Connect
To Top

Jaloezie tussen onze kids

‘Wat zie je er stóm uit zeg met die haren’… ‘Nouhouhou!! Ga ik zeggen stouterd!’ Een klein ‘dialoogje’ vanochtend tussen de oudste twee kids. Ze zitten elkaar voortdurend in de haren over van alles en nog wat. Het is echt ‘water en vuur’ en het wordt erger naarmate de dag vordert en de accuutjes leger raken….

jaloezie tussen onze kinderen

Als je ze apart neemt en vraagt waarom ze zo doen tegen elkaar, dan kan de oudste al vrij duidelijk uitleggen wat hij voelt en waarom hij zo doet tegen zijn zusje. ‘Ik ben jaloers mam’. Of: ‘Je doet alleen maar leuke dingen met Elin, nooit eens met mij!’ en van dat laatste verwijt kan hij ook serieus verdrietig raken alsof het echt zo is… Ik probeer met hem te praten over wat hij voelt aan jaloezie maar vaak is hij daarvoor te boos of te verdrietig. Afkoelen is dan de beste remedie en dan vooral NIET in de buurt van Elin…

jaloezie tussen onze kinderen 1

Een schepje er bovenop

Elin kan Stan namelijk echt ‘op de kast’ krijgen. Met haar 3 jaar is ze hem eigenlijk de baas, en Stan ‘hapt’ overal op. Ze lijkt het zelfs leuk te vinden en vaak doet ze er nog een schepje bovenop, kijken hoe boos ze hem kan maken. Natuurlijk laten we dit als ouders niet toe en wordt er ingegrepen. Maar het blijft toch boeiend. Waarom letten ze zó sterk op elkaar… Waarom kunnen ze er niet tegen als de één iets van de ander afpakt… Waarom moet tijdens het stoeien met de één altijd de ander er ook bij met de nodige huilpartijen tot gevolg…? Allemaal vragen waarop ik allang geen antwoord meer zoek. Ik laat het. Ik laat ze. De eerste keer was wel wennen, voor ons allemaal. Ik was erbij toen het vanmiddag weer haat en nijd was. Ik liet ze gaan, kijken of ze het konden. Eerst was het: ‘Máham, Elin pakt wéér mijn stuiterbal’, ik moest me inhouden maar zei niets. De tweede poging van Stan kreeg weer dezelfde reactie van mij. Toen leek het kwartje te vallen en ging hij een voorstel doen aan Elin. ‘Ok, je mag twee keer met mijn stuiterbal en daarna moet je hem weer teruggeven’. Super beheerst van hem. Het werkte, het was duidelijk en het bleef rustig. Wauw! Deze houden we erin!

The following two tabs change content below.

Stephanie

Laatste berichten van Stephanie (toon alles)

Meer Blog