

Als je zwanger bent verandert alles. Of het nu gepland was of niet, vanaf het moment dat je een positieve test in handen hebt, begint een nieuwe fase in je leven. Het is spannend, heel erg leuk, overweldigend, soms beangstigend en er komt veel bij kijken. Daarom is het belangrijk om te weten wat je te wachten staat en welke stappen je moet ondernemen.
Neem contact op met de verloskundige
In Nederland is de verloskundige het eerste aanspreekpunt voor zwangere vrouwen, tenzij er medische complicaties zijn. Je hoeft niet via de huisarts te worden doorverwezen. Kies een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt en maak direct een afspraak, bij voorkeur rond week 8 van je zwangerschap. Tijdens je eerste intake bespreken jullie je gezondheid, je voorgeschiedenis en de planning voor je controles.
De eerste echo
De eerste echo vindt meestal plaats rond de 8 tot 10 weken. Daarna volgt de termijnecho rond week 11-13. Je krijgt informatie over prenatale screening, zoals de 13-wekenecho en de NIPT (niet-invasieve prenatale test) waarmee wordt gekeken naar chromosomale afwijkingen zoals het syndroom van Down. Dit is optioneel, maar het is goed om te weten wat er mogelijk is.
Begin met het slikken van foliumzuur
Idealiter begin je al vóór de zwangerschap met foliumzuur (400 microgram per dag), maar als je het nog niet slikte, begin er dan meteen mee zodra je weet dat je zwanger bent. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje (spina bifida) bij de baby. Het beste kun je het dagelijks slikken tot de tiende zwangerschapsweek.
Neem je levensstijl onder de loep
Zwangerschap is geen excuus om alles los te laten, maar het betekent wél dat je bewuster moet omgaan met je lichaam. Stop met roken, alcohol en drugs, mocht je dit doen. Dit is niet onderhandelbaar en natuurlijk wil je het beste voor je kindje. Beperk cafeïne. Maximaal 1-2 kopjes koffie per dag. Het beste kun je rauw vlees, rauwe vis, rauwe melkproducten of producten waar listeria of toxoplasmose in kan zitten tijdens je zwangerschap laten staan. Ook tijdens je zwangerschap is bewegen belangrijk. Blijf actief met lichte tot matige inspanning zoals wandelen, zwemmen of yoga. Moe zijn hoort er soms bij. Luister naar je lichaam en neem je rust.
Informeer je werkgever
In Nederland ben je verplicht om je werkgever uiterlijk drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat op de hoogte te stellen. Maar eerlijk is eerlijk: hoe eerder, hoe beter. Zeker als je werk fysiek zwaar of stressvol is. Bespreek hoe je je werk gaat invullen, of aanpassingen nodig zijn, en maak een begin met je zwangerschapsverlofplanning.
Denk na over kraamzorg
Kraamzorg is uniek in Nederland en ontzettend waardevol. Je moet het wel op tijd regelen, bij voorkeur rond de 12e week. De kraamverzorgende helpt na de bevalling met de verzorging van jou en je baby, signaleert problemen en ondersteunt in het huishouden. De meeste zorgverzekeraars vergoeden dit grotendeels.
Geldzaken en regelingen
Kijk je zorgverzekering na. Let op of je gedekt bent voor echo’s, prenatale tests en kraamzorg. Dit verschilt per polis. Aanvraag zwangerschapsverlof (WAZO). Dit loopt via je werkgever of via het UWV als je zelfstandig bent. Als je kindje is geboren heb je recht op kinderbijslag en eventueel ook op kindgebonden budget. Vraag dit aan zodra je baby is ingeschreven bij de gemeente.
Verdiep je in de bevalling
Rond het tweede trimester is het tijd om na te denken over je bevalling: thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnbestrijding? Volg eventueel een zwangerschapscursus, praat met je partner en verloskundige, en maak een bevalplan. Het is goed om realistische verwachtingen te hebben én flexibel te blijven: een bevalling laat zich niet helemaal regisseren.
De babykamer
Het inrichten van de babykamer is voor veel aanstaande ouders een bijzonder moment, zowel praktisch als emotioneel. Je maakt letterlijk ruimte voor een nieuw leven en het komt allemaal heel dichtbij. Begin op tijd, want in de laatste weken van de zwangerschap heb je vaak minder energie. Denk na over de basis: een goed ledikantje met matras, een commode met aankleedkussen, en voldoende opbergruimte voor kleertjes, luiers en verzorgingsproducten.
Ook je mentale gezondheid is belangrijk
Een zwangerschap is ook het moment om bewust stil te staan bij je mentale gezondheid. De hormonale veranderingen, lichamelijke ongemakken en zorgen over de toekomst kunnen flink binnenkomen. Het is normaal om je soms overprikkeld, emotioneel of onzeker te voelen. Praat erover met je partner, verloskundige of een psycholoog als het je belemmert in het dagelijks functioneren. Vroege signalering van somberheid of angstklachten voorkomt vaak dat het erger wordt. Zelfzorg betekent niet alleen gezond eten en slapen, maar ook je gevoelens serieus nemen. Een sterke moeder begint bij een stabiele basis, fysiek én mentaal.

Laatste berichten van Babystraatje.nl (toon alles)
- Dit moet je regelen als je zwanger bent - 14 juli 2025
- SALE bij Prénatal: Kortingen tot wel 50%! - 2 juli 2025
- Cadeau voor zwangere vrouw: zo maak je haar blij - 3 juli 2025