Connect
To Top

3 weken zwanger, wat voel je dan?

Je bent 3 weken zwanger, nu begint het vorm aan te nemen, in ieder geval figuurlijk dan. Rond deze tijd merken veel mama’s to be hun zwangerschap op. In week 3 van de zwangerschap ervaren de meeste vrouwen de eerste zwangerschapsverschijnselen. Wat gebeurt er in je lichaam en wat voel je? Lees hier alles over de derde week van de zwangerschap. Of lees hier het 2 weken zwanger blog terug.

Je bent 3 weken zwanger

Zwanger week 3: It’s real!

In feite is week 3 van je zwangerschap de eerste week dat je echt zwanger bent. In de verloskundige telling wordt het begin van een zwangerschap namelijk berekend vanaf de laatste dag van je menstruatie. Aan het einde van de tweede zwangerschapsweek, vindt pas de bevruchting plaats.


De eicel en zaadcel versmelten samen en het magische avontuur begint. De bevruchte eicel wordt zygote genoemd en begint nu aan een wonderlijke ontwikkeling tot mensje. Hoe dat precies gaat leggen wij je graag uit.

De reis begint

De bevruchte eicel of zygote bevat vanaf het begin alle erfelijke eigenschappen van de ouders. In week 3 van je zwangerschap, begint de celdeling. Ook zijn de onderlinge taken van de cellen al verdeeld. Een groep cellen (embryonale knoop genoemd) gaat de baby vormen, een andere groep vormt de placenta en nog een andere groep zal de vliezen vormen.

De zygote begint nu, vanuit de eileider, aan de reis naar je baarmoeder. Deze reis kan 5 tot 7 dagen duren. Als de zygote je baarmoeder bereikt, vindt de innesteling plaats. Dit kan licht bloedverlies veroorzaken. 3 weken zwanger en bloedverlies komt dus vaker voor, meestal gaat het daarbij om een innestelingsbloeding. Deze bloeding is in principe eenmalig en kan helder-rood, roze of donkerbruin van kleur zijn.

3 weken zwanger hormonen

Ook al heb je zelf wellicht nog niet door dat je zwanger bent, je lichaam is ontzettend druk. Er wordt enorm hard gewerkt om je baarmoeder om te toveren tot veilige plek waar je baby de komende maanden kan groeien als kool. Ook worden er in week 3 van je zwangerschap allerlei hormonen actief. Tijdens het innestelen en de weg ernaartoe, begint de zygote met het afscheiden van HCG, het zwangerschapshormoon.

HCG, ofwel humaan choriongonadotrofine, is ook het hormoon dat wordt waargenomen bij een zwangerschapstest. De test kan pas positief zijn als de innesteling succesvol heeft plaatsgevonden, al duurt het vaak nog wel even voordat er genoeg HCG in de urine zit. Een zwangerschapstest met 2-3 weken zwanger is dus eigenlijk nog een beetje te vroeg.

3+ weken zwanger op Clearblue

Het lijkt ons goed om nog even te vermelden dat als er 3+ weken zwanger op Clearblue wordt aangetoond, je officieel al verder bent. Anders dan de verloskundige telling, toont Clearblue het aantal weken dat je zwanger bent na de bevruchting. 2-3 weken zwanger op Clearblue betekent dus eigenlijk dat je al in de vierde of vijfde week zit.

We kunnen ons voorstellen dat dit een beetje verwarrend is. Wil je weten wanneer je bent uitgerekend met 3 weken zwanger? Ga terug naar de laatste dag van je laatste menstruatie en tel hier 40 weken bij op. Nu weet je ongeveer wanneer je je kleintje kunt verwachten.

3 weken zwanger symptomen

Vanaf het moment dat de zygote is ingesteld, wordt deze embryo genoemd. Jij kunt nu, door alle hormonen en alles wat er in je lichaam verandert, last krijgen van typische symptomen die horen bij week 3 van je zwangerschap. Typische zwangerschapssymptomen van week 3 zijn:

 • Gevoelige borsten: de doorbloeding bij je borsten vergroot als je 3-4 weken zwanger bent en je houdt meer vocht vast. Dit kan ervoor zorgen dat je een prikkelend of trekkend gevoel krijgt rond je tepels. De meeste vrouwen krijgen hier pas na de vierde of vijfde week last van.
 • Je kunt met 3 weken zwanger misselijk zijn, dit kan komen door de veranderende hormoonhuishouding. Veel aanstaande moeders zijn hierdoor ook emotioneler. Je kunt ook last hebben van moodswings. Ben lief voor jezelf en probeer stress te vermijden. Rust voldoende uit. Het kan (en is normaal) dat je met 3 weken zwanger eerder moe bent.
 • Een typisch symptoom van zwangerschap week 3 is buikpijn. Erg vaak horen we van vrouwen die met 3 weken zwanger een opgezette buik hebben of steken in de buik voelen. Je baarmoeder begint de groeien, wat zich ook kan uiten in lage rugpijn. Dit is normaal en niet iets waar je je direct zorgen over hoeft te maken.
 • Als je 3 weken zwanger bent, kun je ook iets meer last hebben van afscheiding. Ook kan het zijn dat de afscheiding in de derde week van de zwangerschap iets troebeler is. Probeer strakke broeken en synthetische stoffen te vermijden.

3 weken zwanger wat moet je doen?

Nou, moeten is natuurlijk een vervelend woord, maar er zijn wel al genoeg dingen die je kunt doen en dingen die je juist beter kunt laten. Het is verstandig om alvast je tandarts en apotheker op de hoogte brengen van je zwangerschap. Natuurlijk schreeuw je het blijde nieuws in week 3 van je zwangerschap nog niet van de daken, maar in dit geval is het een must. Dit in verband met eventuele röntgenfoto’s en medicijnen die nu gevaarlijk kunnen zijn.

Ook raden wij aan om te beginnen met het slikken van foliumzuur als je dat niet al deed. Ook wat extra vitamines kunnen nu geen kwaad. Eet genoeg groente en fruit maar pas op met cafeïne (maximaal 4 koppen koffie per dag), rauw rood vlees en zachte rauwmelkse kazen. Over roken, drugs en alcohol hoeven we niet eens te beginnen toch? Gewoon niet doen.

Je kunt beter niet meer naar de sauna gaan met 3 weken zwanger, zeker niet als je dit niet gewend bent. Draag handschoenen als je in de tuin werkt en zeker ook als je de kattenbak verschoont. Beter nog laat je dit laatste klusje door iemand anders doen, het gaat tenslotte om je gezondheid en die van de baby! Een beter ‘excuus’ is er niet!

Zorg goed voor jezelf

Als je 3 weken zwanger bent, is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Je zorgt namelijk nu al voor een klein mensje in wording. Onthoud dat je het niet meer alleen voor jezelf doet, ook al verdien jij natuurlijk ook alle zorg en aandacht. Luister goed naar je lichaam en vergeet vooral niet te genieten. Er groeit een klein wondertje in je buik! Volgende week ben je al 4 weken zwanger.

The following two tabs change content below.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Zwangerschapskalender

 • 9 weken zwanger

  9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl16 september 2020
 • 8 weken zwanger

  Als je 8 weken zwanger bent, is dat een ontzettend spannende tijd The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl16 september 2020
 • 7 weken zwanger

  Je bent nu 7 weken zwanger, al best eventjes op weg dus The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl16 september 2020
 • 6 weken zwanger, je baby groeit als kool

  Je bent nu 6 weken zwanger en er verandert veel in je lichaam The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl16 september 2020
 • 5 weken zwanger, het wordt langzaam menens

  Als je 5 weken zwanger bent, begint je zwangerschap toch al wel serieuze vormen aan te nemen The following two tabs...

  Babystraatje.nl16 september 2020