Baby’s en slapen. Daar kan je volgens mij niet genoeg over praten. Want hoe de ene moeder vertelt dat haar kind na 3 weken al door sliep, vertelt de ander dat haar kind na 1 jaar nog steeds ’s nachts om voeding vraagt. Toen ik zwanger was, was dit dan ook mijn grootste vraag. Zou ik echt zoveel gebroken nachten krijgen als waar die vrouwen het over hebben? Ik ben een echte slaper, uitslaper, middagslaper, ik hou van slapen! Maar als mijn wekker gaat snooze ik nooit, ik sta gelijk zonder moeite op. Die wekker is echter niet meer nodig, al vraag ik me soms af of mijn wekker niet een fijner geluid kan maken in de ochtend..
Zwanger van ons eerste kindje
Toen ik in verwachting raakte van onze dochter woonde wij in een prachtig mooi groot pand uit het jaar 1800 midden in het centrum van Zaandam. Echt een droomhuis (als je het wat zou opknappen). Het huis had alleen al 5 slaapkamers en heeft zicht op de Zaan. Prachtig natuurlijk maar dit huis deelde we met nog iemand. Het water uit de kraan was niet veilig voor babyflesjes. De trap naar de woning toe was niet kind-, of eigenlijk niet mensvriendelijk en ik zweer dat ik een paar keer een muis voorbij heb zien rennen. Nee, in dit huis zouden wij ons kind niet groot brengen. Maar we hadden geen andere keus, want op ons nieuwe huis moesten we nog een maand wachten.
“Na de geboorte hebben we het bedje in onze kamer verplaatst.”
Een babykamertje
In het oude huis had ik, aangezien het voorzien was van genoeg slaapkamers, een eigen babykamertje gemaakt. Ruim en hoog. Alles stond erin, een ledikant, commode, kledingkastje, een tafeltje versiert met decoratie en plantjes en aan de muur hingen allerlei lijstjes en versiersels om de kamer af te maken. Ik heb alleen niks geverfd, dat leek me zonde gezien we er toch niet veel langer zouden blijven wonen. Deze kamer is uiteindelijk voor de sier geweest. Na de geboorte hebben we het bedje in onze kamer verplaatst en werd haar kamer alleen gebruikt voor het verschonen en in badje doen.
Haar eigen bed
Het idee dat ze 1 kamer verderop lag terwijl het huis niet alleen van ons was voelde niet goed. In mijn gedachte ging er natuurlijk alweer iemand met een bivakmuts vandoor met MIJN baby. Dus heeft ze in onze kamer precies 1 maand mogen slapen. Dicht bij ons en door het stoeien met borstvoeding zelfs 2 nachtjes in mijn armen. Toen wij verhuisde en Noah Fay een maand oud was heb ik haar bed gelijk op haar eigen kamer gezet. Dit gebeurde met het inrichten van het huis vanzelf. Maar ook vond ik het een mooi moment om haar daar te laten slapen. Dit ging vanaf de eerste nacht gelijk goed. Noah heeft een paar weken ’s nachts nog om voeding gevraagd maar toen zij twee maanden oud was sliep ze door. Dat was eerst even schrikken want dan word je ’s morgens wakker na een goede nacht, zonder onderbreking. Dan maakte ik een sprint naar haar kamer om haar vervolgens nog heerlijk te zien snurken.
“Wij vinden het heerlijk dat zij op haar eigen kamertje slaapt.”
Slapen en ons kindje
En zo raakte we lichtelijk verwend. Een kindje dat de eerste maanden van laatste fles (23:00 uur) tot eerste fles (10:00 uur) sliep was een grote luxe. En als een moeder mij dan vroeg hoe de nachten gingen, vertelde ik vol energie dat ik ZO lekker sliep. Jaloerse reacties resulteerde in twijfels. Slaapt mijn kind dan misschien te veel? Gelukkig was dit niet het geval en mocht ik gewoon in mijn handjes knijpen dat ze zo lekker lang en goed sliep. Toch waren er ook momenten dat ze ’s nachts een aantal keer wakker werd, wanneer ze bijvoorbeeld haar spenen uit bed kieperde. Of als ze weer een tandje kreeg. En erg dat we dan zijn, zo verwend! Als we dan een keer wakker gemaakt werden in de nacht, duwde we bijna elkaar uit bed voor wie er nu even naar haar toe moest. Uiteindelijk was ik dat 9 van de 10 keer en wanneer ik beide benen uit bed had was ik alweer afgekoeld met het idee dat dit toch bijna nooit gebeurd.
Een eigen kamertje
Wij vinden het heerlijk dat zij op haar eigen kamertje slaapt. Ik weet zeker dat wij daardoor ook een betere nacht hebben. Ik word niet wakker van elk hoestje en kuchje maar sta snel genoeg naast haar bed als ik een vervelende huil hoor. Ook slapen mijn vriend en ik elke nacht dicht tegen elkaar aan en zo hoeven we niet bang te zijn dat we over haar heen rollen. Nu is het alleen zo dat Noah helemaal niet bij ons kan slapen. Niet omdat wij het niet willen maar omdat het haar niet lukt. Als zij bijvoorbeeld ziek is wil ik haar graag bij me hebben. Maar wanneer ik haar dan tussen ons in leg is het feest. Dan blijft ze praten en draaien en lachen en klimmen. Het bedje naast ons bed voor een nachtje was ook geen optie, dan bleef ze ook maar staan en praten. Wanneer ik haar dan terug in haar kamertje legde sliep ze gelijk!
“Het allerbelangrijkste vind ik het matras.”
Een goed matras
Maar wat vinden we nou belangrijk als het gaat om het bed van ons kind? Kies je voor een leuke hangwieg of een co-sleeper voor de eerste maanden? Of gaat je kindje gelijk in het grote ledikant? Ik kreeg een prachtig antiek bedje van mijn schoonouders, daar heeft ze vanaf dag 1 in geslapen. Wel een beetje gek in het begin, zo’n een mini mensje in zo’n groot bed. En misschien het allerbelangrijkste, het matras. Ik had van een andere moeder gehoord dat zij een speciaal matras had aangeschaft waar gaatjes in de topping zaten. Hierdoor kan het kindje blijven ademen mocht het op de buik draaien. Nu word je al genoeg bang gemaakt met termen als wiegendood. Dus dat matrasje kwam er en daar heeft ze anderhalf jaar prima op geslapen, met geregeld een gaatjes patroon in haar gezichtje.
Een tweede kindje
Nu er een tweede kindje aankomt waren wij opzoek naar een nieuw matrasje. Maar moet zo’n matrasje nou zou peperduur zijn? Het bovengenoemde matras met alles wat erbij kwam, kostte toch al gauw over de 200 euro. En nou hangt er aan de veiligheid van je kindje natuurlijk geen prijskaartje. Maar iets wat net zo veilig is voor een lagere prijs was zeer welkom. Dan kan de rest van de centjes naar andere leuke aankopen. En zo kwamen wij terecht bij het Emma Matras. Die ken je vast wel, het bekende opgerolde matras in doos waarbij je 100 dagen garantie krijgt. Er is nu ook een kindervariant van en wij kregen de kans om deze te testen. Of eigenlijk mijn dochter.
“Een lekker zacht matrasje waar je kindje heerlijk op kan dromen.”
Emma Kids matras
Het Emma Kids matras is gemaakt van koudschuim. Het hoofdje van je baby mag niet meer dan 3 cm in het matras zakken en met dit schuim is het precies hard genoeg. Wist je dat kindjes meer transpireren dan volwassenen? Daarom is het belangrijk dat een matras goed ventileert. Het Emma Kids matras heeft verticale luchtkanalen en zorgt voor het beste slaapklimaat voor je kind. Het matras is getest door meerdere keurmerken en heeft hierdoor een heleboel certificaten. Ook is het matras vrij van schadelijke stoffen en zijn er geen stoffen gebruikt die allergische reacties zouden kunnen veroorzaken. Het Emma matras voldoet zo aan alle strenge richtlijnen.
Hoe heeft onze dochter erop geslapen?
Nou is het zo dat we dus al een goede slaper hebben. Maar ook op dit matras slaapt ze als een roos. Zelf vind ik dit matras lekkerder aanvoelen, ook omdat je hier geen gekke gaatjes patronen op voelt. Het voelt als een lekker zacht matrasje waar je kindje heerlijk op kan dromen. En ik slaap daardoor ook lekker. Tot het ochtend momentje dat ze mij als wekker wakker maakt. Kan ik die ringtone nog veranderen?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Emma Matras.
Laatste berichten van Mama Thirza (toon alles)
- Mama Thirza: Dit is mijn favoriete luiertas! - 18 januari 2019
- Mama Thirza: Ik vind een kindermatras het allerbelangrijkste van een bedje - 24 augustus 2018
- Mama Thirza: Mijn tweede zwangerschap! - 17 mei 2018