Voor het einde van je verlof er nog even tussenuit, een eerste vakantie met je baby of naar familie in het buitenland om de nieuwe spruit voor te stellen. Je hebt plannen om te vliegen met je baby. Alle vragen die je hierover hebt en alles wat je moet weten, vind je in dit artikel.
Misschien zie je er tegenop of vind je het spannend om te vliegen met een baby. Wat nu als je baby een huilbui krijgt in een vol vliegtuig? Geen zorgen, vliegen met een baby is heel goed te doen en de bemanning van luchtvaartmaatschappijen is vaak extra behulpzaam voor gezinnen met een baby. We geven je dé ultieme reistips voor een ontspannen vlucht, zodat jullie uitgerust aankomen op je vakantiebestemming.
Inhoudsopgave:
- Wanneer vliegen met baby
- Vliegen met baby, paspoort
- Vliegticket baby, gratis of niet?
- Babyservices vliegtuigmaatschappijen:
- Vliegen met baby KLM
- Vliegen met baby Transavia
- Vliegen met baby Ryanair
- Vliegen met zieke baby
- Kinderwagen of buggy in het vliegtuig
- Vliegen met dreumes
- Nog 10x tips vliegen met baby
Wanneer vliegen met baby
Dit is natuurlijk de eerste vraag die je hebt. Vanaf hoe oud mag je baby vliegen? Je mag al na 7 dagen na de geboorte met je baby vliegen. Beter is het te wachten tot je kindje 6 weken oud is, volgens dokters. Dit in verband met schade aan de longetjes. Vliegen met een baby tot 3 maanden beperk je het beste tot 6 uur. De longen zijn zich nog volop aan het ontwikkelen en dan is vliegen op grote hoogte niet zo gezond voor de longen. Veilig lange afstandsvluchten maken? Dan wacht je tot je kindje 10 maanden is.
Vliegen met baby, paspoort
Heeft mijn baby een eigen paspoort nodig? Dat is waarschijnlijk het volgende dat je je afvraagt. Het antwoord is: Ja! Kinderen tot 12 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als je ze meeneemt naar het buitenland. Om zich te legitimeren, maar ook als ze zorg nodig hebben. Een paspoort is een geldig reisdocument voor alle landen, een ID-kaart geldt voor een beperkt aantal landen. Zoek voordat je een ticket boekt goed uit welk reisdocument je nodig hebt.
Vliegticket baby, gratis of niet?
Tot 2 jaar vliegt je baby gratis of betaal je slechts een kleine vergoeding voor het ticket. Vaak is dit zo’n 10% van de reissom, maar verschilt per maatschappij. Mits je je baby op schoot houdt. Wordt je kindje tijdens de reis 2 jaar? Dan betaal je voor de terugweg gewoon het volle tarief voor kinderen.
Babyservices vliegtuigmaatschappijen
Wil je een ontspannen vlucht, dan loont het de moeite de services van de vliegtuigmaatschappijen van tevoren te bekijken. Dan weet je wat je moet meenemen, waar je aan boord op kunt rekenen en misschien wel welke maatschappij je moet kiezen voor je vakantie met baby. Een stukje extra service aan boord is zeer welkom als je vliegt met een baby. In dit artikel noemen we de services van drie veel bereisde maatschappijen.
Vliegen met baby KLM
- KLM plaatst gezinnen altijd zoveel mogelijk bij elkaar. Wil je zeker weten dat je naast elkaar zit? Leg dan bij het boeken je stoelen vast tegen een kleine vergoeding.
- Een groot voordeel bij KLM is natuurlijk dat de bemanning Nederlands spreekt.
- Nederlandstalige films en spelletjes op de inflight entertainment.
- Vlieg je intercontinentaal? Bestel dan 24 uur voor je vlucht een maaltijd. Dan krijgt je kind gratis minihamburgers en frietjes. Voor baby’s zijn er gratis babymaaltijden aan boord. Ook kun je een reiswiegje of autozitje reserveren voor lange vluchten.
- Voor baby’s gelden de beperkingen op vloeistoffen niet.
- Met een baby mag je 12 kilo aan handbagage meenemen.
Alles lezen over vliegen met kinderen bij KLM? Bekijk dan deze pagina.
Vliegen met baby Transavia
- Met een baby mag je 10 kilo aan handbagage meenemen.
- Heeft je baby een eigen geboekte stoel? Dan mag je voor hem of haar dezelfde hoeveelheid handbagage meenemen als voor een volwassene.
- Transavia heeft geen wiegjes aan boord.
- Je mag maximaal 100 ml gekookt water meenemen aan boord en zoveel babyvoeding als je tijdens de vlucht nodig hebt.
- Het cabinepersoneel kan voeding au-bain-marie voor je opwarmen.
Alle informatie over vliegen met een baby bij Transavia lees je op deze pagina.
Vliegen met baby Ryanair
- Met een baby mag je geen extra handbagage meenemen.
- Heeft je baby een eigen geboekte stoel? Dan mag je een babytas tot 5 kilo extra meenemen.
Bekijk deze pagina om alles te weten te komen over reizen met een baby bij Ryanair.
Babybedje vliegtuig
Eigenlijk is vliegen met een baby het makkelijkste. De meeste baby’s slapen overal. En het ronken van de vliegtuigmotor is heerlijk slaapverwekkend.
Natuurlijk kun je je baby gewoon slapend op schoot houden. Tijdens korte vluchten is er geen andere mogelijkheid. Maar vlieg je continentaal? Dan zijn er vaak babybedjes aan boord van het vliegtuig. Zogenaamde bassinet seats. Zo heb jij je handen vrij en kun je zelf ook lekker slapen. Dit moet je wel van tevoren boeken, omdat zo’n babybedje bij slechts enkele plekken in het vliegtuig bevestigd kan worden. Het cabinepersoneel helpt je bij het bevestigen.
Houd er wel rekening mee dat je baby bij turbulentie weer uit het bedje moet. Heb je een onrustige vlucht, dan is het aan te raden je baby gewoon op schoot te houden.
De meeste maatschappijen hebben speciale babygordels. Dit gordeltje bevestig je aan je eigen gordel, zodat je baby veilig op schoot zit. Krijg je dit niet standaard uitgereikt? Vraag er dan naar bij het cabinepersoneel.
Vliegen met zieke baby
Is je baby onverhoopt ziek? Koorts, oorontsteking of verkouden? En vraag je je af of je baby dan wel mag vliegen? Dat hangt helemaal van de aandoening af.
Met een gewone verkoudheid of koorts mag je baby prima vliegen. Het kan wel zijn dat je baby dan extra last krijgt van de oren door het drukverschil. Lees de extra tips onderaan dit artikel wat je hiertegen kunt doen.
Heeft je baby oorontsteking? Dan gaat het feest niet door. Dit kan blijvende schade opleveren. Heb je een vermoeden dat je baby last van zijn of haar oren heeft voordat je op vakantie gaat? Ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts.
Heeft je baby een besmettelijke ziekte? Dan heb je een medische verklaring nodig waarin staat dat het veilig is om te vliegen. Zonder verklaring mag je baby niet vliegen.
Kinderwagen of buggy in het vliegtuig
Waarschijnlijk wil je graag een kinderwagen of buggy meenemen op vakantie. Maar mag je deze ook meenemen in het vliegtuig? Zowel een buggy als een kinderwagen mogen gewoon mee in het vliegtuig.
Een paraplubuggy is ook toegestaan op het vliegveld en kun je meestal gebruiken totdat je gaat boarden. Op dat moment neemt het cabinepersoneel de buggy mee en plaatsen ze het in het bagageruim. Bij aankomst haal je de buggy op bij de rest van de bagage.
Een kinderwagen moet je samen met je bagage inchecken. Om schade te voorkomen, is het aan te raden een beschermhoes om de kinderwagen te doen. Of om deze in te pakken met karton, bubbeltjesplastic of op een andere manier. Heeft de wagen luchtbanden? Dan moet je die waarschijnlijk (gedeeltelijk) leeg laten lopen. Neem dan ook in je handbagage een pomp mee, zodat je de banden gelijk ter plaatse weer kunt oppompen.
Vliegen met dreumes
Gaat er ook een iets ouder broertje of zusje mee? Vanaf 2 jaar mag je kindje niet meer bij je op schoot, maar moet je een eigen stoel boeken. We geven je ook wat tips voor het vliegen met een dreumes.
- Bereid ze goed voor: het is een leuk idee om voor de vliegreis een boekje te kopen over het vliegveld. Vertel wat er gaat gebeuren, over het inchecken van de koffers en hoe de vliegreis gaat verlopen. Dan weten ze wat er komen gaat en zijn ze minder gespannen.
- Neem genoeg eten en drinken mee: ook al krijg je waarschijnlijk aan boord voldoende eten, niks is zo vervelend als je dreumes honger of dorst heeft. Neem zijn of haar lievelingseten en drinken mee. Liefst zonder (te veel) suiker, want je wilt geen stuiterende kids in het vliegtuig.
- Cadeautje in het vliegtuig: stel een beloning in het vooruitzicht als je kindje goed luistert en geduldig blijft op het vliegveld. Bijvoorbeeld raamstickers om op het vliegtuigraampje te plakken.
- Eigen koptelefoon: bij de meeste maatschappijen heb je inflight entertainment. Als je geluk hebt, zijn er speciale kinderkoptelefoons. Beter is het om er zelf een aan te schaffen, met volumebeperking en een goede pasvorm.
- Niet te streng: vliegen is voor je dreumes erg spannend. Is je kindje wat druk en luistert hij of zij niet zo goed? Probeer dit te relativeren en leid je kindje liever af dan dat je boos wordt. Dit helpt niet. En wil je kindje niet slapen? Dan haalt je dreumes dat tijdens of na de vakantie wel weer in. Relax! 🙂
Nog 10x tips vliegen met baby
Heb je hierboven alles gelezen, dan weet je de meeste belangrijke dingen al over het vliegen met een baby. Samen met onderstaande 10 tips voor vliegen met baby ben je op en top voorbereid.
#1 Voorrang met baby
Reis je met een baby, dan heb je altijd voorrang. Je mag dan als eerste instappen in het vliegtuig en voor bij wachtrijen. Soms moet je hier zelf even om vragen, maar maak er gebruik van. Wel zo fijn voor je baby.
#2 Zo ga je met oorpijn om
Door het drukverschil tijdens opstijgen en landen, kan je baby last van zijn oortjes krijgen. Dit kan behoorlijk pijn doen. Je baby kan dit nog niet zelf verhelpen door de oren te klaren. De druk verdwijnt door te slikken. Houd dus wat water of melk in de fles bij de hand tijdens het stijgen en dalen. Of geef je baby een speentje of iets te eten. Geef je borstvoeding? Leg je baby dan even aan.
#3 Neem een extra dekentje mee
Vaak is het koud in het vliegtuig en als je baby het koud heeft, is slapen lastig en is de kans op huilen groot. Neem dus een extra deken mee om je kindje in te wikkelen.
#4 Draagdoek biedt uitkomst
Vindt je baby het vliegen om de een of andere reden niet prettig, dan wil je kindje het liefste bij jou zijn. Lekker in jouw armen en het liefste wiegend. Op dat soort momenten is een draagdoek onmisbaar. Kun je even rustig wat rondlopen, totdat je baby helemaal relaxed bij je in slaap valt.
#5 Wees de honger voor
Het cabinepersoneel kan je babyvoeding warm maken. Doordat dit au-bain-marie gebeurt, duurt dit vaak lang. Wacht dus niet totdat je baby honger heeft, maar wees de honger voor.
#6 Kinderspeelplekken op vliegvelden
De meeste vliegvelden hebben speciale kinderzones waar speeltoestellen te vinden zijn. Kunnen ze nog even ravotten voor de vlucht. Handig voor wat oudere broertjes en zusjes.
#7 Kijkje in de cockpit
Wat is er nu leuker voor kinderen dan een kijkje in de cockpit nemen? Dit mag niet altijd, maar voor kinderen maakt de bemanning soms een uitzondering. En vragen staat vrij! Voor het opstijgen of na de landing is de kans het grootst dat het mag.
#8 Voldoende luiers mee
In vliegtuigen zijn er geen luiers aanwezig, die moet je zelf meenemen. Neem een aantal extra mee, voor het geval jouw baby opeens last krijg van veel (dunne) ontlasting. Of dat je zelf door de spanning de luiers niet helemaal goed om doet. Ook extra reservekleertjes in de tas zijn geen overbodige luxe.
#9 Vlieg overdag… of ‘s nachts
Het voordeel van een dagvlucht is dat je zelf uitgerust bent. Daardoor ben je minder snel geïrriteerd en voel je je gewoon relaxter. En kun je een (langere) vliegreis beter aan. Of vlieg ’s nachts, zodat je baby lekker slaapt tijdens de vlucht en jij ook even je ogen dicht kunt doen.
#10 Ga ruim op tijd weg
Ga altijd uit van een langere voorbereidingstijd en langere reistijd naar het vliegveld dan normaal. Vooral met een baby bij je. Het is de stress niet waard om boetes te krijgen voor te hard rijden (en bovendien niet veilig) of moeten rennen op het vliegveld, met je handen vol, om op tijd bij de incheckbalie te komen. Bereid je goed voor en ga op tijd weg. Of boek een extra overnachting in de buurt van of op het vliegveld.
Vliegen met baby is dus prima te doen. Blijft rustig: dan komt alles goed. Fijne vakantie!
Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Welke items voor baby’s mogen niet ontbreken in de badkamer? - 5 november 2024
- Met deze cadeautips is elk kind blij op de verjaardag! - 29 oktober 2024
- De beste schoencadeautjes voor een duurzame wereld - 22 oktober 2024