Ledikantje? Check. Commode? Check. Passende lakentjes? Check. De juiste badderspullen? Check. Een veilig autostoeltje? Check. Voldoende kleertjes? Check. Heb jíj al alle belangrijke spullen voor de babyuitzet bij elkaar? Check het in dit blog, met als extraatje een handige pdf baby uitzetlijst om te printen. Als je weet dat je alles hebt, kun je lekker fijn verder genieten van je zwangerschap!
Zorg dat je niets vergeet…
Ben jij bang dat je iets heel belangrijks vergeet op jouw baby uitzetlijst? Lees nu verder, dan weet je zeker dat je alles – wat écht van belang is – verzamelt. Zónder overbodige spullen aan te schaffen en honderden euro’s te veel kwijt te zijn. De juiste kraamspullen, luiers en lakens zijn natuurlijk echt needed. Terwijl een luiertas niet per se nodig is op de uitzetlijst voor je baby.
Babyuitzet: wat is dat?
De babyuitzet zijn álle spullen die je nodig hebt als je een baby krijgt. Van kleertjes tot verzorgingsproducten. Van meubeltjes tot reisartikelen. En van kraamspullen tot spullen die je nodig hebt om je kindje te voeden. De uitzetlijst voor je baby is dan ook best lang. Heb je het niet zo breed? No worries. In dit blog vind je een babylijst met benodigdheden voor je baby die écht nodig zijn, en geven we meteen tips voor plekken waar je deze spulletjes voordelig koopt.
Een checklist voor je baby
Ben je zwanger? Dan kun je wel eens verstrooid overkomen. En vergeetachtig. Daar kun je helemaal niets aan doen. Het zijn je hormonen! Wel is het dan juist fijn om een checklist voor je baby te hebben. Een baby lijst waarop staat wat je nodig hebt. Met exacte aantallen voor bijvoorbeeld de kleertjes. Dan hoef je zelf niet te tellen. En fijn gecategoriseerd, zodat je zeker weet dat je voor alle facetten voorzien bent: het slapen, het voeden, het kleden, de verzorging, en noem zo maar op. Ga je googelen naar zo’n baby lijst? En zie je door de bomen het bos niet meer? Elke aanbieder van babyspullen hééft natuurlijk zo’n lijst. Stop met paniekerig zoeken. In dit blog vind je alles. Want we hebben alle aparte baby uitzet checklists voor je doorgespit en gebundeld in… – tromgeroffel – dé complete baby uitzet checklist van Babystraatje.nl. You’re very welcome, moeder in spé!
Welke lijst met babyuitzet is compleet?
Welke lijst met babyuitzet, van de tal van winkels en blogs voor moeders, is nou eigenlijk compleet? De Prénatal uitzetlijst? Een handige baby benodigdheden lijst van HEMA? Of de baby uitzetlijst van Baby-Dump? De baby uitzetlijst van Babypark? Het antwoord: het zijn allemaal prima uitzetlijsten. Maar… waarom is er niet gewoon één baby uitzetlijst waar álles op staat? Welke lijst moet je printen? Of moet je ze allemaal printen? En op elke lijst afstrepen wat je hebt? Bespaar je de moeite, alsjeblieft. En print de baby uitzetlijst pdf van Babystraatje.nl. Wij hebben dat gepuzzel en vergelijken voor je gedaan.
Download hier binnenkort de baby uitzetlijst pdf
Wat heb je écht nodig voor de uitzet van je baby?
De spullen die je écht nodig hebt voor de uitzet van je baby, hebben wij voor je in de babylijst gezet. Dit zijn spullen die een must zijn op de babykamer. Voor het bedje, wassen, verschonen, voeden, of bij uitjes, bijvoorbeeld naar de stad. En voor het aankleden. Omdat niet elke babyuitzet lijst dezelfde aantallen kleertjes en lakentjes ‘adviseert’, geven wij een minimum en ‘maximum’ aan. Wil je zeker weten dat je genoeg hebt? Dan ga je gewoon voor het maximum. Als het om kleertjes gaat, komt dat vast goed. Gaat het om lakentjes, speentjes en andere praktische spullen? Geen nood. Als je daarvan iets te kort komt, heb je die baby benodigdheden zo in huis gehaald. Dus: no stress.
Wat heb je eigenlijk hélemaal niet nodig?
Op veel checklists voor de babyuitzet staan een luieremmer en een draagzak/draagdoek. Die zijn helemaal niet super nodig. Vaak slaan moeders zulke spullen in, maar worden de spullen maar een enkele keer gebruikt. Omdat ze toch niet helemaal handig of nodig zijn. Of omdat je sommige dingen óók anders kunt doen.
De luieremmer
De luieremmer is een speciale emmer die voorkomt dat vieze poepluchtjes in je huis te ruiken zijn. Is het echt nodig om dit item op je baby uitzetlijst te zetten? Nee, dus. Want je kunt de vieze luiers ook meteen – goed dichtgevouwen – in de kliko gooien. Of je kiest voor een normale pedaalemmer. Waarin je een handige vuilniszak (met lintje) doet. En de luiers doe je, voor je die weggooit, eerst in een luierzakje. Die zijn geparfumeerd, wat dikker dan bijvoorbeeld boterhamzakjes, en hebben een handige sluiting. Vieze luchtjes komen daar echt niet meer uit. Weggooien en de poeplucht lijkt er nooit te zijn geweest.
De draagzak
De draagzak ziet er heel leuk en hip uit. En praktisch. Dat kan het ook zijn. Maar niet iedereen vindt een draagzak comfortabel.
Ook deze 5 spullen zijn niet (altijd) nodig:
Er zijn nóg meer baby benodigdheden, die op de babylijsten staan en niet per se nodig zijn. Namelijk de flessenborstel, babylotions, haarborstel, hydrofiele washandjes en magnetronsterilisator.
- De flessenborstel is onnodig als jouw flesjes kort genoeg zijn om deze gewoon op de hand te wassen. Helaas zijn ze dit niet altijd. Koop dan gewoon een flessenborstel voor een paar euro.
- Lotions, olies en balsempjes zijn niet altijd nodig. Heb je billenzalf (sudocrem)? Dan zit je prima. Heeft je kindje een te droge huid of krijgt het last van droge plekjes in het gezicht? Dan kun je altijd nog een babylotion en gezichtszalf halen.
- Met de keuze voor een haarborstel of kammetje kun je wachten. Tót je ziet of het eigenlijk wel nodig is voor jouw uk. Niet elke baby komt ter wereld met een volle bos op z’n hoofdje.
- Hydrofiele washandjes zijn nodig tijdens de kraamweek. Daarna kun je jouw baby prima met je handen wassen.
- En tot slot: de magnetronsterilisator. De wat? Maak je geen zorgen als je niet weet wat dit is. Je hebt het ook niet per se nodig. Want je kunt je speentjes ook 5 minuten in een pan water uitkoken. Dan zijn alle bacteriën verdwenen en je speentjes gesteriliseerd. Daar heb je geen apparaat voor nodig.
Handige checklist voor je babyuitzet
Dus, wat heb je nodig voor een baby? Welke baby benodigdheden zijn cruciaal om voor je kindje in huis te halen? (Inclusief: alle baby benodigdheden van de baby uitzetlijst van Prénatal, de baby uitzetlijst van Baby-Dump, de baby uitzetlijst van Bol.com, de baby uitzetlijst van Babypark, de Wehkamp-babylijst én de baby benodigdheden lijst van HEMA.) Je kunt het hieronder allemaal vinden!
Checklist baby op komst
De spullen op deze lijst zijn écht nodig. Met een paar spulletjes die niet per se nodig zijn, maar wel leuk, handig of prettig zijn.
De babykamer
Niet per se nodig:
- Wandlamp
- Schommelstoel + kussen
Het bedje
Want: Dan kun je jouw pasgeboren uk eerst fijn in zijn eigen bedje leggen náást je eigen bed. Bovendien is je uk de eerste maanden nog heel klein. In een wiegje kun je hem of haar dan makkelijker en beter goed instoppen.
- Ledikant
- Matras
- 2-3x Molton matrasbeschermer
- 2-3x Hoeslakens
- 2-3x Lakensetje
- 2-3x Dekentje van katoen (of 1 duodeken)
- 2x Aluminium kruiken
Tip: de Prénatal kruik. Die heeft een handig formaat (25 centimeter lang, 1 liter inhoud). Soms zijn de kruiken bij Prénatal uitverkocht. Grijp je mis? Je kunt ook een kruik kopen bij HEMA.
- 2x Hydrofieldoeken voor de kruik
- 2x Slaappakje/boxpakjes
- Speentje 0-6 maanden
- Box
- Boxbekleding
Niet per se nodig:
- Klamboe/sluier
- Piekstok voor klamboe/sluier
- Pyjama
Want: baby’s slapen héél veel de eerste weken. Ze kunnen gewoon in hun fijne kleertjes slapen. Dat scheelt ook weer een hoop omkleden.
- Matrasbeschermer voor lattenbodem
- 2x Slaapzakje (kun je later aanschaffen)
Badderen
- Badje met standaard of tummytub
- Badthermometer
- 6-18x XXL Hydrofiel luiers/hydrofieldoeken
- 6-12x Hydrofiele washandjes
Tip: de hydrofiele washandjes van HEMA. Waarom? Bij HEMA heb je al een 5-pak voor €3,50.
- Babyzeep
- Babywasgel zeepvrij
- Babyshampoo
- Billenzalf
- Sudocrème/zinkzalf
- 2x Badcapes
Tip: Heb je nog geen badcape in huis? Gebruik dan een grote handdoek of een hydrofielluier. Het is wat onhandig en de hydrofielluier is snel nat, maar het kán wel. Liefst zet je de badcapes wel op je lijst, want die zijn simpelweg het handigst in gebruik. Je hebt ook al twee handen nodig om je kindje uit bad te tillen. Bovendien zijn badcapes lekker zacht en warm, drogen ze goed én ze hebben een capuchon.
Niet per se nodig:
- Baby gezichtscrème
- Babyolie
- Baby bodylotion
- Afvoerslang
- Ligstoeltje voor in bad
- 6x Flanellen luiers
- Veiligheidsspelden
Overige verzorging
- Nagelsetje
- Nagelvijltje
- Nagelschaartje met afgeronde punt (pas vanaf 6 weken gebruiken)
- 2x Digitale koortsthermometer
- Neuspeer/neusjesreiniger
- Vitamine D
- Vitamine K (Voor na de eerste week: dan hoef je dit niet tijdens je kraamtijd te halen!)
Niet per se nodig:
- Zachte haarborstel of kammetje
Voor het verschonen
- Aankleedkussen / verzorgingskussen / waskussen
- 2-3x Aankleedkussen hoezen
- 1x Pak newborn luiers (wegwerp of uitwasbare luiers)
- 2x Pak luierdoekjes/billendoekjes
Niet per se nodig:
- Box voor luierdoekjes
- Luieremmer
- Navulling voor luieremmer
Het voeden
- 1x Klein flesje
- 6x Spuugdoekjes/monddoekjes
- 5x Slabbetjes
- 30x Zoogkompressen
- Flessenwarmer/flesverwarmer
Weetje: Sommige moeders kiezen ervoor om een pannetje met heet (niet kokend) water te gebruiken. Maar in de praktijk zijn de meesten heel blij met een flessenwarmer. Daarmee is het flesje in 3 minuten klaar is en heeft de melk precies de goede temperatuur. Vooral ’s nachts ben je blij met dit praktische apparaatje!
Niet per se nodig:
- Voedingskussen met hoes
- Magnetron flessterilisator
Geef je flesvoeding?
- 1x Speen newborn
- Poedercontainer/melkpoedertoren met doseerbakje
- Baby flesvoeding
- 2x Flesje 120/150 ml met spenen
- 2x Flesje 250/300 ml met spenen
- 2x Fopspenen
- Flessenborstel
Geef je borstvoeding?
- Borstkolf en bewaarflesjes of -zakjes
- 2-3x Voedings-bh
- Voedingsshirt
- Meegroei-bh
- Tepelzalf
- Vitamine D
Onderweg spullen
- Kinderwagen/wandelwagen (frame, reiswieg, zitgedeelte)
- Voetenzak voor reiswieg
- Regenhoes voor kinderwagen
- Parasol voor kinderwagen
- Wieglakensetje en deken
- Voetenzak voor autostoel
- Autostoel groep 0+
- Isofixbase (in plaats van gordelbevestiging)
Niet per se nodig:
- Badstof (zomer)hoes voor autostoel
- Luiertas/verzorgingstas
Tip: Vind je een luiertas overbodig? Dan is het wel handig om één tas aan te wijzen die je als luiertas gaat gebruiken. Zo kun je daar alle nodige spullen in doen in plaats van elke keer opnieuw je tas in te pakken.
- Box/reisbedje/campingbed + matras
- Boxkleed voor onderweg
- Draagzak/draagdoek
Kleertjes enzo
- 2-4x Mutsjes
- Overslagromper
- Rompertjes
- 3-6x romper maat 50-56
- 3-5x romper maat 62-68
Tip: Sla de kleinste maat rompers niet allemaal tegelijk in. Het kan zijn dat jouw kindje groter is bij de geboorte.
- 3-6x Truitjes
- 1-5x Vestjes
- 2-5x Broekjes
- 3x jersey broekjes maat 50-56
- 3x jersey broekjes maat 62-68
Tip: Houd ook bij de broekjes in de kleinste maat er rekening mee dat je kindje wellicht wordt geboren en al wat groter is.
- 4-5x Sokjes (eventueel maillot voor een meisje)
- 2x Setjes kleding
- 1x Jasje
- Kledinghangertjes
Overige (voor iets later)
- Box
- Boxkleed
- Kinderstoel
- Buggy
- Traphekje
- Veiligheidsartikelen voor in het huis (stopcontactbeschermers, kastdeurklemmen en hoekbeschermers)
Niet per se nodig:
- Wipstoeltje
- Fietsstoeltje
- Knuffels en speelgoed
- Muziekmobiel
Tip: Wacht met deze spulletjes kopen tot je kindje groter is. Dan weet je ook beter waar je behoefte aan hebt. En… misschien heb je bepaalde spullen al cadeau gekregen met kraamvisite!
Extra: de kraamlijst
De kraamlijst is een aparte lijst met benodigdheden. Hier staan namelijk spullen op die je nodig hebt vlak na de bevalling, de kraamtijd dus. Zowel bij een thuisbevalling als bij een ziekenhuisbevalling. Hoezo bij een ziekenhuisbevalling? Het kan zo maar gebeuren dat je tóch thuis dient te bevallen. En dan zijn alle spullen nodig. Bovendien zijn een aantal spullen ook na de bevalling fijn. Zoals de onderleggers voor in bed en de kraamverbandjes.
Kraamlijst via zorgverzekering
Vaak wordt het kraampakket vergoed door je verzekering en kun je dit pakket met álles van de kraamlijst eenvoudig bij je verzekeraar aanvragen. Weetje: je moet het minimaal 6 weken voor je uitgerekende datum in huis hebben.
Kraamlijst
Ook voor de kraamlijst hebben we verschillende lijsten samengevoegd. Zo hoef je ook voor deze boodschappen niet eindeloos te googelen en vergelijken.
- 1x Matrasbeschermer (110 x 150 centimeter)
- 2x Kraammatras (60 x 90 centimeter)
- 5x Onderlegger (60 x 60 centimeter)
- 1x Navelstrengklem steriel
- 1x Flesje alcohol 70%
- 2x Pakken kraamverband (Maar meestal heb je veel meer nodig dan 2 pakken)
- 20x Maandverband
- 1x Pak verbandwatten (100 gram)
- 2x Doosjes steriele gaaskompressen (5 x 8,5 centimeter)
- 1x Hechtpleister textiel (1 x 1,25 meter)
Kosten babyuitzet
De kosten voor je babyuitzet kunnen enorm verschillen. Koop je merkkleertjes? Ga je voor A-merk meubels en overige artikelen? Met andere woorden: de kosten van je babyuitzet heb je enigszins zelf in de hand. Gemiddeld zijn moeders €617,90 aan de basic babyuitzet kwijt. Daar bovenop komen nog de extra uitgaven. Bijvoorbeeld voor een wandelwagen, autostoeltje, commode, wipstoeltje, luiertas. Deze kosten voor je babyuitzet bedragen ongeveer €915,-. Maar vooral déze bedragen zijn sterk afhankelijk van hoe duur je het zelf maakt. Totaal kom je uit op ongeveer €1532,90,-. Plus de kosten voor luiers, ongeveer €24,- per maand. Al deze bedragen zijn gebaseerd op cijfers uit 2018 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Tip: Bedenk vooraf welke baby benodigdheden jij belangrijk vindt. Kijk wat je daaraan kwijt bent. Dan kun je “op de kleintjes” letten als je de andere spullen voor je kleintje en de kinderkamer koopt.
Baby uitzetlijst pdf
Heb je de complete baby uitzet checklist van Babystraatje.nl al geprint?
Print hier binnenkort de baby uitzetlijst pdf
Laatste berichten van Nathalie Pérez (toon alles)
- Zorgverzekering zwangerschap in 2022 - 11 november 2021
- 36x Zwangerschapsboeken voor jou en de papa - 7 februari 2019
- Checklist zwangerschap - 1 februari 2019