Connect
To Top

2 weken zwanger, wat houdt dat in?

2 weken zwanger, wat voel je dan? Wanneer ben je eigenlijk 2 weken zwanger en wanneer heeft de bevruchting dan plaatsgevonden? Vraag op vraag, je ziet het al. Ben je überhaupt al bevrucht in deze periode? Voor menig mama to be roept de tweede zwangerschapsweek veel vragen op. Wil jij weten hoe het echt zit? Lees dan snel even verder. Tip: lees hier alles over 1 week zwanger.

2 weken zwanger

Wanneer ben je 2 weken zwanger?

We willen je niet van een roze wolk afhalen, maar eigenlijk ben je nog niet echt zwanger als je 2 weken zwanger bent. Dit klinkt heel gek, daar zijn we ons van bewust. Kort gezegd zit het zo dat in de verloskundige telling je zwangerschap begint vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit komt omdat het exacte moment van de bevruchting doorgaans heel lastig vast te stellen is.


Je lichaam bereidt zich nu wel voor op een eventuele zwangerschap. Dit gebeurt dus eigenlijk iedere maand. De tweede week van je zwangerschap is wel belangrijk en er is zeker al van alles wat jij als aanstaande moeder kunt doen. Zo heeft jouw kindje nu al baat bij jouw gezonde levensstijl. Ook het slikken van foliumzuur wordt aangeraden.

Wat voel je bij 2 weken zwangerschap?

Als jij een regelmatige cyclus hebt, is de tweede week van de zwangerschap, de week van je eisprong. Er zijn vrouwen die de eisprong voelen, het kan dus zijn dat je bij 2 weken zwanger last hebt van buikpijn, een opgezette buik of lage rugpijn. Dit is dan geen ‘2 weken zwanger buik’ of ‘2 weken zwanger buikpijn’ maar wordt ovulatiepijn genoemd.

Nu we weten dat je de eerste 2 weken zwanger in de telling soort van cadeau krijgt, is de vraag wanneer je bent bevrucht bij twee weken zwanger een inkoppertje. Dit moet namelijk nog gebeuren.

Wanneer bevrucht?

In de tweede week van je zwangerschap (verloskundige telling), wordt je baarmoederwand dikker en bereidt zich voor op de innesteling. Maar voordat de innesteling kan beginnen is er werk aan de winkel. Bij een natuurlijke bevruchting worden door de man tijdens de zaadlozing miljoenen zaadcellen richting baarmoeder gelanceerd. Bij de ovulatie of eisprong komt er doorgaans slechts aan één kant (van de twee eileiders) een eitje vrij.

De spermacellen die de goede kant op zijn gezwommen, proberen met hun kop deze eicel binnen te dringen. Als dit lukt breekt de staart van de zaadcel af en wordt de eicel direct afgesloten. Er kunnen nu geen andere spermacellen meer bijkomen en – heel bijzonder – het geslacht van de baby is nu al bepaald. De bevruchting vindt dus plaats rond de tweede week van je zwangerschap en wordt ook wel conceptie genoemd. 2 weken zwanger kun je dus nog niet zien op een echo. Sowieso wordt er bij 2 weken zwanger nog geen echo gedaan.

1-2 weken zwanger wat nu?

Aan het eind van week 2 van je zwangerschap smelt de zaadcel samen met de eicel in de eileider. De bevruchte eicel wordt zygote genoemd en is de eerste cel van een nieuw individu. Heel bijzonder als je daar zo over nadenkt. Naast het geslacht, liggen ook alle andere erfelijke eigenschappen al vast.

De zygote begint nu zijn eerste reis vanuit de eileider naar de baarmoeder. Het kan 5 tot 7 dagen duren voordat de innesteling plaatsvindt. Als de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich goed innestelt in het baarmoederslijmvlies is je zwangerschap een feit.

Zwanger en bloedverlies

Nadat de zygote is ingesteld, wordt deze embryo genoemd, it’s official! Om de zwangerschap in stand te houden, moet het embryo het hormoon HCG (humaan choriongonadotrofine) gaan produceren.

Als dit niet gebeurt, wordt het embryo afgestoten en vindt er bij 2 weken zwangerschap een spontane abortus plaats. Als je nog niet weet dat je zwanger bent, kan dit lijken op een zwaardere en late menstruatie.

2 weken zwanger symptomen

Als er HCG wordt aangemaakt, kan dit meestal binnen 10 tot 14 dagen na de verwachte menstruatie worden aangetoond. Nu kan er ook een zwangerschapstest worden gedaan, zo’n test meet namelijk de aanwezigheid van HCG.

Tegen deze tijd merken de meeste mama’s in spe al wel dat ze zwanger zijn. Vaak zijn de borsten gevoeliger en er kan ook al sprake zijn van ochtendmisselijkheid en vaker moeten plassen dan anders. Ook rommelige darmen en kleine steekjes in de onderbuik zijn vaak genoemde symptomen.

Het gaat hier eigenlijk niet om de symptomen van 2 weken zwanger zijn. Volgens de verloskundige telling ben je op dit moment al een paar weekjes verder. De bevruchting heeft aan het einde van de tweede week plaatsgevonden. Tel daar de innesteling en de tijd die het duurt dat HCG aantoonbaar is bij op en inderdaad: ineens zit je zomaar al in week 4 of 5 van je zwangerschap. Zo snel kan het gaan!

Zwanger worden na de pil

Wanneer je vruchtbaar bent na het gebruiken van de pil verschilt enorm. Er zijn genoeg vrouwen die 2 weken na het stoppen met de pil zwanger worden. Gemiddeld is er na 2 tot 4 weken weer een eisprong en ben je dus vruchtbaar. Je kunt op ieder willekeurig moment met de pil stoppen. Als je dit doet, duurt het even voordat je lichaam de hormoonhuishouding weer in balans heeft.

Het advies is om te wachten met proberen totdat je de eerste keer normaal ongesteld bent geweest. Als je 2 weken na het stoppen met de pil zwanger wordt, hoeft dat niet te zeggen dat er iets mis is met de vrucht. Dus ben je na 2 weken zwanger en wil je het weghalen om die reden, dan hoeft dit medisch niet noodzakelijk te zijn. Bespreek je zorgen met een medisch professional.

2 weken zwanger zwangerschapstest

In principe kun je, als je 2 weken zwanger bent, dit nog niet aantonen middels een test. 1-2 weken zwanger op een Clearblue test of 2-3 weken zwanger op Clearblue geeft eigenlijk aan hoeveel weken geleden de bevruchting heeft plaatsgevonden. De verloskundige telling loopt voor. Het is even omschakelen maar als er staat 2-3 weken zwanger op Clearblue, betekent dit dus dat je officieel + 5 weken zwanger kunt zijn.

2 weken zwanger, het avontuur begint

Met 2 weken zwanger sta je helemaal aan het begin van een ongelofelijke reis. Jij wordt mama en de bevruchte eicel groeit uit tot een baby. Voor de embryo begint straks het leven en voor jou gaat het leven nooit meer hetzelfde zijn. Geniet van de reis samen en van deze enorm bijzondere tijd! Voor je het weet ben je 3 weken zwanger.

The following two tabs change content below.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Zwangerschapskalender

 • 9 weken zwanger

  9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl26 augustus 2020
 • 8 weken zwanger

  Als je 8 weken zwanger bent, is dat een ontzettend spannende tijd The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl26 augustus 2020
 • 7 weken zwanger

  Je bent nu 7 weken zwanger, al best eventjes op weg dus The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl26 augustus 2020
 • 6 weken zwanger, je baby groeit als kool

  Je bent nu 6 weken zwanger en er verandert veel in je lichaam The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl26 augustus 2020
 • 5 weken zwanger, het wordt langzaam menens

  Als je 5 weken zwanger bent, begint je zwangerschap toch al wel serieuze vormen aan te nemen The following two tabs...

  Babystraatje.nl26 augustus 2020