Connect
To Top

Mama Leeonie: Zwanger en skiën, kan dat?

Dit jaar gingen wij op wintersport. Toen we deze vakantie boekten was het nog zomer en was ik nog niet zwanger. In de loop van het jaar besloten we om voor een tweede kindje te gaan en dat was ons gelukkig erg snel gegeven. Tegen de tijd dat de wintersport aanbrak was ik bijna 13 weken zwanger. Er kwamen gelijk allemaal vragen bij mij omhoog. Zal ik me wel goed genoeg voelen om op vakantie te gaan? En als het dan goed genoeg gaat, zou ik dan nog mogen skiën?

Mag je zwanger op wintersport

Natuurlijk mag je zwanger op wintersport tenzij je verblijft in een te hoog gelegen gebied want des te hoger je zit, des te minder zuurstof er in de lucht aanwezig is. Als je zwanger bent dan kun je voor korte tijd wel naar 3000 meter hoogte gaan maar het wordt afgeraden om daar te lang te verblijven. Wij verbleven op slechts 1000 meter hoogte dus dit was geen enkel probleem en ik kon lekker mee!

Zelf heb ik te maken gekregen met een aantal zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid. Thuis vond ik het best wel zwaar om voor Norah te zorgen naast het me soms enorm beroerd voelen. Ik vond het daarom, naast de gezelligheid, heerlijk om met onze familie op vakantie te gaan omdat er veel handen aanwezig waren voor Norah en ik zo nu en dan heerlijk kon relaxen. Dus ook al wil, kun of ga je niet skiën dan is de vakantie op zich al heerlijk zodat je tijdens je zwangerschap kunt relaxen.

Skiën en snowboarden als je zwanger bent

Zelf ben ik niet op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag op bijvoorbeeld internet/fora. Dat heb ik niet gedaan omdat mijn ervaring is dat op internet soms van elke mug een olifant wordt gemaakt rondom je zwangerschap en ik er vervolgens niet uitkom wat het beste is om te doen.

Daarom ben ik met mijn vraag naar de verloskundige gegaan omdat ik het idee had dat zij dit het beste kon beantwoorden. Ik heb de situatie aan haar uitgelegd, in welke week we zouden vertrekken en of ze het zou afraden om te gaan skiën. Haar antwoord was heel erg simpel: je mag in deze periode zeker skiën of snowboarden maar luister goed naar je eigen lichaam. Dus voel je je niet goed of sta je niet zelfverzekerd op je ski’s of board, doe het dan niet.

Het gaf mij veel energie

Met dit idee ben ik dan ook op vakantie gegaan. Ook al stond ik maar een uurtje op de ski’s, dan was de vakantie voor mij al lang geslaagd. Uiteindelijk ben ik een paar keer voor een korte tijd wezen skiën. De buitenlucht, de gezelligheid en het winterzonnetje gaf mij veel energie. Toch was een korte tijd skiën voor mij voldoende omdat het door de zwangerschapskwaaltjes anders te zwaar zou zijn. Ik merkte zeker dat ik minder energie in mijn benen had dan anders en misselijkheid en de piste zijn geen ideale combinatie! Dus op het moment dat het niet ging, stopte ik er lekker mee.

Zwanger en wintersportplannen

Voor alle andere dames die wintersportplannen hebben en zwanger zijn is mijn advies daarom ook vooral om lekker die kant op te gaan. Je kunt op de plek van bestemming prima aanvoelen wat je wel en niet kunt doen en luister hierbij vooral naar je eigen lichaam.

Liefs van Leeonie

Meer Gastblogs