Connect
To Top

Mama Meike: Een ontspannen moeder zijn

Toen ik begin dit jaar te horen kreeg dat ik richting een burn-out ging moest ik het één en ander veranderen. Meer tijd voor mijzelf en vooral dingen loslaten. Ik ben gaan lezen over mindfulness en hoe ik dit kan toepassen in het moederschap. Ik denk dat de perfecte moeder niet bestaat, maar zolang Evie blij is, ben ik dat ook en is dat perfectie. Vandaag deel ik een paar tips.

Is nee echt nee?
Bepaalde dingen mogen bij ons in huis niet. Om een voorbeeld te noemen. Wij hebben (witte) gordijnpanelen hangen. Geen gordijnen om in te gaan hangen. Evie denkt hier anders over, maar dit mag echt niet. Zo nu en dan haalt ze dingen uit waarvan ik vind dat het niet mag. Ze trekt dan bijvoorbeeld een kast open en gaat met de speelkaarten ervandoor (lees: gooit ze door de kamer). Juist deze dingen zorgen voor weerstand bij Evie wanneer ik dit probeer te voorkomen. Ik bedenk me dan waarom ik niet wil dat ze dit doet. Is het gevaarlijk? Kan het kwaad voor haar of iemand anders? Nee, IK maak er een probleem van, omdat IK geen zin heb in rommel en gedoe. Zodra ik dit voor mijzelf erken probeer ik het los te laten en veer ik mee. Uiteindelijk hebben we veel plezier en ach, het opruimen komt later wel.

Opruimen
Dat brengt me direct bij het tweede punt. Ik loop niet meer als een kip zonder kop het huis de hele dag op te ruimen. Bij ons in huis speelt een kind met veel plezier. Een open kast, een doos duplo en een emmer blokken over de vloer, een zompig koekje over de bank uitgesmeerd en een keukenopstapje die door de hele kamer wordt gesleept. Ik veer mee en ruim het aan het einde van de dag op.

Een ontspannen moeder zijn

Het badje
Dit is nogal een uitdaging om rustig te blijven. Evie houdt van spetteren. En als ik zeg spetteren bedoel ik emmers water door de badkamer slingeren. Badkamervloer nat, muren nat en mama die haar broek kan uitwringen. Zij heeft zichtbaar plezier in het badderen, waarom zou ik dat verpesten? Omdat ik graag de badkamer netjes wil houden? Na het badplezier is het weer tijd om op te ruimen en water geeft geen vlekken.

In de ochtend
Iedere moeder heeft een perfect uitgedacht ochtendritueel, maar wanneer hier iets niet volgens het ritueel verloopt, dan is er stress. Een poepluier, een dreumes die niet wil eten of spuugvlekken in je kleding. Ik ga met het openbaar vervoer naar mijn werk en heb een uur reistijd. Best een strakke planning. Met dit puntje heb ik toch de meeste moeite, want ik hou niet van te laat komen. Helaas lukt het in de praktijk niet altijd en moet ik me schikken in de situatie.

Door zelf dit soort dingen los te laten heb ik minder zorgen en geef ik ruimte voor mijzelf en Evie om plezier te maken en te ontspannen. Het bovenstaande klinkt allemaal heel ‘zen’, maar het is niet altijd zo dat ik het kan loslaten. Ik ben me er van bewust waar mijn valkuilen zitten en denk na voordat ik iets doe. Hoe gaan jullie om met stressvolle situatie?

The following two tabs change content below.

Jekindjedoethetzo.nl - Door: Meike

Laatste berichten van Jekindjedoethetzo.nl - Door: Meike (toon alles)

Meer Blog