Connect
To Top

Mama Carmen: Zo werd onze dochter zindelijk

Shay was nét 2 jaar oud toen ik haar begeleide om zindelijk te worden. Ik was blij toe: Alessio was toen net geboren en ik vond het wel prettig om er één uit de luiers te hebben. Toen Shay ongeveer een jaar oud was heb ik al een potje in huis gehaald om haar hier mee te introduceren. Het potje stond altijd op een vaste plek, in de badkamer. Shay mocht er op gaan zitten wanneer ze dat wilde. Elke dag op een vast moment vroeg ik haar of ze op het potje wilde, dat was altijd ’s avonds voordat we in bad gingen en ze lekker in haar nakie aan het rondrennen was. Soms ging ze wel en soms niet, soms plaste ze wel, en soms niet. De keuze was helemaal aan haar. Vandaag de dag is Shay al bijna een jaar zindelijk en maken wij voor de nachten nog gebruik van luiers, de Pampers Premium Protection luierbroekjes.

Zindelijkheid

Kinderen ontwikkelen in hun eigen tempo, en er is geen leeftijd verbonden aan wanneer je start met de training om je kindje zindelijkheid te laten worden. Zindelijk zijn betekent controle hebben en zelfstandig kunnen reageren op de aandrang om te plassen of poepen. Gemiddeld worden kinderen zindelijk tussen 2 en 3 jaar, maar het kan ook later pas gebeuren. Je kindje geeft zelf signalen af als ze er klaar voor zijn. Shay gaf ineens altijd aan wanneer zij moest plassen of poepen, en wilde dan direct haar luier verschoond hebben. Ze wilde niet meer lopen, zitten of opgetild worden met een vieze luier. Dat was voor mij een teken dat ze er klaar voor was!

Een plan van aanpak

Ik maakte een plan van aanpak, zo heb je zelf ook houvast en denk je bewust na over hoe je het gaat doen. Ik bestelde een supertoffe zindelijkheidsposter, met wc-rolletjes die je in kunt kleuren na elk plasje of poepje in plaats van stickers! Dat kwam erg goed uit aangezien Shay kleuren erg leuk vindt. Ook kocht ik een berg onderbroekjes bij de Zeeman en ben gebruik gaan maken van Pampers BabyDry Pants. Het potje had ik al, en een bril verkleiner ook zodat ze zelf kon kiezen waar ze op wilde.

Ik heb om te beginnen 3 dagen in mijn agenda geblokt om er intensief mee aan de gang te gaan. ’s Morgens heb ik Shay uitgelegd wat we gaan doen, we hebben samen de poster opgehangen en het potje in de woonkamer neergezet zodat het ten alle tijden snel toegankelijk is voor haar. De kleurpotloodjes hebben we op tafel gezet zodat we meteen een rolletje in konden kleuren als ze op het potje gezeten had!

Het eerste plasje op het potje was een feit

Ik deed haar luier uit en een onderbroekje aan. Herhaalde nog eens dat als ze moest plassen, ze op het potje of de wc kon gaan. Ze wilde meteen gaan zitten, en op het potje keek zij een filmpje over een prinses die op het potje gaat. Et voíla! Eerste plasje op het potje was een feit! Super blij! Een dikke knuffel, high five en een ingekleurd wc-rolletje! Ik zag haar stralen, en wist dat dit zou gaan werken. Ik heb haar zelf elke 3 kwartier op het potje gewezen. Na ruim een week was ze binnen helemaal zindelijk, en toen durfde ik het langzaamaan ook buiten te proberen.

Met Pampers Baby Dry Pants en extra setjes kleding op zak gingen we de deur uit. Ik begon toen pas voor het eerst met het gebruiken van luierbroekjes om het idee van de onderbroekjes erin te houden. Ik schreef hier toen tevens ook een review over. Verder altijd even plassen voordat we weg gingen én wanneer we ergens aankwamen. Het ging meteen goed!

Alleen ’s nachts een luier

Shay is nu bijna 3, en draagt alleen ’s nachts dus nog een luier. Zij draagt nu nog steeds luierbroekjes van Pampers, namelijk Pampers Premium Protecion pants in maatje 6. Ik vind het gebruik van deze broekjes handig omdat Shay uit de douche zelf meteen een broekje aan kan trekken, pyjama erover, en naar bed! ’s Morgens is het een kwestie van de zijkanten losscheuren en de luier is uit. Dit lukt shay alleen niet zelf, én dat is maar goed ook. Het is niet de bedoeling dat kinderen zelf de luier los kunnen trekken en af kunnen doen! Deze luier vind ik goed geschikt voor de nacht omdat deze luiers ervoor zorgen dat je kindje gedurende de nacht zo droog mogelijk blijft.

Luierbroekjes

Shay en Alessio zijn nogal ‘chubby’ ze hebben beide nogal dikke bovenbeentjes en billen. Veel luiers bieden hier geen goede pasvorm voor. Deze luierbroekjes van Pampers zitten bij Shay als gegoten, ze sluiten goed aan en laten geen nare afdrukken achter in de huid na een nacht slapen, wat ik met veel andere soorten luiers wel heb ervaren. De randen van Pampers Premium Protection Pants zijn érg zacht, vooral de elastische tailleband is super soft. De Pampers Premium Potection broekjes zijn de #ZachtstePampersOoit! Ze zijn elastisch rondom de middel en benen.

Pampers Premium Protection Pants

Voor Alessio ben ik de Premium Protection Pants ook gaan gebruiken. Voorheen gebruikte ik de ‘normale’ luier, de luier met plakstrips. In de review die ik eerder schreef over de BabyDry Pants gaf ik aan dat ik voor Alessio vanaf maat 4 ook luierbroekjes wilde gaan gebruiken, so here it is. De Pampers Premium Protection Pants zit binnen no time aan en zit ook direct goed! Niet te strak of te los! Karim heeft er nog wel eens een handje van de luier te strak dicht te plakken, maar deze Pants sluiten door de elastische tailleband goed aan op hun figuurtje zonder dat je daar iets voor hoeft te doen! Zelfs als hij zich om probeert te draaien kan ik via de achterkant de luier nog netjes omhoog krijgen.

Ook bij Alessio zitten geen nare afdrukken in de huid van de luier, en hij kan zich helemaal lekker bewegen zonder stugge randen rond zijn beentjes. Ook voor zijn chubby figuurtje zitten de Pampers Premium Protection Pants dus heel erg goed, en voor ons als ouder zijnde minder gedoe om een luier fatsoenlijk aan te krijgen. Ook Arie Boomsma is het hiermee eens! In de DAD-Vlog geeft hij aan dat het met zijn dochter Bobby soms net een judo partijtje is tijdens het dichtplakken van de plakstrips. Bij zowel mama’s als papa’s vallen de pampers pants dus he-le-maal in de smaak!

Liefs Carmen, Shay en Alessio

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pampers.

Meer Gastblogs