Connect
To Top

Babyspelletjes voor je pasgeboren baby

Spelen met je baby is belangrijk voor zijn of haar ontwikkeling. Alles is nieuw en je baby moet werkelijk nog alles leren: hoe hij zich beweegt, hoe de wereld om hem heen eruit ziet en hoe het alledaagse leventje verloopt. Om je baby te vermaken, hoef je daarom niet veel moeite te doen: van alles zal zijn aandacht trekken, want alles is nieuw.

Babyspelletjes voor je pasgeboren baby 2
Omdat je baby alleen al door jouw gezicht ontzettend gefascineerd kan raken, zijn de babyspelletjes die je met je baby kunt spelen ook heel simpel. Om te beginnen wil je als kersverse moeder, of vader, natuurlijk weten welke baby spellen je kunt doen met je kleintje die nog maar net op de wereld staat… uh ligt. Met babyspelletjes prikkel je de motoriek, het denken en het geheugen van je baby. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, want de oefening is goed voor later! Maar… laat je baby wel lekker baby zijn en val hem of haar niet te veel lastig met je spelletjes. Spelen met je baby is leuk en leerzaam, maar bij te veel wordt het vermoeiend voor je kindje. Draait je kindje zijn hoofd weg? Dan vind hij het goed geweest.

Vergeet bij het spelen met je baby ook niet dat hij/zij nog niet zo goed kan zien. Dingen op een afstand tussen de 25 en 30 cm kan je kindje van 0-3 maanden het beste zien.

Leuke babyspelletjes:
• Neem je baby mee op de arm en laat hem van alles zien. Pak bijvoorbeeld een appel van de fruitschaal, laat hem de appel aanraken en benoem wat het is. Vooral felle en grote ronde vormen vinden kleine baby’tjes geweldig om te aanschouwen!
Een baby snapt dan misschien nog niets, maar het is wel goed om genoeg tegen je baby te praten. Dat bevordert zijn spraak. Vertel hem tussendoor dus gerust wat je doet.

• Een van de baby spellen die je misschien uit jezelf al snel begint te doen, is je kindje op schoot leggen en gekke bekken trekken. Baby’s vinden jouw gezicht en hoe je het beweegt echt fascinerend. Ze zullen het ook proberen na te doen (dit kan wel even duren, hoor).

• Spelen met je baby kan ook zingend. Ook als je niet kunt zingen, vindt je baby het leuk! Vooral liedjes met gebaren zijn populair bij kleine baby’s. Voorbeelden zijn ‘klap eens in je handjes, blij blij blij’ en ‘Hansje Pansje kevertje’.
Je kindje vindt het leuk als je samen met hem een ‘dansje’ doet op de liedjes door z’n handjes of voetjes vast te pakken. Baby’s vinden het sowieso erg fijn om aangeraakt en gekriebeld te worden.

• Speelgoed heeft een pasgeboren baby nog niet echt nodig. Maar een zacht knuffeltje (waar jouw lichaamsgeur op den duur aan gaat zitten) met bijvoorbeeld een belletje in, trekt zeker de aandacht van je kleintje. Ook speelmobiles voor boven de box of wieg kunnen baby’s vermaken als jij bijvoorbeeld even geen tijd hebt.

Speelgoed voor je baby

• Ga fietsen met je baby (niet echt natuurlijk, maar met z’n beentjes) en zing een liedje of maak er geluiden bij.

• Ten slotte kun je nog altijd goochelaar spelen met je baby: pak een voorwerp, laat het zien, verstop het even en haal het weer tevoorschijn. Het blijft ze boeien; hoe doe jij dat toch?! Supermama!

Wat vindt jouw pasgeboren kleintje helemaal leuk om te doen of te bekijken? Deel het hier en help andere moeders aan leuke ideeën voor babyspelletjes!

The following two tabs change content below.

1 Reactie

Meer Blog