Connect
To Top

Mama Ilse: Mijn kind heeft een voorkeurshouding, wat nu?

Ze is ondertussen bijna 3 maanden oud, groeit als kool en doet het super goed. Ja, Maila is echt een droomkindje! Alhoewel ik moet zeggen dat ze de laatste tijd steeds meer last van krampjes krijgt.. zo zielig. Maar los van wat slaaptekort, krampjes en een scheef hoofdje mag ik niet klagen.

Mijn laatste week verlof

Ik ben aan het genieten van mijn laatste weekje verlof, want deze mama mag weer aan het werk. Nadat mijn contract niet werd verlengd tijdens mijn zwangerschap, heb ik vanaf eind mei thuis gezeten. Ik moet je bekennen, wat een heerlijke periode! Wat ben ik mijn oude baas achteraf dankbaar. Ik heb alleen maar leuke dingen gedaan, genoten van de (soms té) hete zomer en – niet geheel onbelangrijk – genoten van de stilte voor de storm. 31 oktober loopt mijn zwangerschapsverlof van het UWV af en guess what… per 1 november heb ik een nieuwe baan!! Dan gaat het echte leven weer beginnen…

Ze draagt ‘m over rechts

Toen mijn moeder op een dag opmerkte dat Maila haar hoofdje aan de rechter kant steeds platter werd, werd ons duidelijk dat ze een voorkeurshouding had: ze draagt ‘m over rechts ;). Niet alleen als ze slaapt heeft deze kant duidelijk de voorkeur, maar ook als ze in de box ligt, in de wipstoel zit en zelfs als we haar beethouden.

“In de meeste gevallen zijn er geen ernstige gevolgen.”

Nu lijkt dit misschien onschuldig, maar toen we eens goed naar haar hoofdje keken schrokken we daar toch best wel van! Er is duidelijk te zien dat de rechter kant helemaal plat is. Omdat ze zo’n bos met haar heeft was het ons eerst niet eens opgevallen, maar nu kun je er niet meer omheen. Ik dacht dat alle baby’s hier wel last van hadden, maar wilde het wel even na laten kijken. Baat het niet dan schaadt het niet.

Thank god dat die schedelplaten kunnen schuiven!

Natuurlijk is het eerste wat je denkt of dit kwaad kan en waar zoiets dan begint. Juf Ilse vertelt het je! Omdat de schedel van een baby nog week is en de schedelplaten nog kunnen schuiven kan het ook snel de verkeerde vorm aannemen. Als baby’s bijvoorbeeld alleen maar naar rechts liggen met hun hoofdje, wordt die kant dus plat.

Maar geloof me, thank god dat die schedelplaten kunnen schuiven en dat alles nog week is. Bevallingen hadden anders meer iets weg van de SAW films. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, in dit geval een scheef hoofd. In de meeste gevallen zijn er geen ernstige gevolgen en is het puur cosmetisch, maar in de ernstige gevallen zijn er wel degelijk gevolgen. Bij een ernstig afgeplat hoofd kunnen er later zelfs problemen zijn met de motorische ontwikkeling. Dat is geen pretje, maar een scheef hoofd ook zeker niet. Dus, wat gaan we eraan doen?

De PCM meting

En off course, het antwoord op al je vragen is Google. ‘Scheef hoofd baby, baby plat hoofd, baby rechterkant liggen, voorkeurshouding baby’. Ik denk dat ik elke pagina wel heb gehad. Maar echt, neem mijn advies aan: ga naar een professional. Ik ben bij het consultatiebureau doorverwezen naar de kinderfysiotherapeut. Zij heeft oefeningen meegegeven om haar meer naar links te laten kijken en ze heeft een PCM meting gedaan.

“Bij een PCM meting wordt gekeken hoeveel het hoofdje afgeplat is.”

Een PCM meting houdt in dat er wordt gekeken hoeveel het hoofdje afgeplat is, en wordt gedaan met een stuk thermoplast. Thermoplast is een materiaal dat buigzaam wordt door middel van warm water, en als het bandje buigzaam is wordt dit om het hoofdje gedaan. Als het materiaal weer hard is geworden is er een mal van het hoofdje gemaakt. Hieronder zie je de meting die van Maila is gedaan. Een meting tussen de 100-104 is normaal, tussen de 104-108 is een milde afplatting en bij een score van 108 of hoger is er sprake van een ernstige afplatting. Maila heeft 108, op de grens van mild en ernstig. Wat ben ik blij dat ik dit heb laten doen zeg!

Variatie!

In de meeste gevallen corrigeert een scheef/plat hoofdje vanzelf, maar daar ga ik de gok niet op wagen. En hé: ik wil dat m’n kind een rond hoofd heeft, geen plat of scheef hoofd. Als tip hebben we meegekregen om alles af te wisselen: links, rechts, links, rechts. Oftewel: variatie! De ene keer geef ik de fles op m’n linkerarm, de andere keer op mijn rechter. De ene keer verschoon ik haar links op het kussen, de andere keer rechts. En zo is het met alles.

Als ze in de box ligt leg ik een opgerolde hydrofiele doek rechts van haar hoofd, zodat ze niet naar rechts kan kijken. Hetzelfde doe ik in de kinderwagen en in de wipstoel. Ook probeer ik wat leuke dingetjes links in de box te leggen, zoals een knuffel of een speeltje waar ze naar kan kijken. Wat ook heel goed werkt voor Maila is het licht. Ze kijkt altijd naar het licht, dus zet ik de wipstoel zo neer dat het licht links van haar is. Hé, 1 + 1 = 2. Kind kan de was doen! (was dat echt maar waar..)

Hebben jullie kinderen een voorkeurshouding en wat doen jullie eraan?

6 Reacties

Meer Gastblogs