Connect
To Top

De juiste zorgverzekering voor jouw baby

Als je moeder wordt, heb je waarschijnlijk net wat meer zorg nodig dan je gewend bent. Onder deze ‘verloskundige zorg’ valt onder andere de verloskundige, maar ook de extra zorg bij de huisarts en zorg in het ziekenhuis die je misschien nodig gaat hebben. De kosten voor deze zorg vallen allemaal onder de zorgverzekering 2025. Maar wat dan als je moeder bent geworden? Hoe zit het dan met de zorg voor jouw baby?

Zorgverzekering baby

Zorgverzekeraar informeren

Als je bevallen bent moet je je zorgverzekeraar informeren over de geboorte van je kind. Dit moet je binnen 3 maanden na de bevalling doen. Je kind wordt dan toegevoegd aan jouw verzekeringspolis en is hiermee verzekerd. Je betaalt hier geen extra premie voor, tot de 18e verjaardag van je kind is deze verzekering gratis en vrijgesteld van eigen risico.

Lekker naar huis

Na de geboorte van je baby mag de kleine, als het goed is, lekker met je mee naar huis. Dat klinkt mooi, maar kan best spannend zijn. Vooral als het je eerste baby is weten kersverse ouders vaak niet wat ze moeten doen. Daarvoor is de kraamzorg, dit is zorg in je eigen huis voor jou en je baby. Elke kraamvrouw heeft recht op minimaal 24 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen.

De kraamhulp bekijkt hoeveel hulp je nodig hebt en past haar planning daarop aan. Het gemiddelde aantal uren kraamzorg ligt op 49 uur, dit kan maximaal 80 uur worden. Deze kraamzorg valt nog onder het basispakket van jouw zorgverzekering, wel is er sprake van een eigen bijdrage.

Lees ook: De beste zorgverzekering voor je kind? Zo regel je dat

Het consultatiebureau

Als je kindje zo’n 4 weken oud is, gaan jullie voor het eerst naar het consultatiebureau. Hier volgen ze de groei en ontwikkeling van je kind en hier start je met het Rijksvaccinatieprogramma. Ook kun je bij het consultatiebureau terecht met vragen over je borst- of flesvoeding, hoe je kind slaapt en verdere onzekerheden die alle nieuwe ouders hebben over de ontwikkeling van je kind.

Deze zorg valt ook onder het basispakket van jouw zorgverzekering. Voel je je prettig bij een regulier consultatiebureau en wil je dat je kind zorg krijgt van bijvoorbeeld een antroposofisch consultatiebureau? Dan is het verstandig om hierop voorbereid te zijn en een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Een groeiend kind

Als je kind iets groter wordt, veranderen de zorgbehoeftes weer. Op kinderdagverblijven en scholen vliegen de virussen je om de oren, leren lopen gaat gepaard met flink vaak vallen en elk jaar worden meer dan een miljoen buisjes in oren geplaatst, meestal bij kinderen tussen de 1 en de 3 jaar oud. De doktersbezoeken zullen dus toenemen. Deze zorg valt onder de basisverzekering van jouw kind. Voor kinderen tot de 18 jaar geldt dat er geen eigen risico geldt, je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Aanvullende zorg

Niet alle zorg voor je kind valt onder de basisverzekering. Heeft je kind niet de beste ogen? De oogarts in het ziekenhuis wordt verzekerd, de kosten van een bril worden niet uit de basisverzekering betaald. Dit geldt ook voor een beugel bijvoorbeeld. Denk je dat dit misschien aan de orde is? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. Door zorgverzekering vergelijken kom je erachter welke basis- en aanvullende verzekering voor jouw gezin het beste past. Neem er de tijd voor, zo voorkom je onaangename financiële verrassingen.

Lees ook: Wat heb je aan je aanvullende zorgverzekering na je zwangerschap?

The following two tabs change content below.

Meer gezondheid