Connect
To Top

4 weken zwanger, het avontuur begint!

4 weken zwanger staat gelijk aan een spannende tijd waarin alles verandert. Met 4 weken zwanger ben je voor het eerst overtijd. Maar wanneer ben je 4 weken zwanger en wat voel je als je 4 weken zwanger bent? Heb je al een buikje en wat gebeurt er in je lijf? Lees er alles over in ons blog of lees hier alles over 3 weken zwanger.

4 weken zwanger

Week 4 van je zwangerschap, wat je moet weten

Inmiddels weet je dat je pas echt zwanger bent als je 2 weken zwanger bent. Omdat in de verloskundige telling je zwangerschap begint vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je bent als je 3-4 weken zwanger bent al heel veel verder, en wellicht ook al vertrouwd met deze telling. Ook al is je newborn-to-be op het moment nog een ieniemienie speldenknop, er is al veel gebeurd. De innesteling heeft plaatsgevonden en je zwangerschap is nu echt wel officieel!


Ben je 4 weken zwanger en wil je weten wanneer je bent uitgerekend? Ga terug naar de laatste dag van je laatste menstruatie en tel hier 39 weken bij op. Nu weet je wanneer de babykamer ongeveer klaar moet zijn!

Je baby met 4 weken zwanger

Als je 4 weken zwanger bent heeft je baby zijn of haar plekje gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich in razend tempo. De komende weken zijn cruciaal voor de rest van dit nieuwe leven. Uit het embryo, dat nu nog uit 3 lagen bestaat, ontwikkelen zich de lichaamsonderdelen van je baby-to-be.

De binnenste laag vormt straks onder andere de lever en de longetjes. Uit de middelste laag vormen zich het hart, de botten, spieren en geslachtsorganen van je baby. De buitenste laag zorgt voor de buitenkant: hieruit ontstaan het haar, de huid en het zenuwstelsel. Best wel bijzonder toch?

Jij in week 4 van je zwangerschap

Misschien had je al eerder last van misselijkheid. Het kan ook zijn dat je met 4 weken zwanger geen symptomen hebt. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn nu toch al wel de eerste signalen merkbaar. Er verandert veel in je lijf. Door alle hormonen kun je je met 4 weken zwanger moe voelen. Je lichaam is ontzettend hard aan het werk. Je kunt ook wat prikkelbaarder zijn en door de emoties die op je afkomen nog iets meer drama queen zijn dan anders. Dat is normaal, ben mild voor jezelf! Gun jezelf voldoende rust en zorg goed voor jezelf!

Overigens is bloedverlies bij 4 weken zwanger niet meteen reden tot paniek. Tot voor de 16 weken komt bloedverlies tijdens de zwangerschap regelmatig voor. Bloedverlies is vaak onschuldig, zeker na het vrijen, als het echt maar een klein beetje is of als er geen buikkrampen mee gepaard gaan. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of je verloskundige.

Wat je voelt als je 4 weken zwanger bent

Het embryo heeft zich een week geleden succesvol ingenesteld in je baarmoederwand. Al snel na de bevruchting, die nog iets eerder plaatsvond, krijgen tot wel 80% van de aanstaande mama’s te maken met misselijkheid. 4 weken zwanger en een opgezette buik, lijken voor velen hand in hand te gaan. Door de veranderingen in je baarmoeder kun je met 4 weken zwanger last hebben van buikpijn en steken in de onderbuik.

Je darmen worden onder invloed van het zwangerschapshormoon hCG iets trager van begrip. Dit kan naast een opgezette buik zorgen voor de typische ‘4 weken zwanger krampen’. Ook kan je, door de veranderende hormoonhuishouding, last krijgen van brandend maagzuur. Wellicht iets minder charmant maar doordat je darmen wat van streek kunnen zijn, scoren ook 4 weken zwanger en diarree bovengemiddeld.

Veelvoorkomende 4 weken zwanger symptomen

Als je 4 weken zwanger bent, ervaar je waarschijnlijk al de eerste zwangerschapsverschijnselen. Een van de meest onmiskenbare symptomen van 4 weken zwanger zijn, is het feit dat je overtijd bent. Onder invloed van de hormonen zien we ook vele andere typische verschijnselen vaak terug. Vele aanstaande moeders die 4 weken zwanger zijn, hebben het opvallend vaak koud.

Koude rillingen maar ook hoofdpijn lijken een beetje te horen bij week 4 van de zwangerschap. Ook duizeligheid en vreetbuien zijn typische ‘4 weken zwanger symptomen’. Ook je tepels veranderen in deze periode. Melk uit je tepel is normaal en niets om je voor te schamen. Je lichaam bereidt zich voor op de ontwikkeling en de komst van je kleintje. Ook al voelt het soms een beetje gek, probeer ook te genieten. Ben je 5 weken zwanger? Ook daar zijn uiteraard zwanger symptomen.

Negatieve test

Met 4 weken zwanger zou het hCG-niveau in je lijf hoog genoeg moeten zijn en een zwangerschapstest dus betrouwbaar moeten zijn. Toch kan een zwangerschapstest nog negatief zijn. Dit kan aan allerlei factoren liggen, misschien heb je nét te vroeg getest of teveel vocht gedronken voordat je ging testen.

Als je twijfelt, kun je de test over een paar dagen nog eens doen. Een zwangerschapstest is pas echt betrouwbaar als je 5 weken zwanger bent. Een 4 weken zwanger echo is hoogst ongebruikelijk, vaak is er dan nog niets te zien. Nog even afwachten dus!

Zwanger wat te doen?

Als je zwanger bent, wil je extra goed voor jezelf zorgen, er groeit een baby in je! Je lichaam heeft nu extra ijzer nodig, ook omdat er veel extra bloed wordt aangemaakt. Ook is er voor de botopbouw van je kleintje extra calcium nodig. Om calcium optimaal beschikbaar te hebben, is voldoende vitamine D nodig. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om dagelijks 10 mg vitamine te slikken.

Wellicht slik je al foliumzuur, ofwel vitamine B11. Deze vitamine is van groot belang voor de ontwikkeling van je baby. Totdat je 10 weken zwanger bent, is het advies om dagelijks 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur te nemen.

Leef gezond

In het begin van de zwangerschap worden de organen van je ongeboren kind aangelegd. Deze tijd is cruciaal. Vermijd alom bekende risicofactoren in de vorm van alcohol en sigaretten maar ook zachte kaasjes die van rauwe melk zijn gemaakt. Deze kunnen de listeria-bacterie bevatten en schadelijk zijn voor je baby.

Ook teveel vitamine A is niet goed voor je kleintje, orgaanvlees en rauw vlees kun je dan ook het beste laten staan. Ook grote temperatuurverschillen zijn niet bevorderlijk. Ben je frequent saunaganger? Bespreek dit met je arts.

Zwanger, geniet!

Jij en je kleintje staan aan het begin van iets heel moois. Nu is het nog onwerkelijk maar binnen een paar weken wordt het steeds tastbaarder. Gelukkig heeft de natuur het mooi geregeld en heb je nog best wat tijd om te wennen. Ben in het bijzonder lief voor jezelf en je baby-to-be, vanaf nu gaat alles verbluffend snel!

The following two tabs change content below.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Zwangerschapskalender

 • 9 weken zwanger

  9 weken zwanger zijn is voor veel vrouwen The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door Babystraatje.nl Klik hier en...

  Babystraatje.nl30 september 2020
 • 8 weken zwanger

  Als je 8 weken zwanger bent, is dat een ontzettend spannende tijd The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl30 september 2020
 • 7 weken zwanger

  Je bent nu 7 weken zwanger, al best eventjes op weg dus The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten Door...

  Babystraatje.nl30 september 2020
 • 6 weken zwanger, je baby groeit als kool

  Je bent nu 6 weken zwanger en er verandert veel in je lichaam The following two tabs change content below.BiografieLaatste Berichten...

  Babystraatje.nl30 september 2020
 • 5 weken zwanger, het wordt langzaam menens

  Als je 5 weken zwanger bent, begint je zwangerschap toch al wel serieuze vormen aan te nemen The following two tabs...

  Babystraatje.nl30 september 2020