Connect
To Top

1 week zwanger, alles wat je moet weten

1 week zwanger, de meningen zijn erover verdeeld. Wat voel je als je 1 week zwanger bent en kun je in de 1e week al een zwangerschapstest doen? Vanaf wanneer ben je eigenlijk 1 week zwanger? Vragen genoeg, wij zochten het voor je uit. Het antwoord gaat je wellicht verrassen. Lees snel verder en ontdek alles over deze spannende periode!

Week 1 van je zwangerschap

Eigenlijk ben je als je 1 week zwanger bent nog niet ‘echt’ zwanger. In de 1e week van je zwangerschap ben je zelfs nog gewoon ongesteld. De telling van het aantal weken dat je zwanger bent, loopt misschien net iets anders dan je zou denken. Omdat tellen vanaf het exacte moment van bevruchting erg lastig is, tellen verloskundigen altijd vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Week 1 van de zwangerschap is dus eigenlijk de eerste dag van je laatste menstruatie. Er moet nog een nieuwe cyclus beginnen en de bevruchting moet nog plaatsvinden. Juist, 1 week zwanger is helemaal niet zwanger. Er moet nog van alles gebeuren.

1-2 weken zwanger bij Clearblue-test?

De meeste mama’s to be ervaren het tellen van het aantal weken dat ze zwanger zijn zelf anders. Waarschijnlijk zie jij de 1e week waarin je je zwangerschap ontdekte, als week 1 van je zwangerschap. Volgens de medische telling zit je dan echter al in week 3 of week 4. De uitkomst 1-2 weken zwanger op je Clearblue-test, staat volgens de officiële kalender dan ook voor 4 weken zwanger. We geven toe, het is even omschakelen maar wel zo fijn als hier geen misverstanden over ontstaan.

Zwanger symptomen week 1

De officiële telling loopt dus eigenlijk een beetje op de feiten vooruit. Jouw lichaam doet dat niet natuurlijk. Afgezien van je menstruatie en eventuele menstruatiepijn bestaan er dus eigenlijk geen symptomen voor als je 1 week zwanger bent. Aan het einde van week 2 vindt meestal de bevruchting plaats tijdens je vruchtbare dagen. Vanaf dat moment ben je echt zwanger. Voor veel aanstaande moeders voelt dit als de 1e week van de zwangerschap.

1 week zwanger, wat voel je?

In de verloskundige telling kun je dus niet spreken van typische symptomen van 1 week zwanger zijn. Behalve dat je heel graag zwanger wilt worden natuurlijk. Het is dan prettig om te weten wanneer jij je meest vruchtbare dagen hebt. De meest vruchtbare dagen zijn 3 dagen voor de eisprong, tot 2 dagen erna. De natuur helpt gelukkig zelf al een handje mee. Veel vrouwen hebben door hormonale veranderingen meer zin in seks tijdens de ovulatie. Deze hormonale veranderingen kunnen er ook voor zorgen dat je borsten gezwollen en gevoeliger zijn.

Pil vergeten in week 1?

Bij vrouwen die de pil vergeten in week 1, is de kans om zwanger te worden aanwezig. Indien een zwangerschap (nog) niet gewenst is, moet je als je de pil bent vergeten in week 1 aanvullende anticonceptie gebruiken.

1 week zwanger tips

In week 1 van je zwangerschap maakt je lichaam zich al klaar om straks het bevruchte eitje te laten nestelen. Gelukkig kun jij in deze fase ook alvast van alles doen! Het moederschap zelf zit vol verrassingen. De dingen waarop we ons wél kunnen voorbereiden, willen we dus alvast nailen. Week 1 is een mooi moment om vast even je zorgverzekering onder de loep te nemen. Ga na of de verzekering die je nu hebt, straks nog wel bij je aansluit als ouder zijnde.

Ook is dit een perfect moment om eens kritisch naar ongezonde gewoonten te kijken. Stop nu alvast met roken en drinken, dan heeft je kleintje straks een goede start en geef jij het goede voorbeeld. Zo kun jij je, als het zover is, volledig focussen op een gezonde zwangerschap.

Bevruchting te vergroten

Als je zwanger wilt worden kun je ook een paar dingen doen om je kansen op bevruchting te vergroten. Zo zouden Omega-3-vetzuren de kans op een zwangerschap vergroten. Ook voldoende groente en fruit eten, kan je vruchtbaarheid ten goede komen. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen bovendien het advies om foliumzuur te slikken. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Ook verkleint het de kans op aandoeningen als een open ruggetje of hazenlip. Het advies is om 4 weken voor de bevruchting te starten met het slikken van foliumzuur.

De bevruchting

Het blijft een bijzonder moment en een waar wonder. Als de bevruchting heeft plaatsgevonden, beweren sommige moeders dit vrijwel meteen te voelen. Iedere vrouw is anders, maar veel moeders in spe geven aan dat ze na 1 week zwanger misselijk waren, of duidelijk zwellende bortsen hadden als symptoom van 1 week zwanger zijn. Als we deze zwangerschapssymptomen benoemen, gaat het eigenlijk om de symptomen die horen bij week 3. De oplettende lezer had dit al door natuurlijk. Zie je: het went.

Andere verschijnselen die vaak voorkomen in week 1 van je zwangerschap zoals jij hem voelt (dus niet de verloskundige telling) zijn:

 • innestelingspijn
 • innesterlingsbloeding
 • vermoeidheid
 • opgezette buik
 • hoofdpijn
 • vaker plassen
 • gevoelige borsten

Prille zwangerschap

Als er een wondertje in je buik groeit, is dat in het begin vaak erg onwerkelijk. Het liefst willen we met een vitaliteitsecho de zwangerschap meteen bevestigd zien. Een inwendige echo bij 1 week zwanger komt eigenlijk niet voor. De eerste inwendige echo vindt op zijn vroegst met 5 weken en 3 dagen plaats. Er wordt dan als eerste gekeken of er een kloppend hartje zichtbaar is. Ons hart gaat er sneller van kloppen in ieder geval. Vanaf dit moment is het real!

1 week zwanger

Hoe je het ook wendt of keert, 1 week zwanger zijn blijft een bijzondere tijd. Het is nu belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen en goed op de signalen van je lichaam te letten. Dat is sowieso verstandig maar als aanstaande mama zorg je natuurlijk voor twee. Een gelukkige moeder is een goede moeder. Wees lief voor jezelf en pak je rust. Geniet nog even met volle teugen van je me time, je zult het jezelf dankbaar zijn!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Zwangerschapskalender

 • 6 weken zwanger, je baby groeit als kool

  Je bent nu 6 weken zwanger en er verandert veel in je lichaam The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl8 juli 2020
 • 5 weken zwanger, het wordt langzaam menens

  Als je 5 weken zwanger bent, begint je zwangerschap toch al wel serieuze vormen aan te nemen The following two tabs...

  Babystraatje.nl8 juli 2020
 • 4 weken zwanger, het avontuur begint!

  4 weken zwanger staat gelijk aan een spannende tijd waarin alles verandert The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl8 juli 2020
 • 3 weken zwanger, wat voel je dan?

  Je bent 3 weken zwanger, nu begint het vorm aan te nemen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl8 juli 2020
 • 2 weken zwanger, wat houdt dat in?

  2 weken zwanger, wat voel je dan? The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en lees...

  Babystraatje.nl8 juli 2020