze tropische dagen zonder oververhitting, een krijsende baby, uitdroging, verbranding en flauwvallen door te komen, geeft Babystraatje.nl je wat verkoelende tips voor jou en je baby bij warm weer.
Tips voor verkoeling voor jou en je baby bij warm weer
1. Vertoef op koele plekken
- Ga naar het bos. In het bos is het door de boomkruinen één en al schaduw. Zon krijgt geen kans om de grond onder de bomen te verwarmen, dus daar blijft het lang koel.
- Ook in supermarkten en winkelcentra kun je door de airco lekker koel rondwandelen.
- Zet in de tuin een badje klaar en zet een parasol open. Zo krijgt de zon ook hier minder kans om de boel te verwarmen, waardoor je op de zonnige uurtjes heerlijk kunt ontspannen in de schaduw. Een badje verkoelt natuurlijk extra! Kleine kinderen doe je een plezier met waterpistolen en waterballonnen. Het verkoelt en leidt ze af van de onbehaaglijke warmte. En als ze jou raken, is dat ook alleen maar lekker.
- Zorg dat je huis koel blijft door de gordijnen dicht te laten. Koelt het ’s avonds af? Laat het dan even doorwaaien in je huis door ramen en deuren open te zetten. Zet wel even een deurstop voor je deur, zodat deze niet kan dichtwaaien waardoor je baby ook wakker schrikt als hij/zij licht te slapen. Houd de deuren en een raampje ook ’s nachts open. Slapen in hitte is geen pretje! Muggen kun je op afstand houden (bij jou en je baby) door een citroengeranium op de vensterbank te zetten.
- Ben je zwanger? Doe je voeten dan veel omhoog. Als je vocht vasthoudt en dikke voeten krijgt, kunnen ze zo gemakkelijker slinken. Maak af en toe draaibewegingen met je enkels, zodat de doorstroming nog meer verbetert.
2. Maak verfrissende drankjes en lekkernijen
- Maak zelf waterijsjes met bijvoorbeeld verse aardbeien, limoen, komkommer of ananas. Ook lekker voor kleine kindjes!
- Maak zelf slush met ranja (of fruitsap) en ijsschaaf.
- Zet een karaf water met limoen- of citroenpartjes in de koelkast: dat lest pas echt je dorst.
Baby en warm weer: de verzorging van je baby
1. Koele outfit
Warm weer en baby’s gaan niet heel goed samen. Baby’s kunnen namelijk last hebben van de warmte, doordat hun lichaampjes nog niet goed de temperatuur kunnen reguleren. Baby’s kunnen zweten, maar dit zweten leidt niet tot verkoeling van de temperatuur van hun huid. Kleed je baby bij warm weer dus niet te warm. Loszittende kleding is voor baby’s prettig (dat plakt niet), maar als je gewoon thuis bent met je baby bij warm weer, kun je je baby gewoon lekker in z’n luier laten rondkruipen of liggen.
2. Slapen bij warmte
Is het tijd voor een dutje? Leg dan een zacht, katoenen lakentje over hem heen. Dat voelt het prettigst voor baby’s. Bij warm weer is je baby voldoende gekleed met een luier of rompertje voor het slapen.
3. Meer drinken
Geef je baby bij warm weer net zoals jouzelf vaker te drinken (of dit nu borstvoeding of flesvoeding is). Vermijd suikerdranken.
4. Zweet en huidirritatie
Baby’s kunnen net zoals volwassenen gaan zweten als reactie op de warmte. Gebruik daarom op warme dagen een beetje talkpoeder voor op de billetjes, maar ook voor tussen de huidplooitjes. Dit voorkomt dat de huid van je baby bij warm weer gaat irriteren en pijnlijk wordt.
5. Verfrissend hapje
Neem jij een ijsje bij warm weer? Je baby lust dan ook graag een lekker tussendoortje. Geef hem bijvoorbeeld een fris fruithapje.
6. Buiten in bad
Verwen je baby bij warm weer eens lekker door hem buiten in bad te doen. Het water hoeft niet te koud te zijn. Je kunt hem ook tussendoor verkoelen door met een nat washandje over z’n gezichtje, armpjes en beentjes te gaan.
7. Wandelen
Ga je aan de wandel? Vergeet dan niet om de zonnekap op de kinderwagen te zetten. Leg ook niet onnodig dekentjes in de kinderwagen.
8. In de zon?
Baby’s mogen gewoon in de zon, al is het bij 30+ wel erg warm voor ze. Laat ze bij een hittegolf dus lekker in de schaduw spelen in hun luier. Smeer bovendien baby’s jonger dan 6 maanden altijd in met factor 50. Voor oudere baby’s voldoet factor 30. Meer over baby’s in de zon lees je in dit artikel.
Laatste berichten van Nathalie Pérez (toon alles)
- Zorgverzekering zwangerschap in 2022 - 11 november 2021
- 36x Zwangerschapsboeken voor jou en de papa - 7 februari 2019
- Checklist zwangerschap - 1 februari 2019