Enige tijd geleden zag ik op Facebook een oproepje van Babystraatje.nl voorbijkomen. Ze waren op zoek naar mamabloggers. Mama’s die nog zwanger zijn, mama’s van baby’s of peuters en eventueel een verloskundige, lactatiekundige of kraamverzorgster. Ik ben geen van allen en toch ga ik een blog voor jullie schrijven…
Wie ben ik?
Ik ben Inge de Heer, getrouwd met Wouter en samen hebben we 2 kinderen. We hebben een dochter Nicole 10 jaar en een zoon Stan en hij is 8 jaar. En dan is vorig jaar november ons gezin ook nog eens uitgebreid met een vrolijke pup genaamd Pip. We wonen sinds een aantal jaar in een klein dorpje genaamd Someren-Heide, dit ligt in Brabant tussen Eindhoven en Weert in.
En ik ben kinderslaapcoach! Een kinderslaapcoach je zult wel denken, wat is dat nu weer, nog nooit van gehoord! Nou dat kan kloppen er zijn er namelijk ook nog niet zo veel van in Nederland. En daarom zal ik hieronder even uitleggen waarom ik kinderslaapcoach ben geworden en wat ik een kinderslaapcoach nu eigenlijk doet.
“Vorig jaar las ik een artikel van de eerste Nederlandse kinderslaapcoach.”
Waarom ben ik kinderslaapcoach geworden?
Vorig jaar rond deze tijd ongeveer las ik een artikel van de eerste Nederlandse kinderslaapcoach. En eigenlijk wist ik het toen meteen. Dit was precies waar ik nu al die jaren naar opzoek geweest ben. Hoe ik dit wist? Nou eigenlijk was het gewoon een gevoel, niks meer en niks minder. Tijdens mijn toenmalige baan heb ik regelmatig collega’s gecoacht en daardoor wist ik al dat dit vak me heel goed zou passen. Al langer was ik rond aan het kijken om een opleiding te volgen tot coach, maar wat voor soort coach, dat wist ik nog niet. Door dit artikel wist ik het wel.
Ik moest namelijk terugdenken aan hoe het was toen Nicole en Stan nog een baby waren. Nicole heeft als baby ook een periode alleen maar gehuild en ging alleen maar slapen als ze bij mij op de arm lag. En ik wist al snel, ik houd heel veel van de kleine meid, maar de hele dag op de arm dat ging ik echt niet volhouden. Dus ik vol goede moed naar het consultatiebureau, want daar kun je natuurlijk als kersverse ouder terecht met dit soort problemen.
Wij hebben destijds het advies gekregen om haar maar gewoon in bed te leggen en te laten huilen en dan zou het vanzelf goedkomen. En dat hebben wij als onervaren ouders ook netjes gedaan. Nicole boven in haar bedje huilen (tot wel 2 uur toe), ik beneden huilen. En ja uiteindelijk is ze inderdaad beter gaan slapen. Maar het heeft natuurlijk voor ons nooit goed gevoeld. Gelukkig is het bij onze Stan allemaal wat makkelijker gegaan, al is dit dan weer een erg vroege vogel. Altijd vroeg wakker, maar ja dat hebben we maar geaccepteerd.
Ik ben gecertificeerd kinderslaapcoach
Maar nu wist ik het, dus ik moest en zou kinderslaapcoach worden en het is me gelukt en het is zelfs nog veel leuker om te doen dan ik van tevoren verwacht had! Als eerste ben ik gestart met de opleiding tot Gentle Sleep Coach, deze cursus en certificering wordt gegeven door Kim West, The Sleep Lady. Ik ben nu dus gecertificeerd kinderslaapcoach. Op dit moment ben ik nog bezig met een opleiding genaamd “Infant Mental Health”. Deze opleiding volg ik om me nog meer te kunnen verdiepen en inzicht te krijgen in hoe zuigelingen en peuters zich gezond sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen en hoe de beginjaren van een baby invloed hebben op de latere geestelijke en lichamelijke gezondheid.
“Baby’s zijn vanaf een maand of 6 pas neurologisch, fysiek en mentaal toe aan slaaptraining.”
Wat doet een kinderslaapcoach nu precies?
Een van de meest gestelde vragen van mensen die het voor het eerst horen is: “oh mooi, kom jij dan fijn de hele nacht erbij zitten, dan kunnen wij lekker slapen”. Nou nee, dat is niet echt de bedoeling. Het is wel een mogelijkheid voor ouders die dit echt heel graag willen, maar het is vooral de bedoeling dat de ouders het uiteindelijk zelf gaan doen.
We starten een traject altijd met het inplannen van het intakeconsult. In de tussentijd gaan de ouders aan de slag met het invullen van het intakeformulier. Op basis van dit intakeformulier bereid ik me voor op het intakeconsult, zodat we tijdens dit consult aan de slag kunnen met het maken van een slaapplan. Dit slaapplan is toegespitst op het kindje en de situatie van het gezin. Het is dus geen standaard plan, maar echt een persoonlijk slaapplan.
Van hieruit plannen we wanneer de ouders gaan starten met het uitvoeren van het plan. Zodra de ouders gestart zijn beginnen de drie weken begeleiding. Dagelijks vullen de ouders online een slaaplogboek in. Deze bekijk ik dan en neem aan de hand daarvan dagelijks contact op met de ouders. Zo hebben we dagelijks de mogelijkheid om het plan eventueel bij te sturen. Maar nog belangrijker zo heb ik de mogelijkheid om de ouders dagelijks bij te staan, te ondersteunen en de mogelijkheid om de vragen die ze vast en zeker hebben te beantwoorden.
Voor welke leeftijd is slaapcoaching aan te raden?
Het is heel normaal dat baby’s in de eerste maanden van hun leven nog geen duidelijk slaappatroon hebben. Eigenlijk zijn baby’s vanaf een maand of 6 pas neurologisch, fysiek en mentaal toe aan slaaptraining. Daarom richt ik me voor de slaapcoaching op de doelgroep vanaf 6 maanden tot 6 jaar. Dit betekent echter niet dat je voor deze tijd helemaal niks kunt doen. Hier kom ik in latere blogs zeker nog terug!
“Vaak hebben ouders al van alles geprobeerd om de slaapproblemen aan te pakken.”
Wanneer schakelen ouders een kinderslaapcoach in?
Vaak hebben ouders al van alles geprobeerd om de slaapproblemen van hun kinderen aan te pakken. Dit lukt niet altijd voldoende en soms komen ze er echt helemaal zelf niet meer uit en zijn ze ten einde raad. Vaak slapen de kinderen niet de hele nacht door en slapen ze overdag ook nog eens niet goed. Of ze vallen alleen maar in slaap in de armen, aan de borst, in de auto of alleen als papa of mama ze vasthoudt. Hierdoor slapen ze dus niet genoeg overdag en tijdens de nacht, met alle gevolgen van dien.
Een kind is ineens helemaal niet zo leuk meer, jij bent moe, je kind is moe, je gaat mopperen, je kind gaat nog meer huilen en zich verzetten, je gaat nog meer mopperen en moppert waarschijnlijk ook net zo hard door tegen je partner en je partner tegen jou. Al met al slaapgebrek breekt je op. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen die het kan hebben voor de ontwikkeling van je kind.
Wat voor blogs kun je van me verwachten?
Nu heb ik je wat meer helderheid gegeven over mijn werk als kinderslaapcoach. Maar welke blogs kun je nu eigenlijk van mij gaan verwachten? Graag wil ik jullie meer vertellen over slapen, ideale slaapomstandigheden en de slaapproblemen die vaker voorkomen bij kinderen. Natuurlijk wil ook ervaringen uit mijn werk als kinderslaapcoach met jullie delen.
Hiervoor heb ik jullie hulp nodig. Het liefste schrijf ik natuurlijk blogs waar jullie ook nog iets aan hebben. Dus waar lopen jullie als kersverse of misschien wel ervaren ouders tegenaan? Ik ben heel erg benieuwd! Dus mocht je vragen hebben reageer dan op deze blog! Je mag natuurlijk ook altijd je vragen mailen! Dit kan naar inge@dekinderslaapcoach.nl.
Kinderslaapcoach Inge de Heer
Laatste berichten van Kinderslaapcoach Inge de Heer (toon alles)
- Kinderslaapcoach Inge de Heer: 9 tips om je baby zo veilig mogelijk te laten slapen - 6 oktober 2018
- Kinderslaapcoach Inge de Heer: Heb je voor mij de gouden tip? Om maar meteen met de deur in huis te vallen, die bestaat niet! - 6 oktober 2018
- Kinderslaapcoach Inge de Heer: “Het lijkt wel of mijn kind niet zoveel slaap nodig heeft” hoor ik ouders vaak zeggen… - 6 oktober 2018
20 Reacties